Edremit'te "Küresel İklim Değişikliği ve Olası Etkileri Konferansı"
Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soykan: "İnsan yoluyla gerçekleşen küresel iklim değişikliğinden en fazla, dünyaya en az zararı veren ülkeler etkilenecek"
Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan, "İnsan yoluyla gerçekleşen küresel iklim değişikliğinden en fazla, dünyaya en az zararı veren ülkeler etkilenecek" dedi.
Soykan Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı (TEMA) Edremit Temsilciliği tarafından Edremit Belediyesi Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Küresel İklim Değişikliği ve Olası Etkileri" konulu konferansta, küresel iklim değişikliğinin, insan yoluyla buharlı makinenin icat edilmesiyle başladığını söyledi.
Sıcaklığın 1,4-5,7 derece artacağını dile getiren Soykan, şöyle konuştu:
"Hani 'Ortaçağ ve Yeniçağda sıcaklık, Yakınçağa göre yüksek' dediğimiz zaman ortalama bir derece yüksekliğinden bahsediyoruz. Burada global anlamda 1 derecelik bir sıcaklık artışı bile çok önemli ki burada beklentiler 1,4 ila 5,7 arasında. Bu da deniz seviyesinin 10 ile 80 santimetre arasında artacağını öngörüyor. İçinde bulunduğumuz yüzyıl için bundan söz edebiliriz. İnsan yoluyla gerçekleşen küresel iklim değişikliğinden en fazla, dünyaya en az zararı veren ülkeler etkilenecek. Az zarar veren, fazla zarar görecek. Hakikaten bu da bir çelişki ve bir ironi olarak ifade edilebilir. Normalde dünyaya çok zarar veren ülkelerin çok zarar görmesi gerekirken maalesef dünyaya çok zarar veren ülkeler, tabii ki gelişmiş teknolojileriyle beraber daha az küresel ısınmadan zarar görecek. Onun dışında maalesef dünyanın kirlenmesinde çok etkili olmayan ülkelerin daha fazla zarar göreceğini söyleyebiliriz."
TEMA Balıkesir İl Temsilcisi Korhan Yakut da vakfın çalışmalarını anlattı.
TEMA Edremit Temsilcisi Zülküf Bozbey ise katılımcılara teşekkür etti. - Balıkesir