Edirneli Ayçiçeği Üreticisi: "Bize Demişlerdi Ki 'Ekin, Üretin, Karşılığını Alacaksınız'. Karşılığı 11-12 Lira mı Olmalıydı"
Edirne’de ayçiçeği üreticileri, açıklanan alım fiyatının çok az olduğunu, destek ödemelerinin artırılması gerektiğini söyledi. Ayçiçek üreticisi Kadrican Tükenmez, "Biz, hükümeti dinledik, her tarafı ektik. Bize demişlerdi ki ‘Ekin, üretin, karşılığını alacaksınız’. Karşılığı 11-12 lira mı olmalıydı? Fiyatlar çok düşük. Maliyetlerimiz çok arttı. Gübre, mazot olsun, son dönemlerde fiyatlar çok arttı. Böyle giderse işin içinden çıkmayacağız" dedi.
Edirne'de ayçiçeği üreticileri, açıklanan alım fiyatının çok az olduğunu, destek ödemelerinin artırılması gerektiğini söyledi. Ayçiçek üreticisi Kadrican Tükenmez, "Biz, hükümeti dinledik, her tarafı ektik. Bize demişlerdi ki 'Ekin, üretin, karşılığını alacaksınız'. Karşılığı 11-12 lira mı olmalıydı? Fiyatlar çok düşük. Maliyetlerimiz çok arttı. Gübre, mazot olsun, son dönemlerde fiyatlar çok arttı. Böyle giderse işin içinden çıkmayacağız" dedi.
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği alım merkezinde üreticilerin sorunlarını dinledi. Gaytancıoğlu, ham yağ ithalatına yüzde 10 gümrük vergisi konulduğunu belirterek, "Çiftçimiz 16-17 lira ayçiçeğinde fiyat beklerken piyasa düştü, çünkü gümrük vergileri sıfırlandı. Bugün bir kararnameyle ayçiçeğinde değil ama ham yağda yüzde 10'luk bir vergi kondu. Ama yine de fiyatlar yükselmiyor. Hatta birçok yerde 9-10 liralarda, Edirne'de 11-12 lira civarında satılıyor. Çiftçimiz, böyle alım merkezlerine ürününü getiriyor. Alın teri döküyor ama karşılığını alamıyor" diye konuştu.
" KARŞILIĞI 11-12 LİRA MI OLMALIYDI"
Üretici Kadrican Tükenmez ise üretime devam edeceklerini fakat karşılığını almak istediklerini belirterek şöyle konuştu:
"Şu anda gümrük vergisinin yüzde 10 çıkartılması, ayçiçeğinin artmasını etkilemez. Çok az çünkü. Biz, hükümeti dinledik, her tarafı ektik. Bize demişlerdi ki 'Ekin, üretin, karşılığını alacaksınız'. Karşılığı 11-12 lira mı olmalıydı? Fiyatlar çok düşük. Maliyetlerimiz çok arttı. Gübre, mazot olsun, son dönemlerde fiyatlar çok arttı. Böyle giderse işin içinden çıkmayacağız. Desteklerimiz çok düşük. 5-6 senedir 50 kuruşta seyrediyor, ayçiçekleri. Bunları bir an önce artırmaları gerekiyor, çiftçinin ayakta kalması için. 7,5 buğday fiyatı. Ayçiçeğinin en az 15 lira olması gerekiyordu; 40 lira yağın."