Haberler

Edirne'nin Turizmi Masaya Yatırıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) tarafından ’Turizm-Kültür Şehri Edirne’ konulu panel düzenlendi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) tarafından 'Turizm-Kültür Şehri Edirne' konulu panel düzenlendi.

Panele Edirne Esnaf Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Eren, KOSGEB Edirne İl Müdürü Bedri Döngel, Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ile EDESOB üyeleri katıldı.

Esnaf Odaları Birliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen panele, Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, TÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doc. Dr. Özkan Ertuğrul ve TÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mustafa Hatipler konuşmacı olarak katıldı.

EDESOB üyelerinin katıldığı panelde, Edirne'nin turizmdeki yeri ve daha fazla turist ağırlamak için yapılması gerekenler anlatıldı. Panelde söz alan TÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mustafa Hatipler, Edirne'nin coğrafi ve jeopolitik olarak Cenab-ı Hakk'ın güzellikleri verdiği ender kentlerden olduğunu söyledi. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, Beş Şehir kitabında 'Bir Başkent Her Zaman Başkenttir' sözünü hatırlatan Hatipoğlu, "Edirne bugün hala başkenttir. Edirne Balkanların da anahtarıdır. Batıda Balkanlar'dan Filibe, İskeçe gibi bir çok ili içine alan Edirne, doğuda İstanbul'a kadar olan coğrafyayı kapsar. Turizm denildiğinde Edirne, kültür turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi ile cevap verir. Turizmden Edirne'nin daha çok faydalanabilmesi için halkın gönlünü açması gerekir. İlk önce kendi insanına sonra dışarıdan gelecek olan turistlere Edirneli'nin gönlünü ve yüreğini açması lazım" dedi. Osmanlı eserlerinden Selimiye, Eski Camii ve Üç Şerefeli Camii'nin Edirne'nin vazgeçilmezleri arasında olduğunu belirten Hatipoğlu, diğer camilerin de turizm açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

"TRAK KALINTILARI YABANCI TURİST İÇİN ŞART"

Prof. Dr. Engin Beksaç yaptığı konuşmada Edirne ve çevresinin eski medeniyetlere başkentlik yaptığını belirterek, Edirne'nin Başkentler şehri olduğunun altını çizdi. Osmanlı'nın dışında Traklar ve eski medeniyetlerin Edirne'de uzun süre hüküm sürdüklerini dile getiren Beksaç, "Edirne eski dönemlerde büyük savaşların yapıldığı alanlara sahiptir. Öyle büyük savaşlar yapılmış ki bir çağ açıp, bir çağı kapatmıştır. Eski araştırmalara göre Edirne'nin topraklarının kanla sulandığı başka bir toprak yoktur. Avrupa insanı, Edirne'de bulunan bu eski atalarının savaşları ve kalıntılarına dikkat çekiyor ve ilgileniyor. Üstelik yurt dışından turist amaçlı gelenler bu savaş alanlarını gezerek, uzun süre konaklama imkanı buluyorlar. Edirne tarihinin bu yönünün değerlendirilmesi gerekir. Avrupalı turistlerin dikkatini Osmanlı eserlerinden çok, yıkılmış olan kale duvarları, dolmenler, kaya sunakları, tapınaklar çekmektedir" şeklinde konuştu.

"1878 YILINDA EDİRNE'DE TİYATROLAR, OPERA SALONLARI VARDI"

Panelde konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul ise, "1870'li yıllarda Edirne'de tüm milletten insanlar yaşıyordu. Kentte o döneme ait tuğla fabrikaları, çimento fabrikaları, elektrik fabrikaları üretim yapıyordu. Kentin kültürel yönü ile tiyatrolar, opera salonları gibi yerler vardı. Şimdi ise Edirne'de bırakın tiyatroyu, bir gezilebilecek parkları bile yok. Turistler beton binalara gelmiyor, konaklamalar olması gerekiyor. Özellikle butik oteller Edirne'ye çok yakışıyor. Edirne'de şu an komşu ülkelerden turistler geliyor ama alışveriş yapmak için onlara göre ucuz olduğu için geliyorlar. Yunanistan'da özellikle kriz bittiğinde Edirne'nin durumu ne olur bilemeyiz" dedi. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close