Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

E-öğrenme Projesi"Yle Geleceğin Dünyasına Hazırlanacaklar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü, Avustralya merkezli açık kaynak kodlu "moodle" sistemini kullanarak geliştirdiği "e-öğrenme projesi" ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlamayı hedefliyor.

CEM ŞAN - Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü, Avustralya merkezli açık kaynak kodlu "moodle" sistemini kullanarak geliştirdiği "e-öğrenme projesi" ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlamayı hedefliyor.

Karaman Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü ve bu alanda uzman eğitimci Zeki Tuman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, e-öğrenme kursu için Bursa'da bulunduğunu, bu proje için seçilen formatör öğretmenlere eğitim verdiğini söyledi.

Nesneye dayalı modüler öğrenme ortamı diye Türkçeye çevrilen "moodle"ın Avustralya'da bir bilgisayar öğretmeninin hazırlandığını belirten Tuman, bu e-öğrenme platformuyla ders anlatma, ödev verme, akran değerlendirmesi gibi sınıftaki bütün etkinliklerin dijital ortamda da gerçekleştirilebileceğini aktardı.

Tuman, bu sistemle öğrencilere ödev verilebildiğini ve değerlendirmelerin "moodle"da yapılabildiğini belirterek, "Moodle ile yapabildiğimiz en kolay işlerden biri elektronik sınavdır (e-sınav). Belirlediğimiz saatte sınavı başlatıp soru bankamızdan istersek sıralı bir şekilde istersek rastgele soruları çekerek öğrencilere sınav yapabiliyoruz hatta kağıtla yapamadığımız derecede istediğimiz kadar maliyetsiz bir şekilde sınav yapabiliriz" dedi.

Şu anda okullarda yapılan sınavların genelde çoktan seçmeli olduğunu hatırlatan Tuman, e-öğrenme platformunda klasik yazılı sınavdan eşleştirmeye, boşluk doldurmadan kısa cevaba kadar 12 soru tipi bulunduğunu, bunun dışında daha da geliştirilebilir modüller olduğunu dile getirdi.

- "Çocuklarınızı sizin dünyanıza değil, kendi dünyalarına hazırlayın"

Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesinde, Türkiye'nin doğru bir tercihle tableti seçtiğini belirten Tuman, şöyle devam etti:

"Özellikle tabletin altını çiziyorum. Bazı öğretmenlerimiz ve eğitimle ilgili yazarlar, 'Tablete hayır, tahtaya evet' diyordu, ben de tam tersini söylüyorum. Çünkü klasik eğitimin gelebileceği en son nokta etkileşimli tahta. Oysa dünyanın bugün geldiği nokta itibarıyla öğrencilerin hepsi cep telefonunu çok rahat kullanıyor. Tablet kullanmada da bir sıkıntı çekmiyorlar. Aksine tabletle aynı anda birden fazla işte yapabiliyorlar. Hazreti Ali'nin çok güzel bir sözü var; 'Çocuklarınızı sizin dünyanıza değil, kendi dünyalarına hazırlayın.' Geleceğin dünyası bu. Teknolojinin gittiği yer burası. Dolayısıyla bizim de buna uygun olarak içerik üretmemiz ve dersi tabletlerde işleyebilmemiz gerekiyor."

- "FATİH Projesi ile altyapısı en iyi olan ülkelerden biri olacağız"

Tuman, eğitimde tabletin de internetin de bir araç olduğuna dikkati çekti.

Tablete karşı çıkılmasını mantıklı bulmadığını dile getiren Tuman, şunları kaydetti:

"FATİH Projesi'nin getirdiği imkanla dünyada altyapısı en iyi olan ülkelerden biri olacağız. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor fakat FATİH Projesinde içerikle ilgili çok fazla çalışma yapılmıyor. İçeriğin eğitimde literatür olarak kabul edilebilmesi için öğrenci ile öğretmen arasında etkileşim olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığının sitesindeki birkaç cılız projeyi dışarıda bırakırsak e-öğrenme ile ilgili çalışma yok. Bursa'daki bu çalışmayla birlikte hedefimiz gelecek yıl 5'inci ve 9'uncu sınıflar arasındaki öğrencilerin tableti ellerine aldıklarında bütün müfredatın hazır ve yüklü olması. İkinci bir hedefimiz de öğretmenlerin hazırladığı içerikleri kendi aralarında paylaşabilmeleri. İnternette pek çok sitenin materyal sitesi ve içerik paylaşıyor. Düşündüğümüz modelde ise yazılısından sınavına, ödevinden akran değerlendirmesine, video görüntülerinden sesli anlatıma kadar dersi bir paket haline getirip paylaşmayı düşünüyoruz. Projemizin nihai hedeflerinden biri bu."

Microsoft Türkiye'nin altyapı desteği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) da teknik destek sunduğunu aktaran Tuman, gelecek yılki tabletler hazırlandığında 5-9'uncu sınıfların bütün içeriklerini hazırlamış olmayı hedeflediklerini belirtti.

Tuman, "moodle"ın web tabanlı bir program olduğunu, IOS ve android telefonlar ile tabletler için "moodle mobil" diye ayrı uygulamalarının bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel
title