Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Düzce Üniversitesinde Milli Mücadele Gerçekleri Tartışıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Milli Mücadele Gerçekleri” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen "Milli Mücadele Gerçekleri" başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Ertuğrul, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı konferansta; Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, "Milli Mücadele Gerçekleri" başlıklı sunumunda, o yıllara ilişkin son dönemde ortaya atılan iddialarla ilgili bilgiler paylaştı.

19 Mayıs tarihini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 75 kişinin Samsun'a çıktığı ve Milli Mücadeleyi başlattığı tarih olarak nitelendiren Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, Atatürk ile ilgili gündeme getirilen asılsız iddialar hakkında önemli tespitlerde bulundu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 31 Mart Vakasındaki Hareket Ordusu içinde yer almadığı iddiasının yanlış olduğunu belirten Dokuyan, tarihi belgelerde Atatürk'ün Kurmay Başkanı olarak bu orduda yer aldığını ifade etti.

Çanakkale Savaşlarında Atatürk'ün savaşa katkısı olmadığı düşüncesinin de doğru olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, Mustafa Kemal'in 19. Tümen Komutanı olarak ciddi savaşlar yaşadığını ve ölümden döndüğünü sözlerine ekledi. Çanakkale Zaferi ile Türk milletinin Mustafa Kemal'le; Mustafa Kemal'in de Türk milletiyle tanıştığına dikkat çekti.

Mustafa Kemal'in Güney Cephesinde önce Adana'ya, sonra İstanbul'a kaçtığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını dile getiren Dokuyan, Mustafa Kemal'in Mondros'tan sonra Adana'ya gelip Liman Von Sanders'ten Yıldırım Orduları Komutanlığı görevini devraldığını ve daha etkin olmak için İstanbul'a geçtiğini söyledi.

Atatürk'ün Samsun'a büyük, konforlu ve içi altınla dolu bir gemiyle gönderilmesi iddiasının da yanlış olduğunu dillendiren Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, Mustafa Kemal'in halife olmak istediği düşüncesinin ve İstiklal Mahkemelerinde 500 bin kişinin idam edilmesi olayının da doğru olmadığına vurgu yaptı.

Son günlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan ile ilgili ortaya atılan çirkin iddiaları da Atatürk ve Afet İnan arasındaki mektuplar üzerinden çürüten Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, iddiaların gerçek dışı ve iftira olduğunun altını çizdi. "Milli Mücadele Gerçekleri" başlıklı konferans, Düzce Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Ertuğrul'un Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan'a teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title