Düzce'de Fındık Üreticisine Uyarı
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Örgütlenme Şube Müdürü Abdullah Keskin ve şube de görevli mühendisler tarafından il ve ilçelerdeki çiftçilere sigorta uygulamaları ile ilgili eğitimler veriliyor.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Örgütlenme Şube Müdürü Abdullah Keskin ve şube de görevli mühendisler tarafından il ve ilçelerdeki çiftçilere sigorta uygulamaları ile ilgili eğitimler veriliyor.
Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve prim desteği oranları her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir. Bu kapsamda 2013 yılına ait Bakanlar Kurulu Kararı 23 Ocak 2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bakanlar Kurulu kararı ile; bitkisel ürünlerde; dolu ana riski ile birlikte, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; seralarda bunlara ek olarak; taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı riski, Ayrıca açık alanda yetiştirilen meyvelerde bu risklere ilaveten isteğe bağlı olmak üzere don riski, Süt ve erkek besi sığırları, mandalar, koyun ve keçi, koç ve tekeler için ölüm riski, Bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski, Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerinde her türlü hastalık, zehirlenme kaza ve bazı doğal afetler sonucu meydana gelecek ölüm riski sigorta kapsamına alınmıştır.
Bu kapsamda Tarım sigortaları 2013 yılı uygulamaları ile ilgili olarak Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Örgütlenme Şube Müdürü Abdullah Keskin ve şube de görevli mühendisler tarafından İl ve İlçelerdeki çiftçilere sigorta uygulamaları ile ilgili eğitimler verilmekte.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, tarım sigortaları ile ilgili çiftçilerimizi bilgilendirme toplantılarının artarak devam edeceğini, hava sıcaklıklarının son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini bu nedenle Düzce'de en önemli ürünü olan fındığın muhtemel bir don riski altında olduğunu söyledi. 2004 yılında don nedeniyle fındık ürününde yaşanan kayıplar gibi yeni çiftçi mağduriyetlerin yaşanmaması için başta fındık üreticileri olmak üzere çiftçilerimizin tarım sigortası yaptırmalarının çok önemli olduğunu söyledi.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, don riskini yaptıran çiftçilerimizin sigorta primlerinin üçte ikisinin devlet tarafından karşılandığını, fındıkta tarım sigorta yaptırma süresinin 5 Mart 2013 tarihinde sona ereceğinden, çiftçilerimizin sigorta yaptırmak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelerek 2013 yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemindeki bilgilerini güncellemelerini ve ardından da sigorta şirketlerine başvurmaları gerektiğini söyledi.
(AY)
11.02.2013 10: 48: 06
TSI
NNNN - DÜZCE