Durukan, Ulusal Botanik Kongresi'nde Akademisyene Konferans Verdi
Bilimsel buluşlarıyla defalarca dünya bilimini şaşırtan Türk bilim insanı Faruk Durukan, 100’e yakın akademisyenin bilim kurulunda yer aldığı Afyon’daki ‘2. Ulusal Botanik-Bitki Bilimi Kongresi’nde buluşlarını anlattı.
Bilimsel buluşlarıyla defalarca dünya bilimini şaşırtan Türk bilim insanı Faruk Durukan, 100'e yakın akademisyenin bilim kurulunda yer aldığı Afyon'daki '2. Ulusal Botanik-Bitki Bilimi Kongresi'nde buluşlarını anlattı.
Taşı su haline getiren buluşu ile 2010 yılında bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen, dünyanın 3 bin yıldır çözüm bulamadığı zeytin karasuyunu insanlığa faydalı hale getiren buluşu gerçekleştiren ve onlarca bilimsel buluşa imza atan Balıkesir'in Edremit ilçesindeki bilim insanı Faruk Durukan, Afyon Karahisar'da gerçekleştirilen '2. Ulusal Botanik-Bitki Bilimi Kongresi'ne çağrılı bildiri ile davet edildi. Dünyada sadece birkaç adet bulunan, Türkiye'nin ilk ve tek bitki özü üretim tesislerinin kurucusu olan Faruk Durukan, katıldığı kongrede, bitki özlerinden ilaç elde etme yöntemlerini ve yaptığı bilimsel buluşlarını katılımcı akademisyenlere anlattı. Çağrılı bildiri ile böylesine önemli bir kongreye davet edilmekten dolayı büyük onur duyduğunu söyleyen Durukan, "Ülkemizde bilim adına çok önemli gelişmeler gerçekleştirilmektedir. Bitki bilimi özellikle insan sağlığı ve ekosistem konularında önem arz ediyor. Bilindiği gibi, en etkili ve değerli ilaçlar bitki özlerinden elde ediliyor. Benim de asıl uzmanlık alanım, şifalı bitkiler üzerinedir. Edremit'teki tesislerimiz, ülkemiz için önemli bir değerdir. Zira, aynı üretimi ve ar-ge çalışmalarının yapıldığı ikinci bir tesis ülkemizde bulunmamaktadır. Bitki özlerinden hangi yöntemler ile ilaç elde edildiğini ve elde edilebileceğini bu kongrede bilim adamlarına anlattım. Bundan da büyük onur duydum. Gerçekleştirdiğim çok sayıda buluşumu dünya bilimi kabul etti. Çalışmalarıma, ülkemizdeki bir çok üniversiteyle ortak hareket ederek devam etmekteyim. Kongreyi gerçekleştiren ve emeği geçenleri kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
Faruk Durukan bilim heyetine, Kaz Dağları'nda kurmakta olduğu bilim köyünü de anlattı ve heyeti Edremit Körfezi'ne davet etti. Durukan, tamamen yerli tohumlarla üretim yapılan, içinde toprak altı seraların, endemik bitkiler müzesinin ve daha bir çok farklılığın bulunduğu bilim köyünde dünyada bir ilki gerçekleştirecek. Proje tamamlandığında, dünyada ilk kez dağda yapılacak olan çalışmalar, oradaki laboratuvarlarda anında test edilebilecek. Tamamlanma aşamasına az bir zaman kalan proje şimdiden bir çok bilim adamı tarafından ziyaret edildi ve heyecanla takip ediliyor. - BALIKESİR