Dünyanın Kalbi ÇOMÜ'da Atıyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarafından Türkiye ve Dünyada İlk Kez Düzenlenen Dünya Üniversiteler Kongresi Başladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından ''Küresel Sorunlar Çerçevesinde Üniversitelerin Yeni Hedef ve Görevleri Neler Olmalıdır?' temasıyla Türkiye ve dünyada ilk kez düzenlenen Dünya Üniversiteler Kongresi başladı. Kongrede, dünyanın küresel sorunları haline gelen terör, iklim değişikliği, göç, bölgesel çatışmalar, açlık ve yoksulluk masaya yatırılarak, çözüm yöntemleri aranacak.Dünya Üniversiteler Kongresi'nin açılışı, ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü'ndeki Troia Kültür Merkezi'nde yapıldı. Türkiye'nin gündemi haline dönüşen türban, kongre salonunda da varlığını hissettirdi.
Aralarında çok sayıda türbanlının da bulunduğu ÇOMÜ'lü öğrenciler, kongreyi izledi. Açılış programına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile Müjdat Kuşku, CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat, Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkan Yardımcısı (IAU) Prof. Dr. Pier Ugo Calzolari ile Türk ve dünya üniversitelerinden çok sayıda öğretim üyesi katıldı.Dünya Üniversiteler Kongresi'nin açılış serenomisinde İstiklal Marşı okunmadı ve saygı duruşunda bulunulmadı. ÇOMÜ'nün ''Fuzuli' isimli müzik topluluğunun, Türk müziği örneklerinden oluşan mini konserine yer verildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ankara'dan video konferans sistemiyle açılış konuşmasını yaptı. Özcan, kısa süreli yaşanan ses probleminin ardından, küreselleşme sürecine bağlı olarak özelde ekonomilerin, kültürlerin, sosyal hayatın, genelde ise ülkelerin giderek daha da birbirleri ile etkileşim içerisinde olduğunu söyledi. Özellikle birbiri ile bağlantılı küresel problemlerin çözümünün, ortak çaba ve eşgüdüm gerektiren bir süreç olduğunu kaydeden Özcan, ''Yani, küresel bir kaygı haline gelen sorunların araştırılması ve çözümünde hükümetlerin, uluslararası organizasyonların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve sosyal hareketlerin müşterek rolü vardır' dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, yaklaşık 3.5 yıldır üzerinde çalıştıkları ve vizyon projesi olarak gördükleri Dünya Üniversiteler Kongresi'ni gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
KONGREYE KIBRIS DAMGASI
Kongrede, Kıbrıs sorununa yakın zamanda çözüm getirmeleri konusunda çağrıda bulunan KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun sözleri izleyenleri etkiledi. Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta barışın ve çözümün anahtarını tarif ederek, ''Bugüne kadar maalesef Batı bu konuda iyi bir sınav vermedi. Bugünkü koşullarda hala KKTC'de ambargolar ve izolasyonlar devam ediyor. Öyle ki Kuzey'i AB içerisine almayı düşünen bu Birlik neden ekonomik gelişmişliğe engel oluşturuyor? Bunun olsa olsa küresel barış ve küresel adalet açısından bir anlamı vardır' dedi.
''İNSANLIK AYNI SORUNLARLA UĞRAŞIYOR'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, bölgede 8 bin yıl önce yaşanmış Truva örneğini vererek, insanlığın, geçmişten bugüne aynı sorunlarla uğraştığını belirtti. O zamanda yoksulluk, savaş, sefalet eğitimsizlik, afetler ve göçler olduğunu kaydeden Yıldırım, ''Bugünde bunlar yine insanlığın uğraştığı ana sorunlardan belli başlı olanlarıdır. O dönemlerde de insanlar gelecek için kafa yoruyorlardı, bugün de aynı şeyi yapıyoruz' dedi. Yoksullukla mücadele için uzmanların hesap yaptığını ve 400 milyar dolarlık bir kaynak gerektiğini kaydeden Yıldırım, ''Geçen hafta Pakistan'a gittim. İnsanlığın ayaklar altına alındığını orada gördüm. Bugün bir yıl için silahlanmaya, insanları öldürmeye harcanan para 1.5 trilyon doların üzerinde. Yoksulluğu önlemek için 400 milyar dolara ihtiyacımız var. Yoksulluğu ortadan kaldıracak bütçe, silahlanma yarışı için harcanıyor. Bir günde 20 bin canı açlıktan kaybediyoruz. İnsanlık için yüz karası bir şey bu' dedi.
Milenyumun ilk 5 yılında 125 milyon insanın iklime bağlı felaketlerle hayatını kaybettiğini, 5 yıl önce, 200 milyon civarında olan uluslararası göçmen sayısının son 5 yılda yüzde 10 arttığını, halen dünyanın uğraştığı küresel ekonomik krizin, 1 günde 20 milyon kişinin işsiz kalmasına sebep olduğunu anlattı. Bunların çarpık gelişmelerden ve sorumsuz küresel anlayıştan kaynaklandığını ifade eden Yıldırım, ''Bireysel, kendinden başkasını düşünmeyen, insani değerleri göz ardı edip, yarışmaya, en önde olmaya odaklanmanın getirdiği felaketin boyutu budur. Bunu artık, kafamızı iki elimizin arasına alıp düşünmemiz gerekiyor. Hükümetlerin birinci derecede sorumlulukları var. Ama gördük ki, bu sorumluluğu yerine getirememişiz. O halde, sivil toplum, üniversitelerimiz, bilim adamlarımız daha çok bastıracak' diye konuştu.