Dünyada 1 Milyar İnsan Yetersiz ve Dengesiz Besleniyor
Çevre Dernekleri Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Kayseri Temsilcisi Mehmet Faruk Er, dünyada yaklaşık bir milyar insanın yeterli beslenemediğini belirterek, ‘Açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı ölümler, zihinsel ve fiziksel bozukluklar, trajik boyutlara ulaşmıştır.
Çevre Dernekleri Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Kayseri Temsilcisi Mehmet Faruk Er, dünyada yaklaşık bir milyar insanın yeterli beslenemediğini belirterek, 'Açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı ölümler, zihinsel ve fiziksel bozukluklar, trajik boyutlara ulaşmıştır. Öncelikle israftan kaçınmalıyız. 'dedi.
ÇEKÜD Temsilcisi Mehmet Faruk Er, insanların yaşamak, fiziksel ve zihinsel gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmalarının zorunlu olduğunu söyledi. Ulaşılan bu gıdaların da sağlık yönünden "güvenli" olmasının temel hak olarak kabul edildiğini hatırlatan Er, dünyada bir milyar insanın yeterli miktarda gıda ve suya ulaşamadığını kaydetti. Er, 'Dünyanın birçok yerinde; insanlar, yeterli miktarda ve kalitede gıdaya erişemedikleri için açlıkla karşı karşıyadır. Son yıllarda yeterli ve dengeli beslenemeyen insan sayısı 1 milyara yükselmiştir. Bu da dünya nüfusunun önemli bir miktarı, açlık sorunu ile yüz yüze kaldığını göstermektedir. Açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı ölümler, zihinsel ve fiziksel bozukluklar ulusal ve uluslararası düzeyde trajik boyutlara ulaşmıştır. Açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümler dikkate alındığında; rakamın, AIDS, sıtma, tüberküloz ve diğer hastalıklardan daha fazla olduğu görülmektedir. Açlık, nesilden nesile devam etmekte, her yıl milyonlarca çocuk sadece anneleri yetersiz beslendiği için normalden az kiloda doğmakta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde 10.9 milyon çocuk 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetmektedir.' diye konuştu.
AŞIRI BESLENENLER DE VAR
ÇEKÜD Kayseri Temsilcisi Mehmet Faruk Er, dünya kaynaklarını doyumsuz bir şekilde tüketenlerin aşırı beslenmeden dolayı sağlık problemleriyle uğraştığını ileri sürdü. Açlık ve susuzlukla mücadelede tasarrufun önemli olduğunu hatırlatan Er, 'Öncelikle kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmalıyız. İsraftan kaçınarak dünyanın yoksullaşmasına, insanları açlık ve susuzluğun yol açtığı büyük sorunlarla baş başa bırakmayalım. "Tasarruf"un "adalet-hakkaniyet" ölçüsüne uymak olduğunu hatırlayalım. "ÇEKÜD olarak "israf" tan kaçınarak "açlık", "kirlilik", "hastalık", susuzluk" üretmeyen bireyler, herkese yeterli, erişilebilir, kaliteli, güvenilir ve ekonomik gıda üretilen bir dünya temenni ediyoruz.' diyerek sözlerini tamamladı. - KAYSERİ