Haberler

Dünya Otizm Farkındalık Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur"

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, otizmin doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluk olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 2 Nisan'ın, Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından itibaren tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildiğini belirtti.

Nisan ayının ise Dünya Otizm Farkındalık ayı olarak belirlendiğini ve bu ayda otizm konusunda pek çok farkındalık çalışması yapıldığını vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluğudur. Otizme neden olan etkenler tam olarak belirlenemese de beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır. Yani otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla ilişkisi yoktur. Önceki yılların araştırmalarına bakıldığında otizm spektrum bozukluğunun görülme oranının 500'de bir olduğu tespit edilmişken, Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezinin 2012 verilerine göre, otizm spektrum bozukluğunun yaklaşık her 88 çocuktan birinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ayrıca, erkeklerdeki yaygınlığı kızlardan dört kat fazladır. Trabzon'da 1997-2013 yılları arasında gelişimsel bozukluğu olan çocuk sayısı 220'dir."

Hamzaoğlu, eğer çocuk başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismi söylendiğinde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, parmağı ile istediği şeyi göstermiyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapmak gerektiğini kaydetti.

Özel gereksinimi olan bireylerin tanı, tedavi ve rehabilitasyon basamaklarında multidisipliner bir çalışma gerektiğine işaret eden Hamzaoğlu, bu amaçla Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca birinci basamakta otizm ve özel gereksinimi olan çocukların erken tanı, izlem ve destek programları geliştirmeye yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel
title
Close