Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Dünya Madenciler Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Suluova Eski Çeltek Kömür İşletmesi Müdürü Rıza Arabacı ile Maden Mühendisleri Amasya Temsilcisi Hüseyin Karagöz, işçilere tatlı ikram etti.

Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Suluova Eski Çeltek Kömür İşletmesi Müdürü Rıza Arabacı ile Maden Mühendisleri Amasya Temsilcisi Hüseyin Karagöz, işçilere tatlı ikram etti.

İşletme yemekhanesinde işçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinleyen Arabacı, tüm maden şehitlerini rahmetle andıklarını kaydetti.

İlçede 1927 yılında 444 hektar alanı kapsayan bir işletme ruhsatı alınarak çalışmaya başlayan işletmenin 1958 yılında Amasya İl Özel İdaresi tarafından satın alınarak faaliyetlerine devam ettiğini, halen 133 hektarlık işlenebilir kömür sahasında 2 açık ocaktan üretim yapıldığını anlatan Arabacı, görünür kömür rezervlerinin 8,6 milyon ton olduğunu, yıllık 300 bin ton kömür üretimini 200 kadar çalışanla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Son yıllarda yaşanan üzücü olaylarla gündeme gelen maden sektörünün kötü günler geçirdiğini dile getiren Arabacı, "Bu izlenimden kurtulmak için madenciliğin devlet tarafından teşviklerle desteklenerek daha cazip hale getirilmesi lazım. Ayrıca yeni yasalara, yönetmeliklere ve yeni bir çalışma şekline ihtiyaç vardır. Şu anki destekleme yeterli değil, gelişmiş ülkeler gibi desteklenmesi ve teşvikler verilmesi lazım. Aksi halde birçok maden ocağı kapanır" dedi.

Arabacı, dünyadaki tüm savaşların enerji üzerine olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki madenciliğin yüzde 80'i enerji üzerine kullanılmaktadır. Madencilik sektöründeki işletmeciliğin düzgün olması ve madenciliğin gelişmiş olması halinde enerjide dışa bağımlılığımız ciddi anlamda azalacaktır. Türkiye'de ki madenlerin yüzde 60-70'i kömür üzerinedir. Bunların gelişmiş tekniklerle çıkarılarak ekonomiye kazandırılması lazım. Ekonomik olmayan bir madeni de çıkarmamak gerekiyor."

Kaynak: AA / Yerel
title