Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Duman Avcıları Yaşam Şenliğinde Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sigara bıraktırma gönüllüleri, 09 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “Duman Avcıları ile Yaşam Şenliği’nde” bir araya geldi.

Sigara bıraktırma gönüllüleri, 09 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından organize edilen "Duman Avcıları ile Yaşam Şenliği'nde" bir araya geldi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ali Gökpınar, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler öğrenciler ve çok sayıda sigarasız yaşam gönüllüsü katıldı.

Konya İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlüğü, SÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Duman Avcıları Topluluğu, Ortaya Karışık Tiyatro Topluluğu, Yeşilay Topluluğu ile Yavru Duman Avcıları Topluluğu'nun desteğiyle düzenlenen etkinlikte sağlıklı yaşam için sigaraya 'hayır' denildi.

"YETİŞKİNLERİN YÜZDE 27'Sİ KULLANICI"

Etkinliği açılış konuşması yapan SÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, "Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1.2 milyar kişi tütün kullanmaktadır. Ülkemizde ise 15 yaş üzeri 16 milyon kişi tütün kullanmaktadır. Ülkemizde 2012 yılında Küresel Yetişkin Tütün Araştırması göre 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 27'si (Bunun yüzde 42'si erkek, yüzde 13'ü kadın) tütün kullanmaktadır. Ülkemizde sigara vergilerinin yüzde 80 oranında artması, kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanım yasağı, tütün ürünlerinin reklam, sponsorluk ve promosyonunun yasaklanması, sigara paketleri üzerindeki resimli uyarıların yüzde 65'e çıkarılması sayesinde son 4 yılda sigara içimi yüzde 13.4 oranında azaldı" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTEMİZİN DUMANSIZ KAMPÜS OLMASINI İSTİYORUZ"

Sigaraya karşı duyarlılık oluşturma konusunda bir dizi çalışma yürüttüklerini ifade eden SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, "Bu konuda Yeşilay ile yaklaşık 1 buçuk ay önce bir protokol imzaladık ve sigarayla mücadele konusundaki çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandırdık. Biz, Selçuk Üniversitesi'nin dumansız kampüs olmasını istiyoruz. Bunun için kampüste bulunan binalarımızın çevresine en az 10 metrelik bir mesafe olacak şekilde çizgiler çizdik ve sigarının bu alanların dışında içilmesini sağladık. Yine sigara konusunda çeşitli bilinçlendirme faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu konudaki tehlikenin farkındayız. Özellikle gençlerimizi bu zararlı alışkanlıktan korumak için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

"21. YÜZYIL UTANÇ YÜZYILI OLACAK"

İstatistiki bilgilerle konuşmasını destekleyen Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Dünya'da bana öyle bir salgın söyleyin ki bir yüzyılda 100 milyon kişiyi öldürmüş olsun, öyle bir savaş, öyle bir katliam, öyle bir doğal afet söyleyin ki bu kadar insanı öldürsün. Var mı bildiğiniz, yok. 21. yüzyılda 1 milyar kişi ölecek. Eğer bugün sigara içmeye devam edersek 1 milyar kişi ölecek ve 21. yüzyıl dünyanın utanç yüzyılı olacak. Neden oluyor bu? İnsan eliyle yapılmış, bilerek yasal olarak sattığımız bağımlılık, yapıcı ve kullanırsanız sadece öldüren bir maddeyi kullandığınız için oluyor. Buna karşı bugün bir şey yapmamız lazım" dedi.

"BU ZENGİNİN FAKİRLE OLAN SAVAŞIDIR"

Prof. Dr. Dağlı, "Bakın dünyada sigara kullanımı bu denli devam ederse giderek ölümler artmaya devam edecek. Ama işin en acı tarafı ise zengin ülkeler artık ölmeyecek. Bu zenginin fakirle savaşıdır. Çünkü zengin sigarayı yapıyor ve fakire satıyor. Dünyada bugün sigaraya mahkum olmuş, bağımlısı olmuş, sigaranın kurbanı olan ülkeler, mağdur ülkelerdir ve satıcısı ABD, İngiltere ve Japonya'dır. Bunu durdurmak siz gençlerin görevidir. Eğer bunları yapmazsanız vebal sizlerin üzerinde olacaktır. Dünyada tütün tüketimi, evet biz hepsini biliyoruz, sigarın öldürdüğünü biliyoruz, kanunlar çıkarttık, sözleşmeler yaptık, Dünya Sağlık Örgütü konuştu, Ne oldu? Tütün tüketimi hızla artıyor. Durdurabildik mi? Hayır. Nerede artıyor peki? Gelişmekte olan ülkelerde artıyor, gelişmiş ülkelerde azalıyor. Maalesef Türkiye ise en fazla tütün tüketilen 10 ülkeden bir tanesi. Bizim görevimiz ise Türkiye'yi bu 10 ülkenin arasından çıkarmaktadır. Görevimiz yabancıları zengin etmek için bağımlısı olduğumuz o üründen kurtulmaktadır. Bizim görevimiz Türkiye'de son sigara paketi bitinceye ve satılmayıncaya kadar mücadeleye devam etmektir" diye konuştu.

SİGARA BIRAKANLARA TEŞEKKÜR BELGESİ

Etkinlik kapsamında ayrıca SÜ Dilek Sabancı Konservatuvarı tarafından mini bir konser verildi. Ortaya Karışık Tiyatro Topluluğu ise senaryosunu yazdıkları ve hazırladıkları sigara bağımlılığı ile ilgili oyunu sahneledi ve son olarak Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesindeki Sigara Bıraktırma Polikliniğinde sigarayı bırakanları temsilen 50 kişiye teşekkür belgesi verildi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title