Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

Dülük Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları

Dülük Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te inanç turizminin gelişmesine önemli katkı yapması beklenen Dülük (Dolice) Antik Kenti'ndeki bilimsel kazıların devam ettiği bildirildi.

Gaziantep'te inanç turizminin gelişmesine önemli katkı yapması beklenen Dülük (Dolice) Antik Kenti'ndeki bilimsel kazıların devam ettiği bildirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat'ı makamında ziyaret eden Dülük Kazı Başkanı Münster Üniversitesi'ne bağlı Küçük Asya Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Engelbert Winter, asistanı Dilek Çobanoğlu ve kazının Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Arkeolog Hüseyin Şahin'in, çalışmalara ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Açıklamada, Şehitkamil ilçesine bağlı Dülükbaba Tepesi mesire alanının zirvesinde 2001 yılından bu yana Prof. Dr. Engelbert Winter'in kazı başkanlığında yürütülen "Doliche Kazı Projesi"nin çalışmalarına başlandığı ve bu yıl proje ekibinin 21 akademisyenden oluştuğu ifade edildi.

Almanya, Türkiye, İtalya ile Polonya'dan gelen bilim adamlarının proje kapsamında üniversite öğrencileriyle ortak çalışma yürüttüğü ve çalışmaların, geçen yıl kış döneminde sert hava koşullarında zarar gören alandaki bütün bölümlerin, restorasyonu ve konservasyon çalışmalarıyla gerçekleştirileceğine değinilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Gelecekte kent için olduğu gibi proje için de büyük önem taşıyacak kazı alanının çevre düzenleme çalışmaları bu dönem daha da yoğun şekil alacak. Ziyaretçiler için bilgilendirme levhalarının daha detaylı hale getirilmesi planlanıyor. Bu planlamaya taş eserlerin korunaklı bir sergi alanında barındırılması da dahil. Önümüzdeki yıllarda tüm alanın çatıyla kapatılarak bütün şartlara karşı korunaklı hale getirilmesine başlanacak. Bu çalışmalar dışında alanın kaydı gerçekleştirilecek ve üç boyutlu genel görüntüsü oluşturulacak. Bu dönem arazinin tüm mimari ve ölçüm kayıt işlemi gerçekleşecek ve son 10 yıl içerisinde bulunmuş tüm kalıntıların detaylı şekilde fotoğraflama, çizim ve tanımlamayla kaydı yapılacak."

Kazı çalışmalarının bu yıl 2 Ekim 2012 tarihinde tamamlanacağı ve sonrasında bilimsel yayın çalışmalarının üniversite ortamında devam edeceği bildirdi.

-Dülük Antik Kenti-

Gaziantep'in 12 kilometre kuzeyindeki Dülük Antik Kenti, dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden biri.

"Üzerinde halen insanların yaşadığı" antik kentin turizme kazandırılması için 1997 yılından bu yana yüzey araştırmaları, kazılar ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi.

Dülük Antik Kenti'nde yapılan çalışmalarda, Paleolitik (alt taş) devrine ait fosil ve ok uçları Türkiye'de ilk kez burada bulundu.

Muhabir: Sevil Çelik / Mehmet Güldaş

Yayıncı: Şükran Yücel - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel
title