Düğmeli Evler, Aslına Uygun Restore Ediliyor
Akseki ilçesinde bulunan ve mimari tarzından dolayı "Düğmeli evler" denilen tarihi evlerin aslına uygun restore edilme çalışmaları sürüyor.
Akseki'de bulunan tarihi "Düğmeli evler", aslına uygun restore ediliyor. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından yürütülen "7 Bölge 7 Kent Projesi"nin Akdeniz bölgesindeki çalışmaları kapsamında tarihi dokuyu korumak amacıyla çalışma yürütülüyor.
Bu kapsamda ilçenin Sarıhacılar Mahallesi'ndeki özgün Osmanlı mimarisi tarzındaki "Düğmeli evler"in restore edilmesi için 2000 yılında çalışma başlatılmıştı. Bugüne kadar 10 evin restorasyonu tamamlandı, 4 evin restorasyonu ise devam ediyor. Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, AA muhabirine, özgün mimarisiyle dikkati çeken Sarıhacılar evlerinin aslına uygun onarılması durumunda geleneksel Türk mimarisinin yaşatılabileceğini söyledi. Şimdi terk edilmiş bir mahalle olan Sarıhacılar Mahallesi'nin önemli bir turizm potansiyeli bulunduğuna işaret eden Beşikci, ÇEKÜL Vakfı'nın projesi kapsamında evlerin aslına uygun olarak restore edilmesi için köylülerin teşvik edildiklerini anlattı. Sadece yapıları değil, köyün tüm çevresi ile korunması gerektiğini dile getiren Beşikci, "Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Köy meydanı düzenlenmesi çalışmalarımız sürüyor. Kısa süre içerisinde çalışmalar tamamlanacak. Aynı zamanda mahalle içerisindeki ipek yolunun temizleme çalışmaları da yürütülüyor" dedi.
Girişimci Mustafa Kavasoğlu tarafından üç evin restorasyonunun yapıldığını bildiren Beşikci, şöyle konuştu: "Bu evler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya iken, şimdi restore edilerek ayağa kaldırıldı. Bugünlerde evlerin ince işçilikleri yapılıyor. Ayrıca içinde tarihi barındıracak müze inşaatı da devam ediyor. Çalışmalar 2015 yılı turizm sezonuna kadar tamamlanacak. Bu evler misafirhane, pansiyon olarak kullanılacak." Sarıhacılar Mahallesi muhtarı Mahmut Karahan da yaklaşık 800 yıllık geçmişe sahip mahallelerinde bulunan "Düğmeli evler"in restore edildiklerini söyledi. Mahallede bir dönem 160 ailenin yaşadığına dikkati çeken Karahan, halen 9 ailenin bulunduğunu ancak çoğunun yerli olmadıklarını kaydetti. Göç nedeniyle mahallenin boşalmasından sonra bazı göçerlerin evlere yerleştiklerini belirten Karahan, restorasyon çalışmaları dolayısıyla büyük kentlere göç eden köylülerin evlerine yeniden sahip çıktıklarını dile getirdi. Düğmeli evler Akseki ile bazı köylerdeki geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan özgün yapılar "Düğmeli ev" olarak biliniyor. Evler, 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Evdeki iki ahşap hatıl ile depreme dayanıklılığını artırmak için duvarlarda yatay bağlantılar arası yapıları yöre halkı, "düğme" olarak adlandırıyor. "Düğmeler"de andız ağacı kullanılıyor.