Haberler

Dr. Okur: "Kalbinizi Koruyun, İçinde Sevdikleriniz Var"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları önlemek için çocuklara kalp dostu bir yaşam alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirtti.

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları önlemek için çocuklara kalp dostu bir yaşam alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirtti.

07-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Şenol Okur, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iskemik kalp hastalıkları ve inmenin ilk iki ölüm nedeni olduğuna dikkat çekti. TÜİK'in 2013 yılı verilerine göre Türkiye'deki ölümlerin yüzde 39,8'inin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığına dikkat çeken Okur, "Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 38,8'i iskemik kalp hastalığı, yüzde 25,2'si serebrovasküler hastalık, yüzde 17,7'si diğer kalp hastalığı ve yüzde 12,8'i hipertansif hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde temel risk faktörleri diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara, hareketsiz yaşam ve aşırı kilodur. Bu risk faktörlerinin azaltılması kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasını ve bunlara bağlı Ölümleri azaltır. Yaş, cinsiyet ve birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp-damar hastalıklarının görülmesi müdahale alanı dışında kalan risk faktörlerini oluşturmaktadır. Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte oluşturabileceği riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir. Kalbimizi korumalıyız, çünkü içinde sevdiklerimiz var" dedi.

Kalp sağlığını korumak ve daha sağlıklı bir hayat için uyarılarda bulunan Dr. Okur, "Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır. Tuz tüketimini günde beş gramla sınırlandırın. Porsiyonlarınızı gözden geçirin; daha küçük tabaklar kullanın; tükettiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlayın. Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600 binden fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az yukarıda önerilen adımlar kadar önemlidir. Hekime başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi ölçtürün" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title