Dövizdeki Yükseliş Kerestecileri Rahatlattı
İthal ürünlere sağlanan vergi kolaylığı nedeniyle birkaç yıldır sıkıntı yaşayan keresteciler, dövizdeki yükselmenin etkisiyle dışardan gelen kerestelerin fiyatlarının artması sonucu rahat nefes aldı Türkiye'nin en büyük kereste pazarlarından Dursunbey'deki firmalarda hareketlilik başlarken, birçok üretici katma değeri yüksek bahçe ve mutfak mobilyasına yöneliyor
ZAFER AKPINAR - İthal ürünlere sağlanan vergi kolaylığı nedeniyle birkaç yıldır sıkıntı yaşayan keresteciler, dövizdeki yükselmenin etkisiyle dışardan gelen kerestelerin fiyatlarının artması sonucu rahat nefes aldı, üretimlerini artırmaya başladı.
Dursunbey Keresteciler İmalatçılar ve Ambalajcılar Derneği Başkanı Ercan Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında kurulan derneğin, 170 aktif üyesinin bulunduğunu belirterek, tamamına yakının kerestecilerden oluştuğunu söyledi.
Türkiye'nin en kaliteli karaçam ağaçlarının yetiştiği Dursunbey'in, ülkenin en büyük kereste pazarlarından biri olduğuna dikkati çeken Bal, uzun yıllardır yapılan keresteciliğin, ilçenin ekonomisini ayakta tuttuğunu anlattı.
Bal, 80 civarında imalathanede son 3-4 yıldır yaşanan durgunluk yüzünden şimdilik 500 civarında çalışan bulunduğunu dile getirerek, biraz hareketlenmeyle çalışan sayısının binin üzerine çıkabileceğini ifade etti.
-Önceden ithal tomruklar da Dursunbey'de işleniyordu
İlçedeki imalathanelerin yıllık kapasitesinin 500 bin metreküp olduğunu ve bunun sadece yarısına yakının kullanıldığını vurgulayan Bal, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin her yerine buradan kereste gidiyor. Daha önce ithal tomruk olarak geliyor, Dursunbey'de işleniyordu. Burada mamul hale getiriliyor ve ardından İstanbul'da satışa sunuluyordu. Son yıllarda Rusya ve Bulgaristan'dan mamul olarak geliyor. Bu, Dursunbey için ciddi bir kayıp oldu. Vergiler yönünden ithal ürünlere tanınan tolerans bizi zor durumda bıraktı."
Kerestecilerin ithale tanınan kolaylıklar nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ifade eden Bal, "Dursunbey'in en büyük rakibi ithal mamuller. Biz ormandan alıyoruz, üzerine birçok vergi biniyor. İthaller çok avantajlı geldiği için fiyatları uygun oluyor" dedi.
-Döviz yükseldi üreticiler rahat nefes aldı
Bal, 3-4 yıldır sıkıntı içinde olan kerestecilerin dövizdeki yükselmeyle rahatladığını belirterek, şöyle devam etti:
"Dövizdeki yükselme, ithal ürünlerin fiyatlarını artırdı. Vergi kolaylığı da olsa yükselen fiyatler, biraz dengenin oluşmasını sağladı. Üreticilerimizde hareketlilik başladı. Bu kıpırdanma daha fazla canlılığa dönerse sadece biz değil ilçemiz ve ülke ekonımisi kazanır. Özellikle ithallere tanınan kolaylıklar kaldırılırsa çok daha iyi nokatala gelir, daha fazla üretiriz."
Bal, Dursunbeyli kerestecilerin, yıllarca kapı ve pencere için üretim yaptığını ifade ederek, pimapen ve laminat parkenin artmasının üreticileri olumsuz etkilediğini söyledi.
Ağacı işleyerek satanların ayakta kalmayı başardığını, eski düzen devam edenlerin oldukça sıkıntı yaşadığını dile getiren Bal, "Birçok üretici, katma değeri yüksek bahçe ve mutfak mobilyasına yöneldi. Bu alanda talep giderek artıyor. Değişik tasarımlar ve yüksek kalitede ürün sunma gayreti içindeyiz. Bunu da başarıyoruz ki, Dursunbey ürünleri ilgi görüyor" diye konuştu. - Balıkesir