Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Dönüşüm Antalya'da Tartışıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÖDER dershane ve özel okul temsilcileri, Antalya Beldibi'nde toplantıda bir araya gelerek dönüşüm sürecinin sağlıklı yürütülmesi konusunda istişarelerde bulundu.

TÖDER dershane ve özel okul temsilcileri, Antalya Beldibi'nde "Dershanelerin Dönüşüm Süreci ve Özel Okullar" başlıklı toplantıda bir araya gelerek dönüşüm sürecinin sağlıklı yürütülmesi konusunda istişarelerde bulundu. Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığından yetkililer de katıldı

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, Türkiye genelinde dershanelerin hızlı bir şekilde okula dönüştüğüne dikkat çekerek,"Ağırlıklı olarak temel lise ve ortaokula dönüşen dershaneler ülkede yeni bir okul türü ortaya çıkarıyor. Dönüşüm sürecinin sağlıklı yürümesi, kurulan okulların kalitesine bağlıdır. Ayrıca dönüşüm süreci mevcut okulları da etkileyecektir. Biz de TÖDER olarak sürecin üç önemli unsurunu bir araya getiriyoruz. Antalya'daki toplantımıza hem bakanlığımızın temsilcileri hem dershane ve özel okul dernek başkanlarımız katılıyor.. Dershane ve okul kurucularımızla sürecin sağlıklı yürümesi için izlenecek yolu konuştuk" dedi.

Amaçlarının, dershanelerin dönüşümünden ülke eğitiminin yara almadan çıkmasını sağlamak olduğunu belirten Taşel, "İnanıyoruz ki bu süreç Türk eğitim sisteminde özel okullaşma oranını artıracaktır. Şu an yüzde 4'e yaklaşan özel okul oranının 2019 yılı itibariyle yüzde 10'ların üzerine çıkması eğitim sistemimize kalite katacak, devletin yükünü azaltacaktır" diye konuştu. Antalya'da gün boyunca süren toplantıların ardından sonuç bildirgesi kamuoyu ile rapor ise bakanlık ile paylaşıldı.

SONUÇ BİLDİRGESİ

TÖDER 'Dershanelerin Dönüşümü ve Özel Okullar' Toplantısı Sonuç Bildirgesi ise şöyle açıklandı:

"9 – 11 Mart tarihlerinde Antalya'da TÖDER'in ev sahipliği ile toplanan dershane ve özel okul kurucuları, dönüşüm sürecini ve bu sürecin eğitim sistemimize yansımalarını konuştu. Toplantının iki temel amacı vardı. 1-Dershanelerin kapatılmasıyla başlayan dönüşüm sürecinin sağlıklı biçimde yürümesine katkıda bulunmak, 2- Özel okulların dönüşüm sürecinden olumsuz etkilenmemesi için izlenecek yolu belirlemek.Eğitimle ilgili kararlar sadece bugünü değil gelecek kuşakları da derinden etkilemektedir. Bu nedenle alınacak kararlar ve işlenecek yol oldukça önemlidir. Bilindiği gibi dershaneler 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle kapanacak ya da özel okula dönüşecek.Bu sürecin sonunda dönüşen kurumların artık bir özel okul olmanın bilinci ve sorumluluğu ile hareket etmesi esastır. Bu kurumların hedefi resmi okullardan öğrenci almak ve bakanlığımızın bu anlamdaki yükünü ve yoğunluğunu hafifletmek olmalıdır. Bu akış resmi okullardaki sınıf mevcutlarını makul seviyeye indirecek ve kaliteyi artıracaktır. Bu yönüyle bakıldığında 'Dönüşüm' eğitimde kalitenin artması ve özel okullaşma oranının yükselmesi bakımından olumlu bir adım olarak görülebilir. Ancak bu hedefin gerçekleşmesi izlenecek yol ve yöntemlerin doğru seçilmesine bağlıdır. Süreç özenle yürütülmezse sektörü olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar da ortaya çıkabilir. Bu açıdan dershanelere ve özel okullara önemli sorumluluklar düşmektedir.Dershanelerin mevcut alışkanlıklarını revize ederek, yarım asırlık bilgi ve birikimini okul standartlarını dikkate alarak kullanabilecekleri bir sistem oluşturmaları gerekmektedir. Özel okulların da mevcut standartlarını koruyup ek kurslar yaparak dershanelerin boşluğunu hissettirmeyecek bir sistem oluşturmaları doğru olacaktır.

Sonuç olarak hem dönüşen okulların hem de mevcut özel okulların eğitim-öğretim programlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu konuda belirsizliği ortadan kaldırmak için kurumların velilerini bilgilendirmeleri önemlidir. Bu konuda velilerin de en sağlıklı bilgiyi kendi kurumlarından alabileceklerine inanıyoruz. Dershanelerin kapanması ya da dönüşümünü izleyen süreçte kayıt dışı ders bürolarının çeşitli adlarla faaliyet göstermek üzere hazırlık yaptığı gözlenmektedir. Bu Türk Milli Eğitim sistemi için önemli bir sıkıntı oluşturacaktır. Kayıt dışı kurumların bakanlığımız, sivil toplum kurumları, belediyeler ve ilgili diğer kurumlar tarafından titizlikle takip edileceğini ve bunlara geçerli yaptırımların uygulanacağına inanıyoruz. Ancak velilerin de bu kayıt dışı ve yetkisiz kişi ve kuruluşlara itibar etmemesi gerekmektedir. Bu tür yerlere devam eden öğrenciler, yapılacak müdahalelerle mağdur olacak ve en büyük zararı onlar görecektir. Sürecin daha başarılı olabilmesi için özel öğretim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da bazı istekleri olduğu görülmüş ve bunların bakanlığımızla paylaşılmasına karar verilmiştir." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title