Dokuma Ustalarının Tiyatro Sevdası

Dokuma Ustalarının Tiyatro Sevdası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Çiftçi/Samet Kıyak - Denizli'nin Buldan ilçesinde tekstil atölyelerinde dokuma ustalığı yapan 13 kişi, 8 yıl önce kurdukları tiyatro topluluğuyla ilçenin kültür ve sanat hayatına renk katıyorlar.

Mustafa Çiftçi/Samet Kıyak - Denizli'nin Buldan ilçesinde tekstil atölyelerinde dokuma ustalığı yapan 13 kişi, 8 yıl önce kurdukları tiyatro topluluğuyla ilçenin kültür ve sanat hayatına renk katıyorlar.

Tezgahlarda havlu, nevresim, şal dokuyup, dikim yapan Buldanlı dokuma ustaları, 1950'li yıllarda yine kendileri gibi dokuma ustaları tarafından başlatılan tiyatro geleneğini, 8 yıl önce kurdukları Doğal Hayat Buldan Tiyatro Ekibi ile yaşatıyor.

Dokuma ustası 13 kişiden oluşan topluluk, kurulduğu günden bu yana 6 oyunu toplam 26 kez sahneye koyarak, Buldan kültür ve sanat hayatına renk kattı.

Buldan Tiyatro Ekibi Genel Koordinatörü Kadir Açar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950'li yıllarda Buldan'da bir tiyatro ekibinin varlığını büyüklerinden dinlediklerini ifade etti.

O dönemde bu topluluğun Buldan'ı tiyatroyla buluşturduğunu, bu topluluğun Shakespeare'in "Hamlet" oyununu bile sahnelemiş olduğunun anlatıldığını ifade eden Açar, "Bundan yola çıkarak arkadaşlarla amatör bir ekip kurarak, 8 senedir oyunlar sahneliyoruz" dedi.

-Oyunlarını da kendileri yazmaya başladılar-

Açar, bugüne kadar toplam 6 oyun sahneye koyduklarını ve 26 kez gösterim yaptıkları kaydetti.

Bugüne kadar oynadıkları oyunlar arasında birçok profesyonel topluluğun da repertuvarında yer almış olan "Naaş-ı Muhteremler", "Boyacı", "Dokuz Canlı" gibi oyunların yanı sıra "BTE Uzayda" ve "Burası Orası Orası Burası" adlı iki oyunu da kendilerinin yazıp oynadığını dile getiren Açar, topluluk olarak bundan sonra sahneye taşıyacakları tüm oyunların da kendi yazacakları eserlerden oluşmasını planladıklarını söyledi.

-Turneye de çıkmak istiyorlar-

Kadir Açar, gündüzleri yaşamlarını sürdürmek için dokumacılık, akşamları da tiyatro sahnesine çıkarak oyunculuklarını ortaya koymaktan mutluluk duyduklarını ve her iki mesleği de çok önemsediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"İnsanların örtünme ihtiyaçlarıyla birlikte ortaya çıkan tekstilin Buldan'daki tarihi çok eskilere dayanıyor. Dünya genelinde önemli bir sektörde çalışıyoruz. İnsanların beğenerek kullandıkları ürünleri dokuyoruz, dikiyoruz. İşimizden arta kalan zamanlarımızda ise tiyatroyla uğraşıyoruz. Tiyatro bizleri rahatlatıyor, mutlu ediyor. Bundan sonraki aşamada ilçemizin dışına çıkmak istiyoruz. Yazdığımız, yönettiğimiz oyunları başka illerde de sahnelemeyi arzu ediyoruz."

Tiyatro ekibinin kurucularından Ferhan Okan Demirbağ ise sabahları el dokuma tezgahında havlu ve bornoz dokuduğunu, arta kalan zamanını ise tiyatroyla değerlendirdiğini belirterek, toplulukta aktörlüğün yanı sıra oyun yazarlığı ve yönetmenlik yaptığını söyledi.

- DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel
title