Haberler

Doktor Koç: "Kalp Sağlığınızı Koruyun"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bartın İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Dursun Koç kalp hastalıkları konusunda vatandaşları bilgilendirerek uyarılarda bulundu.

Bartın İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Dursun Koç kalp hastalıkları konusunda vatandaşları bilgilendirerek uyarılarda bulundu.

Bartın İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Dursun Koç "Dünya Kalp Günü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünyada başlıca ölüm nedenlerinden olan kalp hastalıkları hakkında tüm insanları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen bir gündür. Ülkemizde eğitim ve gelir düzeyinin yükselmesi, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrolü gibi etkenlerle yaşam süresi artmaktadır. Yaşam süresinin uzamasına ve yaşlı nüfusun artmasına bağlı kalp damar hastalıkları, şeker rahatsızlıkları veya inme (felç) rahatsızlıklarının görülme sıklığında artış meydana gelmektedir. Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Kalp hastalıkları risk faktörleri arasında, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, stres, tütün kullanımı ve alkol kullanımı yer almaktadır" dedi.

Sağlıklı yaşamdan yana olduklarını kaydeden Koç şöyle devam etti: "Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, fazla kilo ve obezite görülebilmektedir. Hipertansiyon, diyabet ve obezitenin tedavisi de kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz ve şeker kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkol kullanımından kaçınılmasının kalp damar hastalıkları riskini azalttığı gösterilmiştir. Sosyal ekonomik faktörler, kültürel değişiklikler ve çalışma hayatının getirdiği stres, kalp damar hastalıklarının diğer etkenleri arasındadır. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için; sağlıklı beslenelim, yeterli sebze-meyve tüketelim. Diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım. Her gün en az 30 dakika süreyle yapılan düzenli fiziksel aktivite kalp sağlığını sürdürmeye yardım eder. Tütün ve tütün ürünleri kullanmayalım, alkol kullanmayalım. Kilolu veya obez olup olmadığımızı, kan basıncımızı ve kan şekerimizi öğrenerek hekim tavsiyelerine mutlaka uyalım. Kalp ve dolaşım sisteminin sağlığını korumak için şart olan hareketli yaşam tarzı, düzenli egzersiz, obeziteyle mücadele, sağlıklı beslenme ve tütünden uzak durma önerileri geleceğin büyükleri olan çocuklarımız için de geçerlidir."

"Bu yüzden; Çocuklarımızın bilgisayar karşısında hareketsiz bir yaşam sürmesine izin vermeyelim, onlara doğada kendi yaşıtları ile bol hareket edebilecekleri ortamlar hazırlayalım, düzenli egzersizler için örnek olalım. Kalp dostu beslenme alışkanlığını edinelim ve uygulayalım, meyve ve sebzeyi çocuklarımıza sevdirelim, "kötü" yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinleri tüketmeyelim ve tükettirmeyelim. Tütünden uzak duralım; hem çocuklarımıza örnek olmak için hem de onları pasif içicilikten kurtarmak için sigara içilen ortamlarda bile bulunmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle Bartın halkının ve milletimizin Dünya Kalp Gününü tebrik ederim." - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close