Haberler

Dokap Proje Bekliyor

Dokap Proje Bekliyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği (Dokap) Genel Koordinatörü Ramazan Çağlar, Birliğin Kalıcı ve İstenilen Faydayı Sağlayabilmesi İçin Fırsatların İyi Değerlendirilmesi Gerektiğini Söyledi.

Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği (DOKAP) Genel Koordinatörü Ramazan Çağlar, birliğin kalıcı ve istenilen faydayı sağlayabilmesi için fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ordu İl Genel Meclisi'nde DOKAP çalışmaları hakkında bilgiler veren Ramazan Çağlar, yürütülen TR-90 bölgesel kalkınma programının DOKAP için anahtar rol üstlenebileceğini belirtti. Kalkınma ajansı fikri ve uygulamasının dünyada eski olmasına rağmen Türkiye'de yeni gündeme geldiğini kaydeden Çağlar, "Yabancı ülke örneklerinde özel şirket veya belediye iştiraki gibi tüzel kişiliklere haiz olan kalkınma ajansları, ülkemizde yarı kamu yarı sivil toplum katılımıyla hayata geçirilmiştir. Personel ve idari yapının güçlendirilmesi ile sorumlu olduğu tüm illerde bu programların tanıtımı, uygulanması ve yeni fırsatların değerlendirilmesi için daha etkin ve aktif çalışma programları uygulanmalıdır" dedi.

Kalkınma ajansların bölgede yerel dinamiği harekete geçirerek üst düzeyde iller arasında, alt düzeyde ise sektörler arasında kümelenmeyi sağlayacağını belirten Çağlar, "Yapacakları bölgesel gelişme planlarına göre proje bazlı destekleme yapacak uzman kuruluşlar olan kalkınma ajansları, bulunduğu bölgenin Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) gibi çalışacaklardır. Bölge için yapılması gereken de kalkınma ajansların bölgeye hızlı bir şekilde kurulmasını sağlamak. Bunun içinde bölgemizin kalkınmasını istiyorsak, proje üretmeliyiz. En önemlisi bu planın istenilen sonuca ulaşabilmesi için bölgesel düzeyde planı uygulayacak bir kuruma olan ihtiyaçtır" diye konuştu.

Katılım öncesi mali yardımların (IPA) değerlendirilmesinin önemine dikkat çeken Çağlar, şöyle devam etti: "IPA, 2007-2013 dönemi için aday ülkelere sağlanacak tüm AB mali yardımlarını tek çatı altında toplayan bir programdır. Bölgesel Kalkınma ve İnsan Kaynaklarının geliştirilmesi IPA'nın iki temel bileşenleridir. 2007-2009 dönemi için Bölgesel Rekabet Edebilirlik, Operasyonel Program, Çevre Operasyonel Program, Ulaştırma Operasyonel Programlarını kapsayan 12 Düzey 2 bölgesinde (Doğu Karadeniz Bölgesi) kullanılması öngörülen toplam bütçe 681 milyon eurodur. Bu nedenle gerçekçi projeler üretilerek büyük kazançlar elde edilebilir" şeklinde konuştu.

Çağlar, 15 Ocak 2006 tarihinde 2006-11457 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Artvin, Rize,Trabzon, Gümüşhane,Giresun ve Ordu illeri il özel idareleri tarafından ortaklaşa kurulan DOKAP kapsamında kabul gören proje ve aktarılan yaklaşık rakamları ise şöyle açıkladı: "Ordu 39 proje 4 milyon euro, Trabzon 72 proje 8 milyon 311 bin euro, Rize 38 proje 4 milyon 470 bin euro, Giresun 26 proje 2 milyon 664 bin euro, Gümüşhane 23 proje 2 milyon 640 bin euro ve Artvin 15 proje 1 milyon 820 bin euro.”

(HA-SA)

07.02.2008 18:47 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close