Doka Heyeti Gümüşhane'de Yatırımları Yerinde İnceledi
Gümüşhane Valisi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Dr.
Gümüşhane Valisi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Dr. Yusuf Mayda, devletin ve hükümetin her alanda ve her düzeyde üretimi desteklediğini söyledi.
Vali Mayda, beraberinde DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Metin Şeker ile DOKA tarafından desteklenen işletmelerde incelemelerde bulundu.
"GÜMÜŞHANE OLARAK BELLİ KONULARDA MARKA OLMAK İSTİYORUZ"
İlk olarak Organize Sanayi Bölgesinde Yaşar Yılmazer tarafından Tarım Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Desteği ve DOKA'dan makine-teçhizat desteği alan pestil-köme üretim tesisinde incelemelerde bulunan Vali Mayda, Gümüşhane olarak belli konularda marka olmak istediklerini söyledi. Gümüşhane'nin marka ürünlerinden birisi olan pestil ve kömenin ilk kez vakumlu paketleme yöntemine DOKA'nın makine desteği ile kavuştuğunu kaydeden Vali Mayda, ürünlerin böylelikle raf ömrünün de uzadığını söyledi. Devletin ve hükümetin üretimi her alanda, her düzeyde desteklerini kaydeden Vali Mayda, "Aşçının mahareti, elde mevcut olan ürünleri değerlendirerek bir yemek yapmasıdır. Girişimci arkadaşlarımızdan Yaşar Yılmazer de bu konuda örnek bir faaliyet gösterdi. Organize Sanayi Bölgesinde yer alan tesise Tarım Bakanlığı kaynakları ile Kırsal Kalkınma Desteği ve DOKA'dan makine teçhizat alımı konusunda destek sağlandı. Bu desteklerin hepsini devletimiz, hükümetimiz üreticimiz, sanayicimize sunuyor. Önemli olan bu destekleri bir araya getirip böyle güzel bir kuruluşu ortaya çıkarmak ve ekonomiye katkıda bulunmak. Tesisle hem kendisi gelir sağlayacak devlete vergisini ödeyecek hem de istihdamımızı geliştirecek" dedi.
Günümüz şartlarında artık her alanda yenilik -inovasyon- anlayışının getirilmesinin önemine değinen Vali Mayda, bunun yanında Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesine de vurgu yaparak, "Güzel ürünler üretiyoruz ancak bu ürünlerin hem dayanıklı olması hem de iyi pazarlanması söz konusu. Vakumlu sistem bu açıdan önem arz ediyor. Arzumuz şu: Bir ürünü üretiyoruz, onun yan sanayileri de gelişsin. İlimizde daha yeni istihdam alanları oluşsun. Çarpan etkisini de ekonomik anlamda devreye sokarak kartopunu büyütelim. Sürekli yuvarlayarak büyümesini sağlayalım. Tesis hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Firmalara hep ileriyi düşünmeleri noktasında da çağrıda bulunan Vali Mayda, şunları söyledi: "Üretimi güzel yapıyoruz, pazarlamada da sorunumuz yok ama biz kapasite artışı ile mutlak suretle ihracata yönelmemiz önem arz ediyor. Bu ikili bir gelişimi de sağlayacak. Hem ihraç edeceğiz hem de avantajlı olan ürünleri bu vesile ile ithal etmiş ve dışarıyı da tanımış olacağız. İlimize yatırım yapmak isteyen yatırımcılara da seslenmek istiyorum. İlimiz yatırımlar açısından teşvikte 5.sırada ama Organize Sanayi Bölgesi olduğu takdirde 6.bölge statüsünde işlem görüyor. Dolayısıyla hem vergiler hem de sigorta mevzuatı açısından çok avantajlı yatırım yapma imkanı doğuyor. Organize sanayi bölgemizde biz arsayı ücretsiz olarak tahsis ediyoruz. Bu şekilde devletimizin yine ilave teşvikleri de söz konusu oluyor. Ben yatırımcılarımızı yatırıma ve üretime davet ediyorum."
"SEKTÖRE YENİLİK GELMESİNİ ÖNEMSİYORUZ"
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise DOKA olarak kendileri için projelerin önemli noktalarından birisinin 'sektöre yenilik getirmesi' olduğunu söyledi. İşbirliği halinde rekabet kavramının yeni gelişen bir kavram olduğunu dile getiren Kaldırım, "Birbirini aşağıya çeken rekabet değil işbirliği halinde sektörü yukarıya taşıyan rekabet. Dolayısıyla biz bunu burada gördük. Burada yapılması gereken bir kümelenme. Ortak tedarikle maliyeti düşürerek ortak pazarlama yapılacak. Pestil köme sektörü Gümüşhane için çok önemli. Belki buradan dünyaya açılmış olan bir marka çıkmış olacak. Bizim amacımız ajans olarak bölgeye yenilik getirmek. Katma değeri artıralım, var olan geleneksel sektörleri yenilikçi bir anlayışla dünyaya açalım ve markalaştıralım" diye konuştu.
Dut pestilinin ana vatanı Gümüşhane'de pestil ve kömenin modern tesislerde üretildiğini görmekten son derece mutlu olduğunu ifade eden Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise merkezi hükümetlerin kendilerinin sürekli teşvik taleplerine kulak vererek gösterdikleri duyarlılık sonucunda Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında Tarım Bakanlığı ve DOKA'nın tarıma dayalı üretimle ilgili verdiği destekler sonucunda örnek işletmelerin açılmaya başlandığını söyledi.
Tüm bu destekler için hükümete teşekkür eden Akçay, şunları söyledi:
"Yapılan yatırımlarda işi yerinde görerek, yapılan yatırımların maksadına ulaşıp ulaşmadığını tespit etmek amacıyla yapmış olduğumuz inceleme ve denetleme gezisinden de ayrıca memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Bu desteklerin hükümetimiz tarafından devam ettirilmesinin ilimiz ekonomisine, üretim ve istihdamına çok önemli katkılar sağlayacağını hep beraber gördük. Bundan sonra da bu destek ve teşviklerin devam etmesi için siyasetçilerimizden ve merkezi hükümetten taleplerimiz olacaktır. Mutlaka bu tür desteklerle az gelişmiş olmaktan kurtulma imkanımız vardır. Ülkemizdeki gelişmişlik farklarının kaldırılmasına yönelik bu çalışmaları yürekten destekliyoruz."
GÜMÜŞHANE'DE PESTİL-KÖME İLK KEZ VAKUMLU PAKETE GİRDİ
İşletme sahibi Yaşar Yılmazer ise Kırsal Kalkınma Desteklemeleri ve DOKA'ya sundukları projelerle deneme üretimlerine başladıklarını belirterek, üretimin tamamen hijyenik ortamda, Gümüşhane'de yeni bir teknikle vakumlanarak müşteriye sunmaya başladıklarını söyledi.
Yılmazer, deneme üretiminin ardından büyük marketlerde Gümüşhane'de üretilen vakumlu pestil ve kömenin raflarda görüneceğini belirterek, katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Günlük üretimin 750 kilogram dolayında olduğunu kaydeden Yılmazer, bunu yaz aylarında 1,5-2 tona çıkarabileceklerini söyledi. Gelecekte aylık 30-40 ton civarında pazara sunmayı planladıklarını dile getiren Yılmazer, diğer üreticilerin de vakum sistemine geçmesini isteyerek, "Bu makineyi bütün üreticilerin kullanımına sunuyorum. Bu makineler bu şehrin bu memleketin makinesi, benim şahsıma ait değildir. Diğer üretici arkadaşlar vakumlu ürünlerini getirirse yardımcı olabiliriz" ifadelerini kullandı.
Vali Mayda ve beraberindeki heyet daha sonra kent merkezinde üretim yapan ve DOKA'dan makine-teçhizat desteği alan başka bir işletmede incelemelerde bulundu. - GÜMÜŞHANE