Haberler

"Doğu'nun Pamukkalesi" Yatırımcılarını Bekliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cemil Karip - Diyadin ilçesinde bin 925 rakım yükseklikte 78 derece sıcaklıktaki suyun travertenler oluşturduğu termal kaynağın bulunduğu alanın turizme kazandırılması için yatırımcıların bölgeye ilgi göstermesi bekleniyor.

Cemil Karip - Diyadin ilçesinde bin 925 rakım yükseklikte 78 derece sıcaklıktaki suyun travertenler oluşturduğu termal kaynağın bulunduğu alanın turizme kazandırılması için yatırımcıların bölgeye ilgi göstermesi bekleniyor.

İlçeye 7 kilometre uzaklıkta bulunan, doğal sıcaklığı 78 dereceyi bulan ve minarelli su niteliğinde olan Diyadin kaplıcaları termominarel sular grubunda yer alıyor. Eklem ve romatizmal rahatsızlıklar, cilt ve iç hastalıklara iyi geldiği belirlenen su kaynağının bulunduğu alanda belediye ve özel birkaç küçük işletme faaliyet gösteriyor.

Traverten oluşturduğu için Pamukkale'yi andıran, birçok hastalığa da şifa kaynağı olan kaplıcalara yapılacak tesislerle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmek hedefleniyor.

Diyadin Kaymakamı Serdar Arslantaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyadin kaplıcalarının termal su bakımından son derece zengin minerallere sahip olduğunu söyledi.

İlçedeki kaplıcaların ülkenin sıcaklık derecesi en yüksek olan termal suyuna sahip olduğunu anlatan Arslantaş, bu kaplıcanın sunduğu kaynak ve imkanlarla eşsiz bir yatırım fırsatı olduğunu ifade etti.

Arslantaş, 78 derece sıcaklıktaki termal suyun insan sağlığına yararlarının yapılan araştırmalarla belirlendiğine işaret ederek, "İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden edinmiş olduğumuz raporlarda bizim sahip olduğumuz suların eklem rahatsızlıklarına, romatizmal rahatsızlıklar, cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Yine aynı raporda iç hastalıklarına da belli bir seviyede içildiği takdirde iyi geldiği görülmektedir" dedi.

Vatandaşlardan beklentilerinin kaplıcayı ziyaret etmeleri olduğunu ifade eden Arslantaş, şunları kaydetti:

"Bu doğal nimetten, termal sulardan sağlıkları için faydalanmalarını istiyoruz. Aynı zamanda yatırımcıları bölgemize bekliyoruz. Çünkü yatırım açısından son derece verimli bir alan. Yatırım yaptıkları takdirde karşılığını fazlasıyla göreceklerine inanıyoruz. Tüm yatırımcıları bu bölgeye bekliyoruz. Biz devlet olarak elimizden geldiği kadarıyla kendilerine yardımcı olacağımızı taahhüt ediyoruz."

-"Kış ve termal turizmi bir arada yaşanıyor"-

Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut ise Diyadin kaplıcalarının hem kış hem de termal turizmin birleştiği bir noktada bulunduğunu söyledi.

Bölgenin el değmemiş ve keşfedilmemiş olması, arazi yapısının uygunluğu, büyüleyici doğasıyla proje olanakları sunduğunu belirten Bulut, kaplıcanın bulunduğu alanın 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edildiğini ifade etti.

Bulut, bölgenin 5054 sayılı yasayla yatırım teşviklerini kapsadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"78 dereceden kuyudan çıkan bu yenilebilir enerjinin mutlaka turizme kazandırılması için tanıtım çalışması yapmamız lazım. Bulunduğumuz alanın çok önemli bir özelliği daha var. Yani sıfırın altında 20 derecede bir soğukta kış turizmi ve 70-80 derecelerde bir termalin birleştiği muhteşem bir alan. Kış ve termal turizmin bir arada yaşandığı bu bölgeye yatırımcılarımızı bekliyoruz."

Çevre ve Şehircilik Müdürü Nurullah Bilgin de müdürlüklerinin yatırımcılara destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Görev alanlarında doğal, tarihi, arkeolojik ve kültürel sitler olduğunu anlatan Bilgin, "Diyadin'deki termal sularımızda bu doğal sitlerden bir tanesi. Bu kapsamda bölgeye gelecek yatırımcılara il müdürlüğü olarak görevimiz onlara her türlü desteği sağlamak ve planlarında kendilerine yardımcı olmak" dedi.

Sıfırın altında 20 derecede kaplıca suyuna giren 75 yaşındaki Nadir Çermik ise soğuklara rağmen yaz kış demeden üstü açık kaplıca havuzlarına girdiğini, kaplıca sayesinde dinç ve sağlıklı olduğunu kaydetti.

Yayıncı: Emine Konuk - AĞRI

Kaynak: AA / Yerel
title
Close