Haberler

Doğanşehir'de TKDK Destekleri Anlatıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, üreticilere verilecek olan destekler konusunda bilgilendirme yapıldı.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, üreticilere verilecek olan destekler konusunda bilgilendirme yapıldı.

Avrupa Birliği'nin katılım öncesi Mali Yardım Aracı olan İPA'nın, Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 23 Ocak 2013'de dokuzuncu başvuru ilanıyla ilgili olarak Ziraat Mühendisi Kadir Gokal ve Uzman Zeki Ölmez tarafından verilen seminer, Doğanşehir öğretmen evinde; Kaymakam Mehmet Soğukpınar, köy muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçi ve

arıcılar ile vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

TKDK Avrupa Birliği hibelerinden nasıl faydalanılması gerektiği ve başvuru sırasında nelere dikkat edilmesi, projelerin onaylanabilir olması için dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda, çiftçilere bilgi verildi. Bu yıl ilk defa projelerin içinde bir de traktör verileceğini söyleyen konuşmacılar, Avrupa Birliği fonlarından yüzde 50 ve 60 oranlarında projelerin hibe kaynağının sağlanacağını vurguladı.

Kadir Gokal şunları söyledi: "Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan kırsal kalkınma projesi (IPAD) programı kapsamında, Türkiye'de ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kapasite oluşturmayı hedefleyen işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. Projelerin hazırlanmasında öncelikler ortak tarım politikası, gıda güvenliği veterinerlik ve bitki sağlığı ile ilgili alanlarda topluluk standartlarının uygulanması, tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonun buna katkı sağlanması. Kırsal kesimlere katkı sağlayarak kırsal kesimde hizmetin sürdürülmesini sağlamak, yatırımların kırsal kesime yapılmasını sağlamak amacıyla destek verilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır."

Gokal, desteklenecek tedbirler ve destek bütçesi konusunda da şu bilgileri verdi:

"Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması, topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar için, yüzde 50 ve 60 hibe desteği verilecektir. Süt ve et üreticilerine sağlanacak bu krediler, süt ve süt ürünlerinin pazarlanması ile ilgili konularda yapılan projelere yüzde 50 hibe desteği verilecek. Et ve et ürünlerinin pazarlanmasında, meyve ve sebzelerin pazarlanması, su ürünlerinin işletilmesi ve pazarlanması, çiftlik ürünlerinin çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesinde kullanılacak kredinin yarısını devlet karşılayacak, yarısını da üretici kendisi karşılayacak. Çiftçinin yüzünü güldüren en önemli kalem ise traktörde yaşandı. Devlet Avrupa Birliği projesi kapsamında üreticilerden proje bekliyor."

Program, karşılıklı soru-cevaplarla sona erdi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close