Haberler

Doğankent'te Hes Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Doğankent'te Hes Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun'un Doğankent ilçesinde, Harşit Çayı üzerine yapılmakta ve yapılacak olan Hidroelektrik Santralleri (HES) ile ilgili çevreye olumsuz etkileri konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Giresun'un Doğankent ilçesinde, Harşit Çayı üzerine yapılmakta ve yapılacak olan Hidroelektrik Santralleri ( Hes ) ile ilgili çevreye olumsuz etkileri konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Harşit Çayı Platformu tarafından Doğankent Enver Öztürk Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak katılan Çevre Mühendisi Özgür Temiz, Doğankentliler'in Hes'ler konusunda yanlış bilgilendirildiklerini, bu yanlış anlamaların önüne geçmek amacıyla toplantı düzenlediklerini söyledi. Halkın içme suyu, tarım ve hayvancılıkta kullandığı suların kullanım hakkının yöre halkına ait olduğunu belirten Temiz, Doğankentliler'in ve yöre halkının sulardan faydalanmasını sağlanması gerektiğini ifade etti.

Çevre Mühendisi Özgür Temiz'den sonra söz alan avukat Alptekin Ocak, yargı sürecinden örnekler verdiği konuşmasında, HES davaları ile açtıkları davaların sürdüğünü belirtti. Yaşam alanları üzerinde bir takım faaliyetlerin olduğunu ifade eden Ocak, "HES'lerin verdiği zararların başında derelerde bulunan balıklar, sosyal yaşam ve ülkenin elektrik ihtiyacı karşılanması anlamında kurumsal zararları var. Gümüşhane'den doğan bir dere Giresun'un en büyük vadisi Tirebolu'dan denize dökülüyor. Bu derenin üzerinde kaç tane HES yapıldığı, kaç tane yapılacağını ve bu santrallerin neler getireceği görmezden geliniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın söylediği iki şey var 'biri can suyu bırakıyoruz diyor birde bu projeler yenilenebilir bir enerjidir ve değirmenler kadar masum projelerdir' diyor. Oysaki HES'lerle ilgili yapılan çalışmalar hiçte bizim bildiğimiz değirmenlere benzemiyor" dedi.

Derelerin suyunun değiştirildiğinde ve dereninin üzerine onlarca HES kurulduğunda sıkıntıları da beraberinde getirdiğini ifade eden Ocak, "Yöremizde ortalama 80–90 kilometre su havzaları var bu havzaların en büyük havzası ise Harşit Çayı'dır. Giresun sınırlarında bulunan Harşit çayı üzerinde 90 kilometrelik bir vadi içersine 12–15 tane ortalama 5'er kilometre mesafelerle HES santrali kurarsanız bunun sonuçları açıkçası bir yıkım bir felaketle sonuçlanır. Bizim yaşam alanlarımız üzerinde planladıkları faaliyetleri eğer bize gelip anlatmış olsaydınız zamanında onlara müdahale edebilirdik. Bizi kimse ciddiye almıyor kimse bize bir şey sormuyor. Ciddiye alınmadığımız için de barajların bitme aşamasına geldiğinde tartışabiliyoruz çünkü ihtiyaç hissetmiyorsunuz. Bu gelişmeleri bana 5 yıl önce söyleseydiniz belki bu gün daha farklı yerde olabilirdik. Bizim ülkemizde ne çevreye ne de insana önem veriliyor" diye konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close