"Doğalgaz Giderini Azaltan" Kombi Bacası
Burak Akay - Çanakkale'de yaşayan makine mühendisi Muhterem Sayılgan, kombilerde doğalgaz tüketimini azaltmak, cihazın bakım maliyetini düşürmek ve karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla kombi bacası geliştirdi."modifikasyonlu"...
Burak Akay - Çanakkale'de yaşayan makine mühendisi Muhterem Sayılgan, kombilerde doğalgaz tüketimini azaltmak, cihazın bakım maliyetini düşürmek ve karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla kombi bacası geliştirdi.
Sayılgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıllık çalışmayla tasarladığı
"modifikasyonlu hermetik baca"nın tam yanmayı sağlayarak tüketimde inanılmaz düşüşlere neden olduğunu söyledi.
Oğlu Evren Sayılgan ile üzerinde çalıştıkları baca sistemini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Sayılgan, "Bir yapı denetim firmasında çalışıyorum. Bireysel kombiler çok sık çalıştığımız bir konu. Kombi kullanıcılarından gelen 'fazla fatura alıyoruz' şikayetleri üzerine bir araştırma çabası içine girdim. Yaptığım incelemelerde bacalardan kurum çıktığını gördüm. Doğalgaz yeryüzündeki bütün gazların içerisinde tam yanma yapan yegane gazdır. Doğalgaz yandığı zaman ısı, su buharı ve karbondioksit oluşur. Ben bütün bu verilere istinaden araştırmalarımı geliştirip 5 ikamette kullanılan kombileri inceledim, yakma şekillerini kontrol ettim" diye konuştu.
Araştırmalarında kesin sonuca ulaşmak için çok fazla mesafe kat ettiğini anlatan Sayılgan, şöyle devam etti:
"İnceleme sonucunda oluşan bu hatanın eksik yanmadan kaynaklanan verimsizlik olduğunu tespit ettim. Verimsizlik, hermetik kombinin baca hava çıkışıyla hava emişinin aynı noktada olmasından kaynaklanıyor. Ben de verimsizliğin önüne geçebilmek için değişik bir baca sistemi geliştirdim. Hava durumu ne olursa olsun, baca girişi ve çıkışı birbirinden ayrı yerlerde bulunduğundan ötürü verimsizlik ortadan kalkıyor. Çünkü birbirine 10 santimetreden bile daha yakın olan giriş ve çıkış sisteminde verimsiz yanma olayı meydana gelmekte."
-Noter huzurunda tespit-
Sayılgan, bu konuyu analitik ve deneysel olmak üzere iki şekilde ispat edebildiklerini, bunun içinde noter huzurunda onaylı kontroller yaptıklarını belirtti. Kendi annesinin evi dahil farklı 5 noktadaki testleri noter huzurunda da gerçekleştirdiklerini ve yoğuşmalı kombilerde yüzde 22, yoğuşmasız kombilerde ise yüzde 40 tasarruf sağladıklarını bildiren Muhterem Sayılgan, şunları kaydetti:
"Biz sistemi çeşitli noktalarda uyguladık. Bu testlerde elde ettiğimiz veriler çok etkili çıktı. Yaptığımız işin resmi ispatını sağlamak için bunu noter huzurunda da gerçekleştirdik. Yapılan kontrollerde çıkan sonuçlar resmen kayıtlara geçti. Baca tam yanmayı sağlıyor ve bunun beraberinde fazla kullanım miktarı ortadan kalkarak daha önce 280 lira fatura ödeyen bir kullanıcıya yeni baca takıldıktan sonra 150 lira fatura gelmiştir."
-"Doğalgaz zehirlenmelerinin önüne geçilebilecek"-
Baca giriş ve çıkışlarının mühendislik verilerine göre hesaplanıp farklı yerlere konumlandırılmasının iki farklı sonuca daha ulaştırdığını dile getiren Sayılgan, "Birinci sonuç olarak, tam yanma nedeniyle kombilerde herhangi bir kurum toplanmamakta. Bu sayede de bakım maliyetinin ortadan kalktığını görmekteyiz. İkinci olarak da yine giriş ve çıkışlardaki düzen nedeniyle bacadan çıkan karbondioksidin hava emiş bölümüne ulaşamaması ve bu sayede kombiden içeriye karbondioksidin geri dönmemesi nedeniyle özellikle kış aylarında gördüğümüz bacadan kaynaklı doğalgaz zehirlenmelerinin önüne geçilebilecektir" ifadesini kullandı.
Sayılgan, ayrıca Türkiye'deki 6,5 milyon abonenin yıllık 11 milyar metreküp doğalgaz yaktığını, bu bacanın kullanılmasıyla ülke genelinde yüzde 30'a varan oranda tasarruf sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Doğan Sarıtaş - ÇANAKKALE