Haberler

Diyarbakırlı Öğrenciler, Ödevlerinde Sur İlçesine Dikkat Çekti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt Üniversitesi'nde (SİÜ) okuyan Diyarbakırlı öğrencileri, Diyarbakır'da terör olaylarının yoğun yaşandığı merkez Sur ilçesine dikkati çekti.

Siirt Üniversitesi'nde (SİÜ) okuyan Diyarbakırlı öğrencileri, Diyarbakır'da terör olaylarının yoğun yaşandığı merkez Sur ilçesine dikkati çekti.

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarım dersinde verilen ödevlerinde, surların sadece maket üzerinde kalmaması için UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan surlarını maket üzerinde gösterdi.

SİÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilere Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersinde 2'si uygulamalı olmak üzere haftada 4 ders verdiklerini söyledi.

Öğrencilerin 3 boyutlu olarak hazırladıkları materyalleri sergilediklerini ifade eden Kaya, şunları dile getirdi:

"Bu sergilediğimiz materyaller gerek diğer bölümdeki öğrenciler için gerekse Sosyal Bilgiler dersi alacak diğer öğrencilerimiz için örnek teşkil edecek. Sergi sonrasında ise bu materyalleri Siirt'in kenar semtlerindeki okullara götürüp vereceğiz. Böylece okul ve öğretmen adayları arasında iletişimi de güçlendirmeyi sağlamaya çalışacağız. Özellikle öğrencilerimize biz bu konuları verirken herhangi bir konu belirlemedik. Aynı konulara farklı bakış açılarıyla farklı materyaller ortaya koydular. Hiç beklemediğimiz yönlerini ortaya koydular. Bir anlamda yaratıcılıklarını işin içerisine koydular. Çok da güzel örnekler ortaya çıktı."

Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Bahar Cihad, Diyarbakırlı olduğunu, bu amaçla Diyarbakır'ın en eski tarihi varlıklarından olan ve Dicle Nehri üzerinde bulunan On Gözlü Köprü ve tarihi surları ödev olarak hazırladığını belirtti.

Diyarbakır'daki tarihi meskenlerin zarar görmesini istemediklerini dile getiren Cihad, " Diyarbakır'ın 10 gözlü köprüsünü yaptım. Aynı zamanda surları yansıtması amacıyla surdan bir kesit de yaptım. En azından maket üzerinde kalsın istemiyoruz. Bu nedenle savaşa mesken olarak tutulan şu anki durumundan dolayı bu maketi yaptım. Sadece maket üzerinde kalmasın, bu güzelliği sadece maket üzerinde görmeyelim" diye konuştu.

"Şu anda Diyarbakır'da büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Ben bu sıkıntıların yaşanmasını istemiyorum. Umarın huzurun ve barışın yeniden yaşanacağı bir yer haline gelir, bunu temenni ediyorum" diyen Cihad, tarihi yerlerin hedef haline getirilmesine karşı olduklarını anlattı.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Vedat Kaya ise, Türkiye'nin çeşitli yönlerden zengin birçok yerinin bulunduğunu, Diyarbakır surlarının da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Ödev olarak küp şekerlerle Diyarbakır surlarını yaptığını anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Kültürel ve tarihi miras açısından Diyarbakır surlarını örnek vermek istedik. Özellikle günümüzde orada yaşanan sıkıntılar yüzünden orada maalesef ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Buna sahip çıkıp kültürümüzü, mirasımızı yaşatabilmemiz ve tarihimizi devam ettirebilmemiz için buraya sahip çıkmamız gerektiğini ve öğrencilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini düşündük. Bu nedenle bu maketi ödev olarak hazırladık. Tek isteğimiz öğrencilerin ve gençlerin bilinçlenmesi ve ülkemizde bir barış ortamı oluşmasıdır. Bu tarihi zenginliğimizin zarar görmemesini istiyoruz. Bunun için insanların birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını diliyorum."

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden Halis Yanık da, Diyarbakır'ın Sur ilçesinden okumak için Siirt'te geldiğini, ödev olarak da Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel değerlerinden olan surları ön plana çıkardığını ve surların gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close