Haberler

Diyarbakır'ın Vazgeçilmez Lezzeti Ciğer Kebabı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın zengin yemek kültürünün başında gelen ciğer kebabı 7'den 70'e her kesin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemeklerinde Diyarbakırlıların yoğun olarak tükettiği ciğer kebabı, yerli ve yabancı turistlerinde büyük ilgisini çekiyor. Kentin bilinmeyen lezzeti perdeli ciğer ise, damak tadına güvenenlerin yolunu gözlüyor.

Diyarbakır Merkez Sur İlçesi Dağkapı Mevkiinde yaklaşık 30 yıldır Ciğer Kebabı yapan İsmail usta (47), günlük yaklaşık olarak 15-20 kilogram ciğer satıyor. İşini severek yaptığını belirten İsmail usta, ciğere Diyarbakırlıların yanı sıra kente gelen yerli ve yabancı turistlerinde büyük ilgi gösterdiğini söylüyor.

"TURİSTLER DE BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR"

Diyarbakır'da Kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemeklerinde de ciğer tüketildiğini vurgulayan İsmail usta, "Diyarbakır'da 7'den 70 her kes ciğer çok sever. Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum. Ekmek paramı bu işten kazanıyorum. Günlük hemen hemen 15-20 kilo ciğer satıyorum bu da nerdeyse 300 şiş ciğere denk geliyor. Hepsini satıyoruz bir şiş bile kalmıyor. Çünkü Diyarbakırlılar ciğer yemeden dayanamıyor. Şehrin neresine bakarsanız bakın her köşe başında bir ciğer kebabı yapan tezgah veya lokanta var. Bu da ciğer nedenli sevildiğinin ispatıdır aslında. Ciğeri yerli halk gibi kente gelen turistlerde çok beğeniyor. Anlayacağınız Diyarbakır'a gelen ciğer kebabını yemden gitmiyor" dedi.

BİLİNMEYEN LEZZET: PERDELİ CİĞER

Ayrıca Diyarbakır'da da çok fazla bilinmeyen perdeli ciğer kebabı da damak tadına inanılmaz bir lezzet sunuyor. Kentteki ciğercilerin birçoğunun bilmediği perdeli ciğer kebabını yiyen kendini bir daha yemekten alı koyamıyor. Perdeli ciğer Diyarbakır'da ilk yapanın Mevlut usta olduğunu belirten İsmail usta, "Perdeli ciğer Diyarbakır'da ilk defa 1992 yılında selexana'da (sakatatçılar çarşısı) kebapçılık yapan Mevlut usta yaptı. O Diyarbakır'da perdeli ciğeri yaparken kimse nasıl yapıldığını bilmiyordu. Gerçi şuanda bile şehirde birkaç ustanın dışında yapmasını bilen yok. Perdeli ciğer yenildiği zaman bağımlılık yapıyor. O kadar güzel bir lezzeti veriyor ki damağa yiyen bir daha yemek istiyor. Ben bu perdeli ciğer Türkiye'nin çeşitli illerine bile gönderiyorum. Mesela Ankara, Trabzon ve Çanakkale'den Diyarbakır'a gelerek bu kebabın hastası olan müşterilerin var. Bana 3-4 ayda bir telefon açıp onlara perdeli ciğer göndermemi istiyorlar. Bende ciğer hazırlayıp paketliyorum ve gönderiyorum. Onlarda kendi şehirlerinde pişirip afiyetle yiyorlar. Aslında değim yerindeyse perdeli ciğer anlatılmaz yaşan" diyor.

MUHTEŞEM İKİLİ: CİĞER VE KADAYIF

Antalya'dan Diyarbakır'a gelen Halil Özacar isimli yurttaş, "Benim Antalya'da çok sayıda Diyarbakırlı arkadaşım var. Onlar bana sürekli Diyarbakır'ın çiğer kebabını ve kadayıfını överler idi. Bende çok abartmayın falan derdim. Şimdi buraya gelmek kısmet oldu ve bende ilk iş olarak ciğer kebabı ve kadayıf yedim burada. Gerçekten dedikleri kadar muhteşem bir lezzete sahipmiş ikisi de. Ben Türkiye'nin bir çok şehrini gezdim ama inanın böyle bir lezzet hiçbir yerde görmedim. Herkese Diyarbakır'a gelip bu muhteşem ikilinin tadına bakmasını tavsiye ediyorum" dedi.

'MEKÂNLARIN OTANTİK HAVASI MÜKEMMEL'

Diyarbakır'a Kayseri'den iş için geldiğini ve burada ciğer kebabıyla tanıştığını belirten Hikmet Ertaş ise, "Ben özel bir şirkette pazarlamacıyım. İşim gereği birçok şehre giderim. Birazda yemeğe düşünlüğüm olduğundan gittiğim her şehirde meşhur olan yemekleri yemekten geri kalmam. Diyarbakır'da da ciğer yedim ve inanın böyle güzel bir lezzeti daha önce hiçbir yerde yemedim. Özellikle kentteki ciğer mekânlarının otantik havası insanı çiğer yemeye cezp ediyor. Yiyince de bağımlısı oluyorsunuz. Ben ayda bir mutlaka geliyorum Diyarbakır'a her geldiğimde hemen ciğerimi yiyorum hem de Kayseri'ye giderken arkadaşlarıma götürüyorum. Onlarda ciğerin hastası oldu. Durmadan beni arıyorlar ve ne zaman Diyarbakır'a gideceksin bize ciğer kebabı getirmeyi unutma diyerek şaka yapıyorlar" diye konuştu.

UZMANLAR: VÜCUDA ÇOK FAYDALI

Öte yandan uzamanlar, ciğerin oldukça faydalı bir besin olduğunu söyledi. Sağlıklı ve iyi beslenmiş bir hayvanın ciğerinin, hem mineral hem de A vitamini açısından insan vücuduna yararlı olduğunu belirten uzmanlar, "Özellikle kansızlık çeken kişilere, hamilelere ve gelişme çağındaki çocuklara faydalı. Vücudun demir eksikliğini gidermede ciğer önemli bir görev üstleniyor. Ayrıca ciğer, vücudu takviye etmek bakımından ve mineral madde açısından çok faydalı çok zengin bir besindir. Bu yüzden ciğer yemeyi tüm insanlara tavsiye ederiz. Yeter ki sağlıklı hayvandan gelsin ve sağlıklı şartlarda üretilsin" dedi. Uzmanlar, ciğerin yanında salata ve yeşillik tüketilmesinin, ürünün besin değerini artıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci / Yerel
title
Close