Diyarbakır'daki Kck Davası
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 98'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi Avukatların hukuka aykırı şekilde toplandığını öne sürdükleri delillerin dosyadan çıkarılması yönündeki taleplerinin reddedilmesi, mahkeme...
- Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 98'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi
Avukatların hukuka aykırı şekilde toplandığını öne sürdükleri delillerin dosyadan çıkarılması yönündeki taleplerinin reddedilmesi, mahkeme başkanı ve avukatlar arasında tartışma yaşanmasına neden oldu
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 46'sı tutuklu 4'ü tutuksuz 50 sanık hazır bulundu, diğer sanıklar mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Mahkeme başkanı, tutuklu sanıklardan Zöhre Bozacı ve Kemal Aktaş ile ilgili delil ikamelerini okuyarak savunma yapmaları için söz verdi.
Sanık Bozacı hakkındaki delil ikamesine geçilmeden önce, sanık avukatı Sıla Talay, daha önce telefon kayıtlarının hukuka aykırı şekilde elde edildiğini ileri sürerek, bu delillerin dosyadan çıkarılmasına ilişkin talepte bulundukların hatırlattı. Mahkeme başkanı ise bu konu hakkında daha önce değerlendirme yaptıklarını anımsatarak, telefon kayıtlarından elde edilen delilleri okumaya başladı.
Sanık Bozacı da tercümanı aracılığıyla, avukatının delillere ilişkin beyanlarına katıldığını belirterek, telefon kayıtlarına ilişkin deliller hakkında savunma yapmayacağını söyledi.
Mahkeme başkanının delilleri okumaya devam ederken sanık avukatı Talay tekrar itiraz ederek, delillerin okunmaması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı avukatın yerine oturmasını isteyerek, yapılan itirazın duruşma kayıtlarına geçtiğini ifade etti.
Avukat duruşma salonundan ayrıldı
Mahkeme başkanının telefon kayıtlarını tekrar okumaya başlaması üzerine tartışma çıktı. Söz alan sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar da hukuka aykırı şekilde delillerin elde edildiği yönündeki beyanlarının gerekçelerini bildirmelerine rağmen taleplerinin reddedildiğini hatırlatarak, "Bu konudaki taleplerimiz hep reddedildi. Taleplerin reddine yönelik kararın en büyük nedeni bu davanın düşecek olmasıydı. Çünkü davanın birçok delili ortam dinlemesi ve telefon kayıtlarından oluşuyor. Yargıtay Ceza Hukuk Dairesi, kararlarında kimlik bilgileri olmadan elde edilen telefon dinlemelerini hukuka aykırı bir şekilde değerlendiriyor. Bu deliller dosyadan çıkarılsın. Yoksa diğer müvekkillerde de aynı sıkıntılar yaşanacak. Hukuka aykırı bir şekilde toplanan delillerle bu davanın devam etmesini istemiyorum. Bu nedenle hukuka aykırı şekilde elde edilen delillere ilişkin savunma yapmayacağım. Taleple ilgili önceki celse verilen ara karardan dönülmesini istiyorum" dedi.
Mahkeme başkanının bu talep hakkında kararlarının kesin olduğunu ve başka bir kararın verilmesine gerek duymadıklarını belirtmesi üzerine Aktar duruşma salonunu terk etti.
Sanık Bozacı da mahkeme başkanının okuduğu delillerin hiçbirine cevap vermedi. Daha sonra sanıklardan Kemal Aktaş'ın delil ikamesinin okunmasıyla duruşmaya devam edildi. Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
- İstenen cezalar
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek seçim Kurulu tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 98'i tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından, 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor. - Diyarbakır