Diyarbakır'daki Kck Davası
Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya ilişkin görülen davada, 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya ilişkin görülen davada, 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 39. duruşmasına 69'u tutuklu, 2'si tutuksuz olmak üzere 71 sanık katılırken, 33 sanık katılmadı.
Duruşmada tutuklu sanıklardan eski İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey ile ilgili iddianamedeki delilerin okunmasına devam edildi.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanık Erbey'in yaptığı telefon görüşmeleri ve e-posta dökümlerini okudu. Bunlara ilişkin söz alan sanık Erbey, Kürtçe konuşmaya başlayınca mikrofonu kapatıldı.
Bunun üzerine sanık avukatlarından Feride Laçın, müvekkilinin konuşmasının Türkçe tercümesini yaptı.
Mahkeme Başkanı Yılmaz, sanık Erbey'e terör örgütü PKK üyesi Tuncay Sarı'nın babası Hacı Sarı ile yaptığı telefon konuşmalarını sordu. Erbey'in Kürtçe cevap vermesi üzerine mikrofonu kapatıldı.
Sanık avukatlarından İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da telefon dinlemeleri ile yapılan yargılamanın, Birleşmiş Milletler'in terörizmle mücadele ve İçişleri Bakanlığı genelgesinde yer alan insan hakları savunucularının korunması ilkesine aykırı olduğunu savundu.
Türkdoğan, daha sonra hazırladığı 25 sayfalık raporunu mahkeme heyetine sundu.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, terör örgütü PKK adına yurt dışında faaliyet yürüttüğü iddia edilen Rojin Felat kod adlı Özlem Tanrıkulu ile sanık Erbey arasında e-posta yolu ile gerçekleşen yazışma dökümünü okudu. Tanrıkulu'nun yurt dışında özellikle İtalya'da KCK adına örgütsel çalışmalarda bulunduğunu belirten Yılmaz, "Tutuklu sanık Erbey'in yurt dışında Tanrıkulu ile irtibata geçtiği ve terör örgütü PKK adına örgütsel faaliyetlerde bulunduğu, söz konusu Rojin Felat kod adını kullanan Özlem Tanrıkulu'nun örgüte yakınlığıyla bilinen ANF sitesinin muhabiri olduğu, sanık Erbey ile e-posta yoluyla irtibatta oldukları anlaşılmıştır" dedi.
Söz alan sanık Erbey, Kürtçe konuşmaya başlayınca mikrofonu kapatıldı.
Avukatlardan Sedat Yurtdaş ise müvekkillerinin uzun süredir tutuklu olduğunu belirterek, tahliyelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
-İstenen cezalar-
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu
(YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Hakkında yakalama kararı olan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, iki il genel meclisi başkanı ile iki belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.
- DİYARBAKIR