Haberler

Diyarbakır'da Zabıtaya Turistik Görev

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, bünyesinde onlarca tarihi cami, kilise, han, hamam, kervansaray ve evlerin bulunduğu, kentin ilk yerleşim yeri Suriçi bölgesinde turizm zabıtaları görev yapacak.

SEMA KAPLAN - Diyarbakır'da, bünyesinde onlarca tarihi cami, kilise, han, hamam, kervansaray ve evlerin bulunduğu, kentin ilk yerleşim yeri Suriçi bölgesinde turizm zabıtaları görev yapacak.

Çözüm süreci ile turizmde bu sezon büyük bir canlanmanın beklendiği kentte talep üzerine Büyükşehir Belediyesince turistler için İngilizce, Arapça, Kürtçe ve Zazaca bilen, aralarında kadınların da olduğu turizm zabıtaları görevlendirilecek.

UNESCO'ya aday dünyanın en büyük kalesinin bulunduğu, tarihi yapılarıyla açık hava müzesi olarak nitelendirilen Suriçi bölgesinde devriye gezecek motosikletli turizm zabıtaları turistlere danışmanlık yapacak.

"Turizmde patlama bekliyoruz"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Süvari, AA muhabirine, kentin ilk yerleşim yeri olan Suriçi bölgesini çok önemsediklerini, ticaret merkezi olan bölgenin, yaklaşık 41 mabet, bir o kadar da han hamam ve kervansaray ile 500'e yakın tarihi evin bulunduğu devasa bir mekan olduğunu söyledi.

Bölgeyi her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiğine işaret eden Süvari, "Belki geçmiş dönemlerdeki sorunlardan dolayı çoğu zaman düşüş gösteren turizmde, önümüzdeki süreçte büyük bir patlama bekliyoruz. Bu kent merak ediliyor" dedi.

"Dünyadaki hünerin, medeniyetin sentezlendiği, yaşatıldığı bir açık müze görünümünde Diyarbakır. Dolasıyla kentimizi ziyaret edecek turistlere ilk etapta pilot bölge olarak İçkale, tarihi Ulucami, Meryem Ana Kilisesi, Dengbej evi ve Hasanpaşa Hanı ile çevresinde turizm zabıtaları görevlendireceğiz" diyen Süvari, kadınların da olduğu 12 kişilik zabıta ekibinin belirli bir eğitim düzeyinde İngilizce, Kürtçe, Zazaca veya Arapça bilen kişiler arasından belirleneceğini dile getirdi.

Süvari, zabıtaların, turistlere danışmanlık ve kimi zaman rehberlik yapacak, onlara yol gösterecek mobil birimler olacağını anlatarak, şöyle konuştu:

"Temel görevleri turistlere yol gösterme, rehberlik etme, onları gezdirme ve güvenlik içinde hareket etmelerini sağlayarak kentin güzelliklerine ulaşmaları için yönlendirme olacaktır. Motosikletli ekipler istenilen bölgeye anında ulaşacak ve aynı zamanda turist kafilesini koruma potansiyeline sahip olacak. Suriçi bölgesi değişiyor, halk turizm konusunda bilinçleniyor. Bu ihtiyaç da kendisini hissettiriyor. Zabıtaları kenti temsil edebilecek formasyonu kazanıncaya kadar eğitime tabi tutacağız. Bu bir başlangıç. Bu yıl turizm sezonunda göreve başlamasını planladığımız  zabıtaların önümüzdeki süreçte sayısı ile hizmetin kapsamını artırmayı, turizm büroları kurmayı hedefliyoruz."

"Turizm zabıtası büyük bir ihtiyaçtı"

Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aksu da Diyarbakır'da turizm zabıtasının bugüne kadar olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.

Turizmde güvenliğin olmazsa olmaz bir unsur olduğunu vurgulayan Aksu, yerli ve yabancı turistlerin Diyarbakır'da rahatlıkla gezebilmesi, hatta onlara rehberlik hizmeti verebilecek bir kurumun olması gerektiğini sürekli dile getirdiklerini söyledi.

Aksu, üyesi olduğu Diyarbakır Kent Konseyinde de bu önerilerini sık sık paylaştıklarına işaret ederek, şöyle dedi:

"Diyarbakır'ın Suriçi bölgesi yeterince güvenli görülmüyor. Turizm zabıtası büyük bir ihtiyaçtı. İlde turizm zabıtası kurulması fikri önerilerimiz doğrultusunda kent konseyinde olgunlaştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da toplantıda bize turizm zabıtasının kurulacağını müjdelemişti."

Turizm potansiyeli yüksek olan Diyarbakır'da yeterli profesyonel rehberin bulunmadığını dile getiren Aksu, "Profesyonel rehber sayısı artırılması konusunda çeşitli müracaatlarda bulunacağız. İlimizde turistlere eşlik edecek, tarihi ve kültürel birikimi en iyi şekilde aktaracak profesyonel rehberlere de ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close