Diyarbakır'da "Osmanlı Döneminde Kürtler ve Kürdistan" Konferansı
Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. İbrahim Özcoşar: "Kürt tarihi tasnifi ile ilgili yapmış olduğum çalışmalarda, Kürt tarihini İslam öncesi ve İslam sonrası olarak ayırmak mümkün"
Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, "Kürt tarihi tasnifiyle ilgili yapmış olduğum çalışmalarda, Kürt tarihini İslam öncesi ve İslam sonrası olarak ayırmak mümkün" dedi.
Dicle Üniversitesi Akademik Düşünce, Eğitim ve Kültür Kulübü tarafından İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda "Osmanlı döneminde Kürtler ve Kürdistan" konulu konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özcoşar, Kürt tarihinin emperyalist, inkarcı ve milliyetçi anlayışlar aşılmadan yazılamayacağını söyledi.
Kürt tarihi konusundaki araştırmaların üç farklı anlayış tarafından yapıldığını belirten Özcoşar, "Bu çalışmaları emperyalist bakış açısıyla antropolog tarihçilerin çalışmaları, Kürtleri yok sayan inkarcı milliyetçi bakış açısıyla yapılan çalışmalar ve bunlara tepki olarak romantik Kürt milliyetçiliği bakış açısıyla yapılan araştırmalar olarak sınıflandırabiliriz. Her üç anlayış aşılmadan sağlıklı bir Kürt tarihi araştırmasının yapılması doğru olmaz" dedi.
Özcoşar, şunları söyledi:
"Kürt tarihi tasnifi ile ilgili yapmış olduğum çalışmalarda, Kürt tarihini İslam öncesi ve İslam sonrası olarak ayırmak mümkün. İslam öncesi dönemde tarihin bazı dönemlerinde bugünkü anlamda anladığımız etnik kökenlerden milliyetlerden bahsetmek mümkün değil. Milliyetçi tarih anlayışı milletleri tarih içerisinde var edebilmek için tarihi açıdan çok ta netleştiremediğimiz hatta imkansız olan bazı bilgileri kullanarak bugünkü milli devletlerle benzer devletler kurgulamıştır. Bu kurguların dayandığı en temel sebepler, coğrafi olarak yaşadıkları yerler ve o zaman kullandıkları şimdi kullanılan dillere çok yakın dillerdir." - Diyarbakır