Haberler

Diyarbakır'da "Kitap Fuarı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da TÜYAP'ın 150 yayınevi ve bazı sivil toplum kuruluşların desteğiyle düzenlediği "Kitap Fuarı" açıldı Fuarda, bir grup öğrenci erken yaşta evlilik ve kadına yönelik şiddete dikkati çekmek için etkinlik yaptı Vali Vekili Demir: "Hangi dilden söyleyeceksek kalemle, kitapla, fikirle, düşünceyle söyleyelim. Silah olmasın.

Diyarbakır'da Tüm Fuarcılık Yapım AŞ'nin (TÜYAP) 150 yayınevi ve bazı sivil toplum kuruluşların desteğiyle düzenlediği "Kitap Fuarı" açıldı.

TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen "Kitap Fuarı" kitapseverlerin ziyaretine sunuldu.

Vali Vekili Mehmet Demir, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, kelamın olduğu yerde kalem, kalemin olduğu yerde kitabın var olduğunu söyledi.

"Kelam varsa barış, kalem ve kitap varsa düşünce, fikir, sevgi ve hoşgörü vardır. Kalem, kitap ve kelamın olmadığı yerde kavga, çatışma ve silah olur. Gelin burada tekrarlayalım. Hangi dilden söyleyeceksek kalemle, kitapla, fikirle, düşünceyle söyleyelim. Silah olmasın. Vurmayla kırmayla söyleme dönemini bitirelim" diyen Demir, Diyarbakır'ın kitapla gündeme gelmesini önemsediklerini belirtti.

Demir, "Ahmed Ariflerin, Cahit Sıtkıların, Sezai Karakoçların, Ahmedi Xanilerin şehri Diyarbakır'a kitap yakışır. Kitaba da kadim kent Diyarbakır yakışır" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da Soma'da hayatını kaybeden işçileri saygıyla andıklarını belirterek, Soma'da yaşanan trajedinin sanat ve edebiyata konu olması durumunda politik ve sendikal faaliyetlerden daha etkili sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Kürt sorunuyla ilgili yaşanan süreçten dolayı herkesin memnuniyetini ifade ettiğini, bunun kendilerinin de yaşama mücadelesinin gerekçesi olduğunu anlatan Kışanak, bu topraklara mutlaka kalıcı barışı getireceklerine inandığını vurguladı.

Bu konuda sanatın, edebiyatın, aydınların gerçek anlamda duruma el koyan bir kalkışma içerisinde olması gerektiğini dile getiren Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kürtçe yararlı bir dil. Edebiyata, sanata ve insanlığa çok şey katabilecek bir dil. Ne yazık ki politik gerekçeler ve yasaklarla baş etmeye çalışan bir dil olarak kendisini bugünlere getirdi. Kürtçe'nin bugünlere kadar baskı politikalara rağmen güçlenerek gelmesine katkı sunan herkese Ahmedi Xani şahsında saygılarımı sunuyorum."

Kadın yazar ve şairlerin özel olarak teşvik edilmeye ihtiyacın olduğuna dikkati çeken Kışanak, kadınların duygu dünyasının inanılmaz derecede güçlü olduğunu dile getirdi.

Kışanak, "Ne yazık ki hayatın bütün yükünü kadınların sırtına yığdığımız için kadınlar kendi duygularını ifade edecek imkana yeterince sahip olamıyorlar. Kadın yazarlarımıza ayrıca başarılar diliyorum. Fuarı ziyaret edecek olanların en az 2 kitap almalarını istiyorum" dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavutçuoğlu ise Diyarbakır'ı içlerinde umutlar filizlendiren barış sürecini yaşayarak izlediklerini, bu konuda umutlarının büyük olduğunu aktararak, sürecin herkesin dileğince sonuçlanmasını istediğini bildirdi.

TÜYAP Diyarbakır Genel Müdürü İlhan Ersözlü de geçen yıl düzenlenen fuarlara göre bu yıl ziyaretçi sayısında yüzde 15, katılımcı firma sayısında yüzde 20 artış olduğunu kaydederek, Diyarbakır'ın önemli bir fuar merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini aktardı.

Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz ise kitabın karanlığa karşı aydınlık olduğuna dikkati çekerek, "Kürt aydın ve yazarları olarak Kürt edebiyatı ve dilinin bir Nobel ödülünü hak ettiğini düşünüyoruz. Böyle bir ödüllendirilme batının Kürt dilinin karşısında bir özrü olarak değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı.

Fuara 300 yazar katılacak

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen ve 25 Mayıs'a kadar açık olacak olan fuarda, 60 kültür etkinliği gerçekleştirilecek, 300 yazar imza gününde okurlarıyla bir araya gelecek.

Fuarın konukları arasında Füruzan, Ercan Kesal, Canan Tan, İsmail Beşikçi, Murathan Mungan, Işık Öğütçü, Necdet Neydim, Büşra Ersanlı, İlber Ortaylı, Nedim Gürsel ve Yılmaz Odabaşı ile pek çok şair ve yazar yer alacak.

Fuar kapsamında düzenlenecek panelde ölümünün 90. yılında yazar Ali Emiri anılacak. Panele Ali Emiri'nin yaşamı ve eserleri üzerine Fahri Aral ve Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım konuşmacı olarak katılacak.

Bu yıl 100. doğum yılları kutlanan edebiyatın önemli isimleri Orhan Kemal, Orhan Veli ve Oktay Rifat, Diyarbakır Kitap Fuarı'nda sergi ve etkinliklerle anılacak.

TÜYAP tarafından Işık Öğütçü'nün danışmanlığında hazırlanan, "Orhan Kemal 100 Yaşında" sergisi Adana, Bursa ve İzmir'in ardından Diyarbakır'da okurlarla buluşacak. Sergiyi takiben Orhan Kemal'in yaşamı ve eserleri üzerine panel düzenlenecek.

"Garip Şairleri 100 Yaşında" sergisinde ise Garip Şiiri ve şairler Orhan Veli, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın şiirleri yer alacak. Yapı Kredi Yayınları'nca İstanbul'da düzenlenen, "Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında" sergisi de İstanbul ve İzmir'in ardından Diyarbakır'a gelecek.

Öğrenciler, erken yaşta evliliklere dikkati çekti

Öte yandan, Sosyal Bilimler Lisesi'de okuyan bir grup öğrenci, erken yaşta evliliklere ve kadına yönelik şiddete dikkati çekmek amacıyla fuar alanında bir etkinlik düzenledi.

Gelinlik ve damatlık giyen öğrenciler, erken yaşta evlilik ve kadına yönelik şiddet konularının yer aldığı dövizler taşıdı. Açılışı yapan protokol üyeleri öğrencilerin yanına giderek, onlara destek verdi. Kışanak, en anlamlı sözün çocuk gelinler istememek olduğunu söyledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel
title
Close