Haberler

Diyarbakır'da İlaçlama Çalışmaları

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Veteriner ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü'nce bu yıl 40 bin litre ilaçlama yapılacağını açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı Veteriner ve Halk Sağlığı Şube Müdürü A. Muhsin Uyanık, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında kent merkezi, ilçeler ve kırsal alanda yapılacak ilaçlama programını kamuoyuna açıkladı. Uyanık, İlaçlama Birimi Merkez Binası'nda yaptığı açıklamada çeşitli vektörlere karşı lavra mücadelesinin bugün itibariyle başladığını duyurdu.


Çalışmaların bu yıl kent merkezi ile 13 kırsal ilçe ve bağlı mahallelerde yürütüleceğini dile getiren Uyanık, kırsal ilçelerde yürütülecek çalışmalar öncesinde gerekli ekipman, araç ve malzemenin sağlandığını belirtti. Tüm kırsal ekiplerin ve teknik elemanların, bölgelerinde yerleşik olarak hizmet vereceğini dile getiren Uyanık, yürütülen mücadelenin temel amacının sıtma, şark çıbanı ve mikrobik birçok hastalığı taşıyan vektörlerle mücadele etmek, popülasyonlarının ürediği, beslendiği ve dinlendiği ortamda kontrol altında tutmak olduğunu vurguladı.


Hedef vektörlerin başında sivrisinekler, tatarcıklar ve karasinekler geldiğini, vektör mücadelesinde en etkin yöntemin entegre yöntem olduğunu kaydeden Uyanık, entegre mücadeleden kastın mekanik, biyolojik, kültürel ve kimyasal mücadele olduğunu söyledi.


Mekanik ve Biyolojik Mücadele Sürdürülecek


Mekanik mücadelenin, altyapı çalışmalarıyla, yağmursuyu drenaj sistemleriyle, taşkın su kanallarındaki çalışmalarla sürdürüldüğünü paylaşan Uyanık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl ilk kademe belediyelerimizle birlikte gerçekleştireceğimiz hayvansal atıkların temizliği, mekanik mücadelede önemli bir çalışma olacaktır. Biyolojik mücadeleyi; sucul faunanın olduğu yerde güvenilir biyolojik ilaçlar kullanarak, besin zincirindeki avcı canlılara zarar vermeden yürütmekteyiz. Özellikle avcı canlılardan yararlanabileceğimiz doğal sit alanları üzerindeki çalışmalarımız devam etmektedir. Biosidal ürünlerle yürütmekte olduğumuz kimyasal mücadelede; ABD VE AB standartlarında üretilen aktif madde ve ürünler kullanmaktadır"


WHO'nun Önerdiği İlaçlar Kullanılacak


Larva mücadelesinde kullanılan ilaçların biyolojik ve IGR grubu ilaçlar olduğuna ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerdiği ilaçlar içerisinde seçildiğine işaret eden Uyanık, çalışmaların başında deneyimli teknik elemanların ve ekip başlarının olacağını, tüm çalışanların Biosidal ürün uygulama sertifikasına sahip olduğunu, kırsal ilçeler için belirlenen personel ve teknik elamanlar içinde gerekli teorik ve pratik eğitimlerin yapıldığını, dolayısıyla ilaçlama çalışmalarının bilimsel temelde yürütüleceği bilgisini paylaştı.


'Evsel Atıkların Poşetlenerek Saatinde Çıkarılması Gerekir'


Mart ve Nisan ayını kapsayan çalışmanın ağırlıklı olarak larva mücadelesi şeklinde yürütüleceğini, hava sıcaklıklarının artmasıyla ergin (uçkun) mücadelesi ile bunun destekleneceğini belirten Uyanık, yurttaşların duyarlı olması gereken konuları ise şöyle sıraladı: "Evlerinden ve işyerlerinden çıkan evsel atıkları poşetlemeleri, ilgili belediyelerin bildirdiği saatte dışarı çıkarmaları, evlerinin etrafında organik atık birikimini engellemeleri ve ilgili belediyelere bildirmeleri karasinek popülasyonunu önemli ölçüde kontrol altına alacaktır.

Ayrıca yaşadığımız ortamda; bina altlarında biriken sular, süs ve sitelerdeki yüzme havuzları, bahçede bulunan varil ve benzeri su bidonlarında, atıl durumdaki araç lastiklerinde biriken suları tahliye etmeleri tahliyesini yapamadıkları kaynakları mutlak suretle ilgili birimimize 0.412 226 24 52 nolu telefonu arayarak bildirmeleri vektörlerle mücadelede önemli birçok kaynağı ortadan kaldıracak ve ilaç sarfiyatını önleyecektir. Bu ve benzeri çalışmalar hastalıklarla mücadelede önemli mesafe kat etmemizi sağlayacaktır."


201 Kişi Çalışmaları Yürütecek


İlaçlama çalışmalarını kent merkezi ve kırsal ilçelerde 7 teknik eleman, 156 uygulayıcı personel, 38 ekip şefi yürütecek. İlaçlama işinde 45 araç, 37 adet ULV cihazı, 10 bin 500 litre çeşitli biyolojik larvasitler, 10 bin litre güvenilir grup insektisitler, 20 bin litre 2. grup insektisitler, 26 adet holder, 34 adet sırt atomizeri, 70 adet sırt pompası, 4 adet el ULV cihazı ile personel için 200 koruyucu iş elbisesi kullanılacak.

Kaynak: Temsilci / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title