Diyarbakır'da Eğitimde Yatırım Atağı
Dersliklere ortalama 45 öğrencinin düştüğü Diyarbakır'da bu rakamın düşürülmesi için 2 bin 164 derslikten oluşan 154 okul yapılacak.
SEMA KAPLAN - Derslik başına ortalama 45 öğrencinin düştüğü Diyarbakır'da, bu rakamın düşürülmesi için 2 bin 164 derslik yapılacak.
Vali Mustafa Cahit Kıraç, AA muhabirine, 15 Eylül Pazartesi günü törenle eğitim ve öğretime başlanacağını belirterek, Diyarbakır'ın eğitim ve öğretim açısından ülkenin önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.
Kıraç, 16 bin 294 öğretmenin bin 538 okulda 10 bin 971 derslikte 486 bin 510 öğrenciye eğitim ve öğretim vereceğini ifade ederek, "Branş ve sınıf öğretmenliğinde eğitim ve öğretimi sürdürecek kadromuz mevcut. Ancak 16 bin öğretmenin 480 binlere varan öğrencinin eğitim gördüğü bir ilde kısmen de olsa bazı öğretmen ve derslik ihtiyacı söz konusu" diye konuştu.
"Norm kadroya bakıldığında yaklaşık 4 bin öğretmen ihtiyacımızın olduğunu görüyoruz ama bunu telafi etme imkanımız var" diyen Kıraç, görevlendirme ile bu ihtiyacın karşılanacağını kaydetti.
"Derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 45"
Kıraç, bu yıl ihale aşamasına gelinen önümüzdeki yıllarda eğitim ve öğretime açılacak okullara yönelik çalışmaların sürdüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Sözleşme aşamasında 7 okul 117 derslik, ilan aşamasında 5 okul 88 derslik, ihale hazırlığı aşamasında 7 okul 108 derslik, ihaleye sunma noktasına gelen 26 okul, 419 derslik ve arsa hazırlığı süren 13 okulla birlikte 154 okul 2 bin 164 derslikle ilgili yatırım planlamamız devam ediyor. Hazırlığını yaptığımız yatırımlar devreye girdikçe Diyarbakır'daki sınıf mevcutları standartların öngördüğü 25-30'lu rakamlara ulaşacaktır. Şu an derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 45."
"Eğitim ve öğretim bizim gibi genç nüfusa sahip, çocuk sayısı birçok Avrupa ülkesinden yüksek bir ülke için çok önemli. Türkiye'nin eğitim-öğretime bakışı dünyadan daha farklı olmak durumunda" ifadesini kullanan Kıraç, Türkiye'de bu konuya daha büyük hassasiyet gösterildiğini vurguladı.
Hayırseverlere çağrı
Kıraç, eğitime çok önem verdiklerini, bu konuda eksiklerin bir an önce giderilmesine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı'nın yoğun bir çaba içerisinde olduğunu kaydederek, Diyarbakır'da da bu kapsamda eğitim-öğretim yılının başarılı bir şekilde geçmesi adına tüm hazırlıkların tamamlandığını dile getirdi.
Eğitim yılının sağlık içerisinde geçmesi temennisinde bulunan Kıraç, "İnşallah çocuklarımızı en iyi şekilde geleceğe hazırlayarak, geleceğimizi garanti altına almış oluruz" diye konuştu.
Kıraç, Milli Eğitim Bakanlığı'nca arazilerine okul yaptıranlardan kiralama yolu ile hizmet alımı konusuna ilişkin, bu yönde çağrılarının olduğunu ancak Diyarbakır'da fiilen böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.
Diyarbakır'daki hemen hemen tüm okulların devlet imkanı ile yapıldığına işaret eden Kıraç, hayırsever vatandaşların da arsa bağışında bulunmaya başladığını ifade etti.
Kıraç, "Arazisine okul veya yurt yaparak devlete kiraya verecek girişimcileri bekliyoruz" dedi.
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi
Kıraç, dershanelerin özel okula dönüştürülmesiyle ilgili sürecin devam ettiğini anlatarak, 16 dershanenin özel okula dönüştürülmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuru yapıldığını, bunlardan 4'ünün dönüştürülme işlemlerinin tamamlandığını belirtti.
Bu konuda yasal düzenlemenin olduğunu hatırlatan Kıraç, dershanelerini özel okula dönüştürmek isteyen girişimcilere her türlü desteğin sağlandığını aktardı.
Terör örgütünün çocuk kaçırması
Kıraç, çocuğun yerinin ana kucağı, ev ve okul olduğunu vurgulayarak, çocukların sevgiye ve şefkate muhtaç olduğunu, ister kandırılarak ister başka şekilde olsun, ana kucağından ve okuldan uzaklaştırılmasının ülke açısından benimsenecek bir tavır olmadığını dile getirdi.
Hep bu çağrıda bulunduklarını anımsatan Kıraç, şunları kaydetti:
"Çocuklar gelsin, ailelerinin yanında büyüsünler, sağlıklı bir şekilde eğitimlerini alsınlar, geleceğe hazırlansınlar, ülkemizin onlara ihtiyacı var. Her şeyin zamanında yapılması lazım. Eğitim-öğretim çağını aştığınız taktirde onlara yeniden eğitim imkanını sunsanız dahi bundan yeterince istifade edemezler. Dolayısıyla çocukların bu dönemi kişisel gelişim açısından çok önemli. Çocukların aile, okul gibi beşeri ve sosyal ortamda iyi yetiştirilmesi önemli. Gelecekte onlardan istifade etmemiz gereken çok nokta var."
"Ailelere çağrımız çocuklarına sahip çıkmalarıdır"
Kıraç, çocuğu okula göndermenin yetmeyeceğini, çocukla ilgilenmenin, çocuğu takip etmenin ailenin en önemli görevi olduğunu kaydetti.
Hayattaki en önemli işlerden birinin insanların çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmesi olduğunu vurgulayan Kıraç, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çocuklarımızı iyi yetiştirmek hem inancımızın hem insanlığımızın gereği. Dolayısıyla çocukların hayattaki başarılarında ailenin çok önemi var. Okuldaki başarısızlığın tek nedeni çocuklara bağlanamaz. Ailelere çağrımız çocuklarına sahip çıkmalarıdır. Özellikle anneler çocuklarını okula bizzat kendileri götürmeli ve çocuklarının okuldaki performansını mutlaka takip etmelidir." - Diyarbakır