Diyarbakır Ciğerine Sakatat Karıştırıldığı İddiası Ortaya Çıktı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu üzerine Diyarbakır ciğeri coğrafi işaret olarak tescillendi, ancak bazı işletmelerin ciğere sakatat karıştırdığı iddiaları üzerine tartışmalar başladı. İşletmeciler, bu durumun ustaların dikkatsizliği nedeniyle oluştuğunu savunuyor.
Tescilli ciğere sakatat karıştırıldığı iddiası
DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu üzerine Türk Patent Kurumu Diyarbakır ciğerini coğrafi işaret olarak tescillerken, Diyarbakır ciğerine bazı işletmeler tarafından sakatat karıştırıldığı iddiası ortalığı karıştırdı. İşletmeciler bunun ustaların dikkatsizliği olduğunu dile getirdi.
Birçok lezzeti barındıran kadim şehir Diyarbakır'da ilk akla gelen yiyecek ciğer kebabı. Son dönemde yapılan denetim raporlarında ciğere sakatat katıldığı iddiası ortaya atıldı. Ciğer işletmecileri bu durumun bazı ustaların dikkatsizliği sonucu ortaya çıktığı söyledi. Diyarbakır'da kebap işletmesi sahibi Nizam Erdi, hiçbir esnafın bunu yapacağını düşünmediğini söyledi. Erdi, "Ustaların dikkatsizliği oluyor. Usta sakatat dediğimiz bıçağı kullanır o bıçağa et işler, et işlediği zaman deneylerde çıkıyor. Aslında o bıçakların ayrı olması lazım. Etin bıçağı ayrı, sakatatın bıçağı ayrı olması lazım, ama maalesef ustalarımızın dikkatsizliği bunlara yol açıyor" dedi.
Erdi, denetimlerde yüzdelik belirtilmediği, yüzdeliklerin belirtilmesi durumunda olayın daha net anlaşılacağını dile getirdi. Kuzu ve dana ciğeri arasındaki farkın da kolay anlaşıldığını söyleyen Erdi, "Kuzu ciğeri daha yumuşak olur, dana ciğeri sert ve siyah renkli olur" şeklinde konuştu.