Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç Sempozyumu
Başbakanlık Başmüşaviri Mustafa Şahin, Sezai Karakoç'un bir diriliş dili oluşturduğunu belirterek, "Karakoç'un izini sürmeli, onun diriliş düşüncesine dönmeliyiz" dedi.
Başbakanlık Başmüşaviri Mustafa Şahin, Sezai Karakoç'un bir diriliş dili oluşturduğunu belirterek, "Karakoç'un izini sürmeli, onun diriliş düşüncesine dönmeliyiz" dedi.
Malatya'da Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğinde bir otelde düzenlenen "Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç Sempozyumu", ikinci gününde oturumlarla devam etti.
Şair, yazar, fikir ve düşünce insanı Karakoç'un siyasi tarih yorumu, medeniyet ve İslamcılık anlayışının ele alındığı sempozyumda konuşan Başbakanlık Başmüşaviri Şahin, Karakoç'un diyarında yekpare, bölünmez bir bütünlük olduğunu söyledi.
Karakoç'un eserlerinde herhangi bir kopuş olmadığını ifade eden Şahin, "Sezai Karakoç'un eserlerini okuduğumuzda eserler, bizi başka bir boyuta ulaştırır. Sezai Karakoç, kalbiyle düşünüyor. Bizi de kalbimizle düşünmeye yöneltir. Bizi vahiy geleneğinin içine çeker. Sezai Karakoç'u Türkiye'nin diğer şairleriyle karşılaştırdığımızda çok farklı bir dil kullandığı ortaya çıkıyor. O dilin içine girdiğinizde çıkamazsınız" diye konuştu.
Şahin, Karakoç'un çoğu zaman edebiyatçı olarak ele alındığını, bir düşünür olarak çok fazla irdelenmediğini söyledi. Karakoç'un resmi ideolojinin tamamen dışında bir dil kullandığını bildiren Şahin, "Adeta peygamberlerle yan yana, kol kola olan bir dil. Güzel ve iyi olanın peşindeydi. Sezai Karakoç, bir diriliş dili oluşturmuştur. Sezai Karakoç'un izini sürmeli, onun diriliş düşüncesine dönmeliyiz" dedi.
Yazar Muhittin Bilge de Sezai Karakoç'un İslamcılık anlayışının ideolojik olmadığını dile getirerek dini boyutunun da bulunduğunu ve İslami bir devleti öngördüğünü dile getirdi.
Karakoç'un İslam dirilişinin Bediüzzaman'la başladığını söylediğini aktaran Bilge, Necip Fazıl Kısakürek'in Türkiye'de Müslümanları köyden kurtardığını, Sezai Karkoç'un ise Müslümanları kentli yaptığını ifade etti.
Belgesel yapımcısı ve yönetmen Mustafa Yürekli de Karakoç'un fikirleri ve eserleri çerçevesinde "diriliş görüşünde yenilenme şartı" konusunu ele alarak Karakoç'un siyasi düşüncelerini derli toplu ortaya koymaktan çekinmediğini vurguladı.
Karakoç'un öz ve şekil üzerinde çok durduğunu kaydeden Yürekli, "Sezai Karakoç, diriliş politikalarını özcü politika olarak vurguluyor. Batıya şekilci olarak baktığımız için ondan faydalanmadığımızı belirtiyor. Müslümanların birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğini söylüyor" ifadelerini kullandı.