Haberler

Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, şair Sezai Karakoç'un aynı zamanda bir dava adamı olduğunu belirterek, "Bütün varlığını, davasına, ülkesine, milletine adamıştır.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, şair Sezai Karakoç'un aynı zamanda bir dava adamı olduğunu belirterek, "Bütün varlığını, davasına, ülkesine, milletine adamıştır. Onun davası İslam medeniyetinin dirilişi, ülkemizin geleceğinin güvence altına alınması, İslam medeniyetinin onurlu ve özgür yansımasıdır" dedi.

Malatya'da Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen "Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç Sempozyumu" başladı. Sezai Karakoç, Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma sağlık sorunları nedeniyle katılamadı.

Sempozyumun açılışında konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, edebiyat dünyasının en önemli ve saygın isimleri arasında yer alan mütefekkir şair Sezai Karakoç'un fikirlerinin, düşüncelerinin, şiirlerinin ve yazılarının sempozyum sayesinde değerlendirilebileceği ifade etti.

Türkiye'nin önemli aydınlarından ve değerlerinden Sezai Karakoç'un düşüncü dünyasında seyahat edecek olmanın, onun fikir ikliminden nasiplenmenin bir şans, ayrıcalık olduğunu vurgulayan Kamçı, "İnanıyorum ki şu an burada bulunan siz kıymetli katılımcılarla beraber pek çok kimsenin gönül sarayında o büyük şahsiyetin duygu ve düşüncelerinden izler vardır ve bu izler silinmez, gelecek nesillere de sirayet ederek milletimizin fikir ufuklarını aydınlatmaya devam edecektir" diye konuştu.

"Karakoç, dava adamıdır"

Sempozyum açılış oturumunda Diriliş Ekolü ve Temel Kavramları konusunu ele alan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, idealist dava adamının kaderinin yalnızlık olduğunu belirtti.

Dava adamının kendisini ülkesine, milletine adadığını dile getiren Günay, "Sezai Karakoç aynı zamanda bir dava adamıdır. Bütün varlığını, davasına, ülkesine, milletine adamıştır. Onun davası İslam medeniyetinin dirilişi, ülkemizin geleceğinin güvence altına alınması, İslam medeniyetinin onurlu ve özgür yansımasıdır" şeklinde konuştu.

Günay, Sezai Karakoç'un şiir başta olmak üzere edebiyatın birçok alanında eser verdiğini anımsatarak, "İslam dünyasında çağımızın yaşayan en büyük şairi, aynı zamanda büyük bir mütefekkir ve eylem adamıdır. Şiir ve edebiyat eserlerinin yanı sıra diriliş düşüncesini ortaya koyduğu çok sayıda eseri yayınlamıştır" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş da Sezai Karakoç'un Türkiye'deki üniversite gençliğine dikkati çektiğini anlatarak, Karakoç'un üniversiteyi "düşüncenin bereketlendiği bir yer" olarak gördüğünü aktardı.

AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ise Sezai Karakoç'un hem doğunun hem de batının şairi kabul edildiğini, doğu ve batıyı birbirinden ayırmadığını kaydetti.

Yaşar, Sezai Karakoç'un hem Malatya hem bölge hem de Türkiye için anlaşılması gereken bir şair olduğunu belirterek, Sezai Karakoç'u "bir medeniyet ve anlam şairi" şeklinde tanımladı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da Sezai Karakoç'un mesajlarının toplumsal açıdan önemine vurgu yaparak, toplumun bu mesajlardan faydalanması gerektiğini söyledi.

İki gün sürecek sempozyumda çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Karakoç'un son konferansları, konuşma metinleri, fikri yazıları ve diriliş düşüncesi gibi konuları ele alınacak.

Sezai Karakoç

1933 yılında Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde dünyaya gelen Sezai Karakoç, ilk ve orta öğreniminin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi.

Maliye müfettiş yardımcılığı ve gelir kontrolörü gibi görevlerde bulunduktan sonra 1973 yılında İstanbul'da Diriliş Yayınları ve Diriliş dergisini kuran Karakoç, 1990 yılında "güller açan gül ağacı" amblemiyle Diriliş Partisi'nin de kurucusu oldu. 7 yıl partinin genel başkanlığını yürüten Karakoç, 2007 yılında Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu ve halen partinin genel başkanlık görevini yürütüyor.

2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Edebiyat Ödülü'ne layık görülen şair, yazar, fikir ve düşünce adamı Karakoç, modern şiir diliyle Türk şiirini metafizik bir esasa oturtan sanatçı olarak da anılıyor.

Şiirlerinin yanı sıra deneme, düşünce, piyes, inceleme alanında da pek çok eseri bulunan Karakoç, Türk edebiyat ve düşünce dünyasının önemli isimleri arasında yer alıyor.

Kaynak: AA / Yerel
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Salonda sürpriz bir isim var

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

title