Haberler

Dikili'de Bir Caretta Ölüsü Bulundu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Dikili ilçesine yumurtlamak için gelen Caretta carettalardan birisi daha balıkçı ağlarına takılıp boğularak ölmesi Dikili halkı arasında üzüntüye sebep oldu.

İzmir'in Dikili ilçesine yumurtlamak için gelen Caretta carettalardan birisi daha balıkçı ağlarına takılıp boğularak ölmesi Dikili halkı arasında üzüntüye sebep oldu. Kıyıya vuran Carettanın büyük bir erkek olduğu belirlendi.

Akdeniz kıyılarında yumurtladıkları 21 noktada sıcaklığın artması, buna bağlı olarak yumurtalardan hep dişi deniz kaplumbağası çıkması sebebiyle sayılarını arttırmak ve nesillerini korumak içgüdüsüyle Dikili sahillerini seçen caretta carettalardan biri daha ağlara takılmaktan kurtulamadı.

Vatandaşlar tarafından zabıtaya haber verilmesi üzerine Dikili sahiline gelen Belediye Zabıta ekipleri, Caretta caretta ölüsü ile karşılaştı.

Dikili Belediye Başkan Vekili Yusuf Altıparmak; "Carettaların Dikili'ye gelmesi bir değerdir. İlçemizin havası ve deniziyle tertemiz yaşanılabilinir bir kent olduğunu gösterir. Ayrıca Carettaların ülke turizmine katkısı büyüktür. Onların korunması için Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile birlikte Dikili Belediyesi olarak bir çalışma başlatmış, bu alanı korumaya almıştık. Buna rağmen böyle bir ölümün gerçekleşmesi hepimizi üzdü. Vatandaşlarımız zaten bu konuda çok duyarlı. Akademisyenlerin bu ölümleri araştırması gerekir" dedi.

Dikili'yi 22.yumurtlama alanı olarak ilan eden ve 'Ege'de Caretta' mucizesi diyerek bilim dünyasında küresel ısınmanın önemli delillerinden biri olarak nitelendiren, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin caretta ölümlerinin üzücü olduğunu vurguladı. Çetin, "İki yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi olarak bu alanda araştırma yapıyorum. Bu carettanın ölüm nedenini henüz saptayamadık. Carettalar ölümlerinin birkaç sebebi oluyor. Naylon poşetleri denizanası sanarak yiyebiliyorlar veya ağlara takılarak boğulabiliyorlar. Caretta carettalar, iki saat su altında kalırsa havasızlıktan ölür" dedi.

Çetin; "Bu caretta 25–30 yaşları arasında bir erkek. Genelde hep dişi carettalara rastlıyorduk. Bu mevsimde erkek bir carettanın bu sahillerde olması, Dikili'nin ekolojik açıdan tertemiz bir kent olduğunu, denizinin ve havasının yaşam için çok sağlıklı olduğunu gösterir. Carettalar artık Dikili açıklarını yeni yerleşim alanı, kumsallarını da yumurtlama alanı olarak belirlemişlerdir" dedi. Çetin; "Caretta carettalar, Dikili ve bölge turizmi için çok büyük bir şans. Dikili Belediyesi'nin karadan almış olduğu önlemler ve belediye başkanımızın yakın ilgisi dışında gerekli mercilerin denizden de korumayı güçlendirmesi gerekiyor" dedi.

Ölü caretta daha sonra Dikili Belediyesi Zabıta yetkilileri tarafından uygun bir alanda defnedildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close