Haberler

Didim'de Zeytin Sineğiyle Organik Mücadele Ediliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın İl Özel İdaresi tarafından finansmanı sağlanan, Aydın İl Tarım Müdürlüğünce projesi yürütülen ve Didim'de de Fevzi Paşa Mahallesinde çalışmaları yapılan 'Zeytin Sineği ile kitlesel tuzaklama projesi' bilgilendirilmesi düzenlenen tarla günü...

Aydın İl Özel İdaresi tarafından finansmanı sağlanan, Aydın İl Tarım Müdürlüğünce projesi yürütülen ve Didim'de de Fevzi Paşa Mahallesinde çalışmaları yapılan 'Zeytin Sineği ile kitlesel tuzaklama projesi' bilgilendirilmesi düzenlenen tarla günü ile gerçekleştirildi.

Zeytin Sineği ile mücadelede kullanılan Eko-trap projesi düzenlenen tarla günü ile ilçe protokolüne ve basına tanıtıldı. Fevzi Paşa Mahallesinde yapılan tarla gününe Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Karaoğlu ve Süleyman Böcü, İlçe Emniyet Müdürü Sinan Ergen, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü İsmail Efe, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Ak, zeytin yağı işletmecileri ile çiftçiler katıldı.

Tarla gününde İl Tarım Müdürlüğü Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları sorumlusu Ziraat Mühendisi Hamide Ulusal İl Müdürlüğünce alınan 631 bin adet eko trap tuzağının 20 bin adedinin Didim'e verildiğini belirterek projenin içeriğiyle ilgili şunları kaydetti; "Bu gördüğümüz biyo-teknik mücadele, canlının öldürülmesi sistemi… Zeytin sineği zararlısı için cinsel keşfedici fonemen ve bir de yem tuzağı var. Zeytin sineği önce besi sonra tuzağına geliyor. Bu yıl Ekim ayından önce ilaçlama yaptırmıyordum ama bu yıl; Haziran ayında ilaçlama yaptırdım. Zeytinler olgunlaştı vuruk yapmasın diye; Konulan zarflara çarpan sinek buna değince alıyor ve yok ediliyor. Mücadele bu şekilde; bu da toplu olmalı, 3-5 ağaca koymakla olmuyor en az bin ağaçlık olmalı. Daha düşük alanlarda bu korumuyor" dedi.

"ZEYTİNCİLİKTEN PARA KAZANMAK İSTİYORUZ"

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir ise Didim'in bir turizm kenti olduğunu fakat Tarım anlamında son yıllarda atağa geçtiğini belirterek " Didim turizm markası ama yeni sektör gelişiyor. Reform uygulamasıyla zeytincilik iyi noktalara geldi. Biz de Oda olarak eğitim ve seminerler yaptık. Zeytincilikten para kazanmak istiyoruz hedef kitle turizm; Bu noktada İlçe Tarım Müdürlüğümüz yanımızda… Bu yıl iyi tarım uygulamasına geçtik. 45 çiftçi bu uygulamaya geçti. Bu yıl tuzaklar asıldı bahçelere üreticilerin cebinden para çıkmadan bu çalışma yapıldı. Zeytinlerimiz çok güzel kaliteli, bu noktada bu zeytinimizi tanıtmak için Festival yaptık. Bu yıl ikincisi yapılacak. Bu noktada çalışmalarımıza emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Aydın İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal ise, ülke genelinde Aydın denilince zeytinin akla geldiğini dile getirerek, "Zeytin denince akla Aydın geliyor. Zeytinlerimiz bazı yerlerde kendisi yetişiyor, bazı yerlerde organik yapılıyor. Karpuzluda organik zeytin birliği kuruldu. Bu konuda iddialıyız. Burada zeytin alanımız çok olunca projelerimizde olması gerekiyordu. İl Genelinde en verimli zeytin memecik türü zeytin.. Ağırlıklı bu tür var. Bu mevcut zeytinlik alanlarda arzu ettiğiz şekilde verim alamıyoruz. Biz istiyoruz ki ağaç varlığıyla birinci olduğumuz ülkemizde zeytin veriminde de birinci olalım. Verimin arttırılması konusunda hastalıklara karşı korunma da ön plana çıkıyor" diye konuştu.

"ORGANİK PROJEYLE MÜCADELE SON DERECE ÖNEMLİ"

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise Didim'de turizmin yanına Tarımın da koyulması noktasında çalışmaların yürütüldüğünü ve zeytincilik noktasında bu çalışmaların yapıldığını söyledi. Emiroğlu Didim'deki üreticinin de bu konuda ilklere açık olduğunu, eğitim aldığını ve teknolojiyi de uygulamaktan korkmadığına vurgu yaparak, "İlçe olarak gelişim ve değişime açığız. Üreticilerimizde böle durumda; Zeytin sineği zararlısı noktasında yürütülen bu organik projeyle mücadele son derece önemli; 20 bin ağaçta bu çalışma yürütülecek. Ziraat Odası ve İl Tarım Müdürlüğümüz öncülüğündeki bu çalışmanın verimli olacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından zeytin ağaçlarına takılan eko-traplar yerinde incelendi ve üreticilerin soruları cevaplandı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close