Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Dicle'de Mimari Kültür Söyleşisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi'nde "Dünya Mimarlık Günü" dolayısıyla mimari kültür üzerine söyleşi düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından "Dünya Mimarlık Günü" dolayısı ile söyleşi düzenlendi. Mimarlık Söyleşilerinin 7. si olan söyleşide öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kamuran Sami ve Öğr. Gör. Derya Çakır Aydın sunumları ile katılımcılara mimarlık üzerine bilgiler verdi.

Öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı söyleşide Doç. Dr. Kamuran Sami "Cebimdeki Kimlik Veya Yersel Kimlik: Yer, Zaman ve Mekânın Halleri Üzerine Antropolojik Bir Okuma" adlı sunum gerçekleştirdi.

Mekânın tanımını yapan Sami, mekânın mesken ve mahrem olduğunu söyleyerek, "İnsan varsa mesken vardır" dedi. Mekânın anlam bulabilmesi için demokrasinin şart olduğunu belirten Sami, Mezopotamya'nın kültürün başkenti olduğunu ve önemini vurguladı.
Sami, ülkemizden ve çeşitli ülkelerden resimlerle mimari ve antropolojik açıdan farkları öğrencilerle paylaşarak, mimari yapının öneminden ziyade bir kültürü yansıtan en önemli dokunun renklerden oluştuğuna dikkat çekti.


Bölgenin akustik mirasına sahip çıkılmalı


Mekânların güzel, kullanışlı, sağlam olması gerektiğini belirten Sami, bölgenin yapısından ve yapı eksikliklerinden bahsetti. Öğr. Gör. Derya Çakır Aydın ise "Akustik Miras: Diyarbakır Tarihi Sur İçi Bölgesi Örneği" adlı sunumu ile "Akustik Miras" hakkında bilgi verdi.

Aydın, Sur için bölgesindeki tarihi mimari yapılardan ziyade kültürümüz ile özdeşleşmiş seslerin de hala varlığını sürdürdüğünü belirterek, bu bölgedeki ses kaynaklarını araştırdıklarını, vatandaşlarla seslerin etkisi üzerine anket yaptıklarını ve vatandaşların seslerden rahatsız olmanın aksine devam etmesini istediklerini söyledi. Dağkapı Nebi Caminin önündeki ayakkabıcılardan, meyan kökü şerbetçilerinin bakır kaplarından, marangozlardaki taht yapımından, camilerden yankılanan ezanlardan, kiliselerdeki çanlardan ses örnekleri veren Aydın, bölgedeki akustik tarihin korunması gerektiğini, bu seslerin medeniyet ve kimliğimize yer ettiğini söyledi.

Kaynak: Temsilci / Yerel
title