Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri Açıklaması
(05.11.TÜRK Hava Kurumu (THK) İskenderun Şube Başkanı Semir Bulut, her yıl olduğu gibi bu yılda kurban derilerini toplama yetkisinin Türk Hava Kurumu'nda olduğunu dikkat çekti.
(05.11.2011, FOTOĞRAFLI)
/////////
Makbuz almadan derileri vermeyin
TÜRK Hava Kurumu (THK) İskenderun Şube Başkanı Semir Bulut, her yıl olduğu gibi bu yılda kurban derilerini toplama yetkisinin Türk Hava Kurumu'nda olduğunu dikkat çekti.
Şube binasında düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan vatandaşların makbuz olmadan kurban derilerinin vermemesini isteyen Başkan Bulut, THK'nın kurban derilerinden elde ettiği gelirin yüzde 60'ını Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Diyanet Vakfı'na pay ettiğini hatırlattı. Bulut "Bağışlayacağınız bir deri ile beş kuruma birden yardım etmiş olacaksınız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurban derilerini yine kaçak olarak toplamak isteyen kişi veya kuruluşlar olacaktır. Bunlara itibar edilmemesini diliyoruz. Çünkü derilerden elde ettikleri gelirin nerelere harcayacakları belli olmadığı gibi elde edilen geliri kişisel amaçla kullanmaları da mümkündür" dedi.
THK aracına dahi deri verilse mutlaka makbuz alınmasını isteyen Şube Başkanı Bulut, şunları kaydetti: "Ancak bu şekilde derileri kayıt altına almış oluruz. İşaret ettiğimiz şekilde yapacağınız bağışların geliri doğru yerlere gidecektir. Bu yıl da telefonla evlerden deri toplama uygulamamız devam edecektir. 613 89 59 nolu telefonumuzu aradığınız zaman aracımız verdiğiniz adrese gelecektir. Köy muhtarlarımıza da seslenmek istiyorum. Kendilerine ilgili yazı ve teslim belgesi gönderilmiştir. Bu vesileyle tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı kutluyorum."
Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)
(05.11.2011 FOTOĞRAFLI)
//////////
Hatay'da deprem tedirginliği
ANTAKYA Belediyesi'nde düzenlenen toplantıda, kentin depreme karşı hazırlıksız olduğu yönünde görüş bildirildi. Mimarlar, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Harita Mühendisleri Odaları, Ticaret Odası, Esnafa ve Sanatkarlar Odaları Birliği temsilcilerinin katıldığı toplantıda acilen Deprem Mastır Planı hazırlanması gerektiği vurgulandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Antakya Belediye Başkanı Lütfi Savaş, yakın zaman önce Van ve Erciş ilçesinde yaşanan depremleri hatırlatarak Türkiye çapında araştırma yapan birçok uzmanın Hatay'ın da içinde bulunduğu birkaç il için uyarıda bulunduğunu söyledi. Kamuoyunda 'Deprem Dede' olarak anılan Prof.Dr. Mete Işıkara'nın da bu yönde görüş bildirdiğine dikkat çeken Başkan Savaş, alınacak tedbirler konusunda işbirliğine gidilmesi gerektiğini anlattı.
Toplantıda hazırlanan ortak deklarasyonda Antakya'nın bir deprem tehlikesi altında bulunduğuna dikkat çekilerek "SERAMAR Çalıştayı kapsamında Antakya'daki bina stokundan 27 bini aşkın örnek incelenmiş, 7 ve üzerindeki bir depremde Antakya'da yaklaşık 35 bin ile 40 bin arasında kitlesel bir ölümün olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır" denildi. Açıklamada daha sonra şu görüşler dile getirildi: Bilindiği üzere şehrimizin 1. derece deprem bölgesinde olması nedeniyle, ekonomik ömrünü tamamlamış, dayanıklılığı önemli ölçüde azalan ve olası bir deprem riskinde kolayca yıkılabilecek durumda olan birçok yapı bulunmaktadır. Geçmiş dönemde yapılan binaların inşasında kullanılan kumların büyük çoğunluğunun deniz kumu olması ve kumun tuzlu olduğu için demirleri çürüttüğü ve binaların statik açıdan zayıfladığı görülmektedir. Bu nedenle kentimiz de deprem riskinin olması ve buna karşılık eski binaların tamamına yakınının kullanılıyor olması, insanların can ve mal güvenliği açısından çok büyük risk taşıdığından bu binaların biran önce yenilenmesi gerekmektedir."
Hatay,(DHA)
(05.11.2011 FOTOĞRAFLI)
////////////
Kırmızı et hakkında bilinmesi gerekenler
Kurban Bayramı'nda beslenme rehberi
Mustafa Kemal Üniveritesi Araştırma Hastanesi Baş Diyetiyeni Sinem Nergizoğlu, Kurban Bayramı nedeniyle tüketiminde artış yaşanacak kırmızı et hakkında bilinmesi gereken püf noktalarını anlattı. Kırmızı etin hayvansal kaynaklı proteinlerin alınması açısından beslemede önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Nergizoğlu "Sağlıklı ve dengeli beslenmemiz için günlük almamız gereken proteinlerin 2/3'ü hayvansal kaynaklı protein olması gerekmektedir. Proteinler insan vücudunda depo edilemez ve mutlaka dışarıdan alınması gerekmektedir. Demir, çinko, folik asit, magnezyum, fosfor, B6, B12 ve A vitamini içeriğine sahiptir. İçeriğindeki aminoasitler büyüme ve gelişmede etkin rol oynarlar" dedi.
KURBAN ETLERİMİZİ NE ZAMAN YİYELİM?
Kurban kesilir kesilmez, etini yemek doğru olmadığını ifade eden Nergizoğlu "Kurban etinde bulunan mikroorganizmalar 24 saat içinde ölmektedir. Aynı zamanda ölüm katılığının geçmesi için 1 gün eti buzdolabında bekletmek gerekir. Kesilir kesilmez yenen etin sindirimi güç olmaktadır. Mide ve barsak problemi olanların özellikle dikkatli olmaları gerekmektedir" diye konuştu.
HANGİ BESİNLERLE BİRLİKTE TÜKETELİM?
Kırmızı et iyi bir demir kaynağı olduğunu ancak, bu durumdan azami ölçüde yararlanmak için, birlikte tüketilecek besinlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Nergizoğlu, şu önerilerde bulundu: "Yanında kalsiyumdan zengin ayran, yoğurt gibi besinlerle birlikte tüketildiğinde, içeriğindeki demirin emilimini azalmaktadır. Kırmızı eti C vitaminiyle birlikte tüketmek ise demirin emilimini artırır. Yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanmış limonlu bir salata veya 1 bardak portakal suyu, etin yanında tüketilecek sağlıklı seçimler olacaktır."
NASIL SAKLAYALIM?
Nergizoğlu, kurban etlerinin saklanması ve pişirilmesi konusunda ise şunları söyledi:
"Kurban etlerini 0-2 derecede 3-5 gün, -18 derecede ise en fazla 3 ay saklamalıyız. Derin dondurucudan çıkan etleri mutfak tezgahında, balkonda veya suyun altında çözdürmek doğru değildir. Bir gün önceden derin dondurucudan çıkarıp buzdolabının soğutucu bölmesine almalı ve bu şekilde çözülmesini sağlamalısınız. Eti derin dondurucuya koyarken mümkün olduğunca küçük parçalar halinde yağlı kağıda veya buzdolabı poşetlerine sarıp saklamalısınız. ve çözdürdüğünüz eti kesinlikle tekrar dondurmayınız. Etlerimizi mümkün olduğunca haşlama yöntemi veya fırında pişirme yöntemi uygulayarak tüketmeliyiz. Kalp hastalığı olan bireyler haşlama yöntemini tercih etmelidir. Etin haşlanmasıyla birlikte, içeriğindeki doymuş yağlar suya geçmektedir. Bu haşlama suyunu diğer yemeklerde kullanmamalıyız. Eğer kavurma yapılacaksa kuyruk yağı veya ilave yağ eklemeden kendi yağıyla pişirmelisiniz. Kızartarak pişirme yöntemi fazla yağ alımına neden olacağından tercih edilmemelidir. Etler eğer mangalda pişirilecekse, mangal kömürünün köz haline gelmesini beklemelisiniz. Mangalla etin arasındaki mesafenin 15 cm olmasına özen gösterin. Etleri bu şekilde pişirmek daha sağlıklıdır. Etin köze yakın olması, et dokusunun yanmasıyla birlikte kanserojen maddelerin açığa çıkmasını sağladığından zararlıdır."
Cahit AŞKAR/Hatay,(DHA)
(05.11.2011 FOTOĞRAFLI)
////////
8 milyon fidan, 3.5 milyar tohum
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, yıl sonuna kadar 8 milyon 500 bin adet fidanı ve 3 milyar 500 milyon tohumu toprakla buluşturmayı hedeliyor.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, 2011 yılında Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında çalışmaların devam ettiğini belirterek, "10 bin hektar sahada ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması, programlarımız doğrultusunda yürütmektedir. Tarsus'dan Anamur'a kadar toplam 8 Orman İşletme Müdürlüğümüzde uygun olan alanlarda çalışıyoruz" dedi.
Çalışma yapılan alanların, bugüne kadar çok ciddi tahribat görmüş, hayvan baskısına maruz kalmış, 'zor' sahalar olduğunu kaydeden Acer "Buralarda yürütülen çalışmalara çok ciddi emek harcamaktayız. Saha hazırlıklarını bitirdiğimiz bu günlerden sonra sedir, karaçam ve kızılçam ağırlıklı fidanlar dikilmeye başlandı" diye konuştu.
2011 yılında, 6 bin hektar alanda toprak işlemesi yaparak, 8 milyon 500 bin adet fidan dikip, 3 milyar 500 milyon adet tohumu toprakla buluşturmayı hedeflediklerini açıklayan Acer, şöyle devam etti:
"Yürüttüğümüz çalışmalar özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını şiddetle hissettiğimiz bu günlerde oldukça önemli. Biliyorsunuz bu sorunun çözümü yeşil dokuyu ve orman alanlarının arttırılmasında yatmakta. Ormanlarımıza sahip çıktığımız gibi, yeni ormanlar da tesis edebilmeliyiz. Tüm gayretimiz suyu temiz, havası temiz daha yaşanabilir bir dünyayı gelecek nesillere bırakmaktır."
Mersin, (DHA)
(05.11.2011, FOTOĞRAFLI)
///////////
İhracat artışı 200 milyon dolar
Kahramanmaraş hedefe yaklaştı
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Kemal Karaküçük, 2011 yılı ilk 10 aylık döneminde elde edilen yüzde 45.8 ihracat artışının yıl sonu hedefine yaklaştığını söyledi.
KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Karaküçük, Türkiye İhracatçılar Meclisinin her ay açıkladığı ihracat rakamlarını değerlendirdi. İhracatta artışın devam ettiğine dikkat çeken Karaküçük şunları söyledi:
"Geçen yıla göre ilk 10 aylık verilere baktığımız zaman yüzde 45.8'lik artış yakaladığımızı görüyoruz. Ayrıca 2010 yılı ilk 10 ayında 438 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Kahramanmaraşlı sanayiciler olarak 2011 yılı ilk 10 ayındaki toplam ihracatımızı geçen yıla göre 200 milyon dolar artırdık. Aylık verilere baktığımızda ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracatta artış yüzde 18.6 oranında oldu. 2010 yılı ekim ayında aylık 49 milyon dolar olan ihracatımız, 2011 yılı ekim ayında 58 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılı ilk 10 aylık rakamlara baktığımızda ise güzel bir tabloyla karşılaşıyoruz. Kahramanmaraşlı sanayicilerimizin ihracat çabası kendini gösteriyor. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz. Bu ay 96 ülkeye ihracat yaptık. Tekstil ürünlerinden gıdaya, çelik mutfak eşyalarından altın ve kuyumculuk işine kadar birçok alanda ihracat yapıyoruz. Asya, Avrupa, Amerika'ya kadar her coğrafyada Kahramanmaraş'ın izi ve emeği var."
Açıklamasında Kahramanmaraş'ın 2023 vizyonu hedeflerine de vurgu yapan Başkan Karaküçük, şöyle konuştu:
2023'DE İLK 10 HEDEFİ
"Kahramanmaraş 2023 vizyonu hedeflerimiz çerçevesinde ekonomik anlamda ilk 10 şehir arasına girecektir. İhracata dayalı üretim yapan firmalarımızda artış var. Üretim yapan firmalarımızda artış var. Hem ihracatta hem de istihdamda büyüyoruz. Bu da bize ne kadar doğru adımları attığımızı gösteriyor. Yeni sanayi bölgelerinin açılması şu anda en büyük hedefimiz ve önceliğimiz. İlk etapta 26 bin dönümlük Tomsuklu bölgesini sadece Kahramanmaraş için değil ülke ekonomimiz ve bölgenin sanayi kapasitesinin artması için de büyük bir öneme sahip olması dolayısıyla OSB olarak statülendirilmesini istiyoruz. Tomsuklu'da bir de serbest bölge yapılmalıdır. Her türlü şartlara uygun yeni dev bir Organize Sanayi Bölgesi Kahramanmaraşımızı devler arasında daha yukarıya taşıyacaktır."
105 ÜLKEYE İHRACAAT
Kahramanmaraş'ın ihracat yaptığı 105 ülke bulunuyor. Ekim ayına göre ilk 10 ülke şöyle:
1 İtalya 13.206.075
2 Brezilya 4.046.602
3 Almanya 3.904.328
4 Portekiz 3.324.467
5 Mısır 2.808.997
6 İspanya 2.491.901
7 Yunanistan 2.287.770
8 Polonya 1.857.166
9 Rusya 1.679.328
10 Irak 1.588.614
M. NURİ ŞİRİN / Kahramanmaraş, (DHA)
MNŞ (EŞ) (05.11.2011, FOTOĞRAF)
////////////
Öğrencilerden Borsaya teşekkür
İSKENDERUN Ticaret Borsası'nın 5 köye yaptığı kırtasiye malzemeleri ve projeksiyon cihazı yardımına, okul yöneticileri ve öğrenciler tarafından teşekkür ziyaretiyle karşılık verildi. Karahüseyinli, Nergizlik, Kozaklı, Kurtbağı, Kışla köy okullarına yapılan yardımın ardından Karahüseyinli Köyü İlköğretim Okulu Müdürü İdris Kaya ve öğrenciler Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayisoğlu'nu ziyarete etti.
Okul müdürü ve öğrencileri kapıda karşılayan Vayisoğlu öğrencileri karşısında görünce oldukça duygulandı. Karahüseyinli İlköğretim Okulu Müdürü İdris Kaya, ziyarette yaptığı koknuşmada "Yapılan yardımın bizim okula çok büyük katkıları oldu. Şehir merkezindeki okullarla bizim okulun bir farkı kalmadı. Dört sınıfa projeksiyon cihazları takıldı ve kırtasiye malzemeleri verildi. Öğrencilerin yüzleri gülüyor. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" dedi. Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayisoğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirerek "Beni çok duygulandırdı. Bizler Ticaret Borsası olarak Karahüseyinli gibi köy ve şehir okullarının birçoğuna yardım yaptık. Onların sıkıntılarını ve eksikliklerini giderdik. İnşallah yardımların karşılığını çocuklarımız eğitimle verirler" diye konuştu.
Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)
(05.11.2011 FOTOĞRAFLI)
/////////////
Atatürk Caddesi bayramda açılacak
ANTAKYA'nın en işlek caddelerinden Atatürk Caddesi'ndeki asfaltlama çalışmalarının Kurban Bayramı'na kadar tamamlanması bekleniyor. Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, caddede devam eden çalışmaları inceledi. Başkan Yardımcıları Mehmet Çaparali ve İzzet Kakil'in de katıldığı incelemede çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Savaş "Caddenin yağmur suyu ve doğalgaz hattı döşenmesi gibi altyapı çalışmaları tamamlandı. Üst yapı çevre düzenleme çalışmaları çerçevesinde caddenin her iki yakasında bulunan eski kaldırımlar söküldü ve yerine belediyemiz bünyesinde bulunan dekoratif taş ve bordür fabrikasında üretimi yapılan özel kalıplı ve desenli, engelli insanlarımıza uygun olarak düzenlenen yeni kaldırımlar döşendi. Ardından yeni düzenleme çerçevesinde PTT önünden Vali Ürgen Alanı'na kadar uzanan orta refüj kaldırıldı, kot düşürme çalışmaları da tamamlandı ve ardından hızlı bir şekilde asfalt çalışması yapıldı" dedi.
Hatay,(DHA)
(05.11.2011 FOTOĞRAFLI)
////////
Ceyhan'dan depremzedelere yardım
Adana'nın Ceyhan İlçe Kaymakamlığı tarafından düzenlenen kampanyada toplanan 1 TIR dolusu yardım malzemesi, deprem bölgesi Van'ı gönderildi. Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, depremin hemen ardından tüm Türkiye'de olduğu gibi Ceyhan'da da kampanya başlattıklarını belirterek "Bu yardımlar koordine olan bir hazırlık değil; kendiliğinden yüreklerimizden depolanan yardımlardır. Vatandaşlarımızın bize getirdikleri battaniye, katalitik soba ve giysileri depremzedelere iletilmek üzere Van'a gönderdik. Maddi yardımları ise Başbakanlığın açtırdığı banka hesaplarına yönlendirdik. Amacımız, Van'daki kardeşlerimizin acılarını bir nebze de olsa azaltabilmektir" dedi.
Kaymakam Karakuş, yardım kampanyasının bir süre daha devam edeceğini sözlerine ekledi.
CEYHAN,(DHA)
(05.11.2011 FOTOĞRAFLI)
/////////
ADASO'dan Van'a yardım eli
Adana Sanayi Odası (ADASO) tarafından deprem felaketi yaşanan Van'a bir kamyon dolusu yardım malzemesi gönderildi.
ADASO ile üyelerin bağışladığı katalitik soba, battaniye, çadır, halı, ayakkabı ve giyim eşyası gibi malzemeleri taşıyan kamyon, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, Genel Sekreter Gazi Yılmaz ve oda personeli tarafından Van'a uğurlandı. Sürenkök, "Adana sanayicileri olarak, bayram öncesinde bir nebze de olsa deprem mağduru yurttaşlarımızın acil ihtiyaçlarına katkıda bulunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Deprem felaketinde halkın karşılaştığı sıkıntıların hafifletilmesini amaçladıklarını belirten Sürenkök, nakdi yardımların "Türkiye İş Bankası Adana Şubesi'nde açılan "IBAN NO: TR73 0006 4000 0016 0002 9941 98" nolu "Van Depremi Yardım Hesabı"na kabul edildiğini söyledi.
Adana,(DHA)
///////////
Halk otobüsleri ve otogar ihalesi yapıldı
Osmaniye Belediyesi tarafından özel halk otobüs hatları ile yeni otogardaki iş yerlerinin kiraya verilmesi ile ilgili ihaleler yapıldı. Farklı günlerde Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi'nde yapılan ihaleler basına açık gerçekleştirildi ve televizyondan canlı olarak yayınlandı. Osmaniye'nin şehir içi ve şehirlerarası ulaşımı için iki önemli ihaleyi yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Kadir Kara "İhale sürecimiz açık, şeffaf ve tüm kurumlara örnek olacak bir biçimde yapılmıştır" dedi.
İbrahim EMÜL/Osmaniye, (DHA)
05.11.2011 - Adana