Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri
ADANA'da TÜYAP tarafından Çukurova Belediyeler Birliği, Makine ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubeleri işbirliğiyle eşzamanlı düzenlenen 'İnşaat, Isıtma-Soğutma ve Kent Fuarı' bugün açıldı.
/////////////////////
adana'da fuar heyecanı
ADANA'da TÜYAP tarafından Çukurova Belediyeler Birliği, Makine ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubeleri işbirliğiyle eşzamanlı düzenlenen 'İnşaat, Isıtma-Soğutma ve Kent Fuarı' bugün açıldı. TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde Çukurova Fuarcılık A.Ş. ile Adana Büyükşehir Belediyesi desteğinde gerçekleştirilen ve 17 Şubat'a kadar açık kalacak fuara, 12 ülkeden 205 firma katıldı.
3 FUAR BİRLİKTE
Fuarın açılış törenine, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Belediyeler Birliği ve Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kazım Barışık ile çok sayıda belediye başkanı, bürokrat ve vatandaş katıldı. Açılışta konuşan TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Eşzamanlı gerçekleştirdiğimiz 'Adana İnşaat 2013 - 7. Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, İş ve İnşaat Makineleri Fuarı', 'Adana IHS 2013 - Adana 6. Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz Teknolojisi, Tesisat ve Yalıtım Fuarı' ile 'Adana Kent 2013 - 5. Belediye İhtiyaçları Fuarı, sektörün tüm bileşenleri buluşturdu" dedi.
VALİ COŞ TALİMAT VERDİ
Çukurova Belediyeler Birliği Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, gelişen teknolojinin fuarlar sayesinde ilgililer tarafından takip edildiğini anlattı. Adana ve Mersin'de, aynı alanda 2 fuarın yapılmasının doğru olmadığını vurgulayan Kocamaz, "Bizim görevimiz halka hizmet. İnşallah fuarlar yarar getirir" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da, Adana'daki inşaat sektörünün deneyimli olduğunu belirterek, "Kentimizde 12 ay inşaat yapılabiliyor. Bu çok büyük bir avantaj" dedi. Fuarlar sayesinde teknolojik gelişmelerin somut olarak takip edildiğini belirten Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kamu kurum ve kuruluşlarındaki ilgili kişilere talimat vererek, fuarı gezmelerini istedi.
YAKMAYA ÇALIŞTI, YANMADI
Açılış kurdelesini birlikte kesen protokol üyeleri, daha sonra fuardaki stantları gezdi. 14 Şubat Sevgililer Günü'nde açılan fuarda, çiçek dağıtması istenilen Vali Coş, gülerek talebi kabul etmedi. Vali Coş, neredeyse her standa uğrayarak, görevlilerden de bilgi aldı. Başına kasket geçiren, iş makinelerine oturan ve sergilenen ürünleri inceleyen Vali Coş, yanmayan bir itfaiye kıyafetini de, eline çakmak alıp yakarak test etti. Kıyafetin yanmadığını gören Vali Coş, firma yetkilisine teşekkür etti.
Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)
(14.2.2013, FOTOĞRAF)
/////////////////////
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş: Bizim abdestimizden şüphemiz yok
ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, kamu kurumlarında verilen hizmetlerde ve kurum mensupları arasında "çok ciddi yanlışlar" olduğunu belirterek, bir yandan kamu çalışanlarının dikkatini çekti, diğer yandan kendilerine yöneltilen iddialara değinerek, "Bizim abdestimizden şüphemiz yok" dedi.
Yerel Koza TV'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtlayan ve Adana'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yapan Coş, şunları söyledi:
"Adana'da hakikaten, önemli ciddi yanlışlıklar yapılıyor. Adana bürokrasisine baktığımız zaman, çok iyi çalışanlar yanında, belki bir kasabadaki bürokraside bile rastlanmayacak tarzda, keyfi ve kanunsuz işlerin yapılabildiğini görüyoruz. Biz, devlet adabı ve ciddiyeti içerisinde, 'Şurada şu var, burada bu var' diyecek değiliz. Buna yönelik olarak, intikal eden her türlü iddia ihbar şikayet valiliğimizce ilgili birimlere intikal ettirilmek suretiyle, titizlikle araştırılmak ve incelettirilmek suretindedir. Bu konuda hiçbir istisna yoktur. Doğru olmadığını bilsek dahi, altında isim ve imzası varsa yada somut olaylar söyleniyorsa, muhakkak araştırtıyoruz."
HER GÜN 11-12 SORUŞTURMA YAPIYORUZ
2012 yılında bütün kamu kurum ve kuruluşlarında 3 bin 415 tane araştırma, soruşturma ve inceleme yaptırdıklarını kaydeden Vali Coş, şöyle devam etti:
"Yani mesai gününe orantıladığımız zaman, her güne aşağı yukarı 11 - 12 tane inceleme araştırma düşüyor. Belden aşağı vurmak ve ahlak dışı yol ve yöntemlerle insanların şeref ve haysiyetlerine tecavüz etmek, çok ilkel ve aşağılık yöntemlerdir. Bunları yapanları da kınıyoruz. Bunların hakkında, yasal işlemlerin başlatılması için Cumhuriyet Başsavcılığına gerekli başvuruları yaptık. Cumhuriyet Başsavcılığı gerekli çalışmaları yapıyor ve onların sonuçları olumlu olarak, iftiracıların kimlikleri inşallah belirlenir. Biz de, onlara ispat hakkı vereceğiz. Bize yönelttikleri iddiaları ispat etmelerini isteyeceğiz. İspat edemedikleri takdirde, kendilerini ebediyen müfteri olarak anılmaları için de Adanalı hemşerilerimize duyuru yapacağız."
ADANA, (DHA)
///////////////
Ömer Çelik 20 kişilik ekibini gönderdi
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı görevini devralan AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, bakanlıktan 20 kişilik bir uzman heyeti Adana'ya göndererek, bakanlığı ile ilgili yapılacak çalışmalar hakkında rapor hazırlamalarını istedi.
Eğitim ve kültür yatırımlarının artarak sürdüğünü anlatan Vali Hüseyin Avni Coş, özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in bakan olduğu ilk günden itibaren, Adana için çalışmalara başladığını söyledi. Coş, heyetin çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgiyi verdi: "Sayın Bakanımız Adana için neler yapılabilir, Adana nasıl bir kültür ve sanat merkezi olabilir, bölgenin kültür ve sanat merkezi olması için neler yapılmalı?" sorularına cevap aramak için bakanlıkta, hem kültür alanında, hem turizm alanında uzmanlardan oluşan, içlerinde genel müdür yardımcıları, daire başkanları da bulunan bu konuda, alanında uzman kişilerden oluşan 20 kişilik bir ekip oluşturup görev vermiş. Bunlar, ilimize de geldiler, hala ilimizde çalışmalarına devam edenleri de var, çalışmasını tamamlayıp dönenler de var. Bunların çalışmaları sonucunda hazırlayacakları raporlar, Adana'nın kültür ve sanat merkezi olması, Adana'nın kültürel değerlerinin ön plana çıkması, turizm konusundaki mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi konusunda da, eminim ki büyük yararlar sağlayacak. Çok önemli bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Sayın Bakanımız Ömer Çelik, bunu basınla paylaşmadılar ama biz sakıncası yok paylaşıyoruz. Gerçekten, inşallah 2013 yılından itibaren Adana'nın kültür ve turizm alanındaki, alt yapı eksikliklerini gidermek için önemli bir atılım yılı olacak. Bu bağlamda, yine 90'lı yıllardan itibaren dur- kalk ilerleyen, hem Yüreğir'deki, hem Kozan'daki, hem de Ceyhan'daki kültür merkezleri de, inşallah yine Sayın Bakanımızın özel destekleri ve talimatlarıyla sağlanan yeterli ödenekle, bu yıl içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz.
Bunun yanında Adana, aynı zamanda Tepebağ'dan başlayarak, Anavarza'ya kadar neresine bakarsanız, tarih fışkıran bir bölge Çukurova Bölgesi… Bu üzerinde bulunduğumuz tarihsel ve kültürel değerlerin, insanların da bilgi ve istifadesine sunulması konusunda da uzmanlarımızın hazırladıkları raporlar ışığında, yoğun bir çalışma yapılacak. Bu konuları, inşallah detaylarıyla saygı değer Bakanımız açıklayacaktır. Ama biz bu alanda, Adana'nın bugüne kadar görmediği çok özel çalışmaların ve hemen hemen her aydının 'Ah keşke yapılsa' dediği çalışmaların yakında gündeme geleceğini ve bunların birer birer hayata geçirileceğini, el atılacağını biliyoruz ve bu konuda gerekli çalışmaları başlattığı için saygı değer Bakanımıza da çok teşekkür ediyoruz."
ADANA, (DHA)
/////////////////////
Balcalı ve üniversiteyi anlattılar
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ile diğer hastane yöneticileri, gazetecilerle yemekte buluştu. Üniversite ve hastane yöneticileri, göreve geldikleri 6 Ağustos'tan bu yana geçen süreyi ve çalışmalarını anlattı.
REKTÖR DEĞİŞİMİ VURGULADI
YAPACAKLARINI AKTARDI
Başhekim yardımcıları ve hastane yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte konuşan Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ise şöyle konuştu:
"Balcalı Hastanesi oldukça büyük ve önemli bir marka. Günde 2 bin kişiye poliklinik hizmeti veriyoruz. Çok deneyimli bir kadromuz var. Hastanemizi güçlendirmek ve yenilemek için çalışmalarımız sürüyor. Yeni bir ameliyathane yapıyoruz. Onkoloji konusunda, ciddi yoğunluk var. Yeni bir Onkoloji Merkezi'nin açılışını kısa sürede yapacağız. Sağlık turizminin gelişmesiyle birlikte, bu alanda çalışmalarımızı da yoğunlaştırdık. Çağın gereklerine uygun, modern bir sağlık hizmeti ve eğitim çalışması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz."
Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)
(14.02.2013, FOTOĞRAF)
/////////////////////
Müze için destek bekliyor
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Artun, 2009'da çıkan yangın nedeniyle geçici olarak kapatılan Çukurova Halk Kültürü Müzesi'ne ait bin 500 objenin depolarda sergilenmeyi beklediğini söyledi.
"BU BİR BORÇTUR"
Müzenin yeniden açılabilmesi için üniversite yönetimi ve duyarlı kesimlerden destek beklediğini belirten Erman Artun, "Halk kültürü toplumların nüfus kağıdıdır. Bunu kaybettiğiniz zaman, kimliğinizi de kaybedersiniz. Müze bu açıdan çok önemli" dedi. Çukurova'nın onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını, binlerce yılda oluşan kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erman Artun, "Mazinizi, kültürünüzü unutursanız, başka bir kültür büyük bir mıknatıs gibi sizi çekecektir. Halk kültürü bize emanettir. En büyük görevimiz, derleyip toplayıp, bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmak ve öğretmektir. Bu bir borçtur" diye konuştu.
'DEPOLARDA BEKLEMESİN'
Çukurova Üniversitesi'ndeki Merkezi Kütüphane binasının üst katındaki Çukurova Halk Kültürü Müzesi'nin 2009'da çıkan bir yangın nedeniyle geçici olarak kapatıldığını anlatan Prof. Dr. Artun, müzeye ait bin 500 objenin de depolara kaldırıldığını vurguladı. Bu eserlerin sergilenmeyi beklediğini ifade eden Artun, şöyle konuştu:
"Halk kültürü araştırmalarını yaparken, bir müze kurmak için konuyu öğrencilere açtık. Öğrencilerimize, 'Eğer sizler, dedelerinizden babalarınıza, babalarınızdan da size miras kalan kültür objelerini koruyup saklamazsınız, dedenizin şalvarını, ananızın çarığını görmek için Avrupa müzelerine gideceksiniz' dedik. Öğrencilerimiz çok duyarlı davrandı. Üniversitenin merkezi kütüphanesinin üst katında, kilimden çarığa, tastan tahta kaşığa kadar bin 500 objeyi sergilemeye başladık. Kütüphanede 2009'da bir yangın çıktı. O yangın nedeniyle biz müzedeki eşyaları İletişim Fakültesi'nin depolarına kaldırdık. Bu objeler o günden beri sergilenemiyor. Bugüne kadar yeniden müzeyi açmak ve yer bulabilmek için çalışıyoruz ama bir sonuç alamadık. Yeni yapılan Kongre Merkezi'nde yer verileceği söylendi. Müzemizi yeniden açmak için heyecanla ilgi ve destek bekliyoruz."
Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)
(14.02.2013, FOTOĞRAF)
////////////////
Vali Coş: Sağlık turizminde pazarlama önemli
ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, sağlık turizminde pazarlamanın önemli olduğunu söyledi.
Adana Hekimevi'nde gerçekleşen törende, Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) tarafından düzenlenen 'Sağlık Turizminde Satış ve Pazarlama Eğitimi'ni tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. Vali Coş, turizmde çalışanın moral ve motivasyonun önemine değinerek, şunları söyledi:
"Turizmin altyapısı kadar, çalışanların bilgisi, moral ve motivasyonun yüksek olması çok önemli. Elimizde ne kadar kıymetli bir ürün olursa olsun, bunu pazarlayamadıktan sonra hiçbir anlamı yok. Pazarlama, günümüzde artık çok planlı ve bilimsel yöntemle yapılması gereken bir faaliyet. Günlük hayatta pek çok insan 'pazarlama mağduru' haline gelebiliyor. İhtiyaç olmayan bir ürün 'başarılı pazarlama yöntemiyle' satın alınırken, ihtiyaç duyulan bir ürün başarısız bir yaklaşım tarzı yüzünden alınmıyor."
Sağlık turizminde çalışan tüm kurumları desteklediklerini söyleyen Coş, şöyle devam etti:
"Yerel yönetimler ve devlet daireleri işbirliği içinde hareket etmelidir. Adana'ya tedavi için gelen yabancılara, herkesin sevgi ve sempatilerini esirgememeleri de önemli. Bu da, sade insanlarımızın yapabilecekleri bir katkıdır. Bu alanda ciddi mesafe alacağız. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kentte 'kültür ve turizmde neler yapılabilir' diye bir takım çalışmalar yapıyor. Sağlık turizminde de, faaliyet yapılması hususunda talepte bulundum. Bakan Çelik'in destekleriyle, Adana'nın sağlık turizminde ciddi bir merkez olacağına inanıyorum."
Toplantıda konuşan ASTD Başkanı Hüseyin Çelik ise eğitim programını, pazarlama ve satış konusunda personel ihtiyacını karşılamaya yönelik yaptığını belirterek, "Sağlık Serbest Bölgeleri, bakanlık teşkilat yasasında gerekli düzenleme yapıldı. Konuyla ilgili bir komisyon oluşturuldu. 7 -8 aydır çalışıyoruz. Yeni bakanımızın işaretiyle, bu süreç finalize edilme noktasına geldi. Adana için Sağlık Serbest Bölgesi özellikle yaşlı bakımı açısından büyük bir fırsat" diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende, 30 kursiyere sertifikaları verildi.
Çilem ANITKAN/ADANA, (DHA)
(14.02.2013, FOTOĞRAF)
/////////////
Vali Coş: 112'yi gereksiz arayanlar teşhir edilsin
ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, 112 Acil Servis hattını gereksiz arayanların isimlerinin, basına dağıtılarak teşhir edilmesi gerektiğini söyledi.
Hekimevi'nde bir programa katılan Vali Coş, Sağlık Bakanlığı tarafından İl Sağlık Müdürlüğü'ne tahsis edilen 6 ambulansta inceleme yaptı.
Ambulans kazalarını engellemek için Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, ambulans şoförlerine simülasyon eğitimi verileceğini açıklayan Coş, şunları söyledi:
"Merkez kısa sürede hizmete girecek. Bunun yanında, 112 Acil Servis hattında gereksiz aramalardan kaynaklanan yoğunluklar yaşanıyor. 112'ye günde 150'ye yakın cevapsız çağrı ile çeşitli asılsız ihbarlar geliyor. Acil sağlık hizmetlerini lüzumsuz şeylerle meşgul etmeye çalışmak, başka insanların hizmet almasını engelliyor. Görevlileri de meşgul ediyor. Fuzuli şeyler için 112 Acil Servis'i arayanların, bu tür telefon sapığı diyebileceğimiz insanların isimlerinin basına dağıtılarak teşhir edilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum."
Konuşmasının ardından, obez hastaların taşınması için tasarlanan ambulans hakkında bilgi alan Coş, teslim alınan ambulanslardan birinde test sürüşü yaptı.
Çilem ANITKAN/ADANA, (DHA)
(14.02.2013, FOTOĞRAF)
/////////////////
Mersin'in çehresi değişiyor
MERSİN Valiliği'nin hayata getirdiği 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' kapsamında, kent merkezindeki tarihi mekanların restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. 2013 yılının 2'nci yarısında tamamlanması hedeflenen restorasyon tamamlandığında, bir çok tarihi yapı, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak.
Hilton Otel'de 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi'nin değerlendirme toplantısında konuşan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kültür Merkezi ile istasyon arasındaki SİT alanı içerisinde kalan tarihi binaların restore edilerek, yeniden kullanıma ve turizme konu edilmesini amaçlayan proje çerçevesinde, Uray Caddesi'nde sürdürülen çalışmaların 2013'ün ikinci yarısında tamamlanacağını söyledi. Güzeloğlu, proje dahilinde Mersin Büyükşehir Belediyesi ve alt birim belediyeleri ile uzun soluklu görüşmeler yapıldığı belirterek, "Mersin'de projenin hayata geçirilmesinde önemli işbirlikleri sergilendi. Bu konuda oluşan irade, kısa sürede önemli kazanımların elde edilmesinin temelini oluşturdu. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bütün birimleri ile bakanlarımız başta olmak üzere, meselenin bugüne gelmesine çok büyük destek verdiler. En büyük desteği de Mersin halkı verdi. Bizim en büyük gücümüz, Mersin halkının bize duyduğu güven ve bizden beklediği çalışma heyecanı oldu" dedi.
Mersin'deki kültürel varlıkların restore edilerek turizme ve ekonomiye kazandırılması anlamında bir çalışma planının var olduğunu ifade eden Güzeloğlu, tarihi kalıntıların günümüze taşınmasının bir öncelik olduğunu dile getirdi. Mezitli ilçe sınırları içerisindeki Soli Antik Kenti'ne, Valilikçe 1 milyon lira ödenek sağlandığını vurgulayan Güzeloğlu, "Burada, sütunlar ve temel giriş noktaları ayağa kaldırıldı. Kentimizi tanıtarak ve turizme konu ederek, çalışmaların yararı hissedilecektir. Belirli bir plan dahilinde, Valiliğimizin tüm birimleri tanıtım bütünlüğü içerisindedir. Bundan yorulmayacağız. Çünkü, tanıtım kısa sürede sonuç alınan bir mesele değildir. Tanıtım, bıkmadan, usanmadan ve yorulmadan aynı amaca dönük kararlı, sabırlı, adımları atarak hedefe ulaşmak demektir. Bu yolun sonunda bilinmelidir ki, Mersin, Türk ve dünya turizm değerlerinin en öncelikli yerinde ve konumunda pozisyonunu alacaktır. Bize düşen, geç kalmadan söylemi eyleme taşımak ve herkesin katkısını sağlayarak yol almaktır. İlimiz genelindeki ve kent merkezindeki yapılan çalışmaları temel felsefesi budur" diye konuştu.
Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)
(14.02.2013, FOTOĞRAFLI)
/////////////////
İnşaat ustalarına belge
İNŞAAT Mühendisleri Odası, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Şahinbey İlçe Milli Eğim Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği betonarme demir, kalıpçılık ve çatıcılık kurslarını bitiren ustalara belge verildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, mesleki işbirliği protokolü doğrultusunda kalifiye eleman yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Oda olarak inşaatta kalitenin yükseltilmesi, kalifiye eleman sorununun çözülmesi amacıyla, çeşitli eğitimler veriyoruz. İnşaat işlerinde çalışan, geçici yetki belgesi alan ustalara 40 saat kurs verip yetki belgesine kavuşmalarını sağladık" dedi.
Meriç, önümüzdeki süreçte düzenlenecek kurslara da yoğun katılım beklediklerini vurgularken, belgesi olmayan işçilerin artık iş bulamayacağını dile getirdi. Konuşmaların ardından kursu tamamlayan işçilere belgeleri verildi.
GAZİANTEP, (DHA)
(AK/CK)(14.02.2013, FOTOĞRAF) - Adana