Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(5.2.KONYA Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof.Dr.Mehmet Babaoğlu, Niğde'nin de içinde bulunduğu bölgenin nüfus artış hızının binde 6.3 olduğunu söyledi.)

(5.2.2013 FOTOĞRAFLI)

/////////

KOP bölgesi nüfus artış hızı Türkiye ortalamasının yarısı

KONYA Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Niğde'nin de içinde bulunduğu bölgenin nüfus artış hızının binde 6.3 olduğunu söyledi. Türkiye genelindeki nüfus artış hızının binde 12 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Babaoğlu, "KOP bölgesindeki illerin nüfus artış hızları Konya'da binde 6.7, Karaman'da binde 6, Aksaray'da binde 2.9 ve Niğde'de binde 8 olarak gerçekleşmiştir. KOP Bölgesindeki Konya ve Aksaray illerinde nüfus artış hızında kısmi bir yükselme gözlenirken; Karaman'da kısmi artış ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artış hızının Niğde'de olduğu görülmüştür" dedi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi'nin görev alanındaki Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde illerinde 65 bin kilometrekarelik alanda 2011 yılında, Türkiye nüfusunun yüzde 4'ünü oluşturan 3 milyon kişi yaşadığını, ancak bu oranın 2012'de yüzde 3.97'ye gerilediğini vurgulayan Prof. Dr. Babaoğlu, şöyle devam etti:

"Kent merkezlerindeki değişimin yanı sıra ilçe nüfuslarındaki değişimler incelendiğinde KOP illeri için farklı tablolar ile karşılaşmaktayız. Türkiye genelinde 2012 yılın nüfus artış hızı binde 12 olurken KOP Bölgesinde bu artış binde 6.3 ile sınırlı kalmıştır. KOP Bölgesindeki illerin nüfus artış hızları Konya'da binde 6.7, Karaman'da binde 6, Aksaray'da binde 2.9 ve Niğde'de binde 8 olarak gerçekleşmiştir. Konya ve Aksaray illerinde nüfus artış hızında kısmi bir yükselme gözlenirken; Karaman'da kısmi artış ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artış hızının Niğde'de olduğu görülmüştür. Veriler, ülke genelindeki kırsaldan kente göçün, KOP Bölgesinde de geçerli olduğunu; bu göçün sadece bölge içindeki kent merkezlerine değil aynı zamanda bölge dışına da olduğunu göstermektedir."

Kırsal alanlarda kentleşmenin ve kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması için eylem planı hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu, "Sosyal, ekonomik, kültürel faktörlerin iyi analiz edilerek yapılacak çalışmalarla KOP bölgesi sahip olduğu geniş yüzölçümü ve nüfus potansiyeliyle ve hazırlanmakta olan Eylem Planıyla bu göç tersine döndürülecek ve KOP Bölgesi Türkiye'nin yeni cazibe merkezi haline gelecektir"dedi.

Uğur MART/NİĞDE,(DHA)

(5.2.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////

Su: Nasıl hizmet almak istiyorsanız öyle hizmet verin

İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, kamu görevlilerini uyararak "Kendiniz nasıl hizmet almak istiyorsanız, vatandaşa da öyle hizmet verin" dedi.

Halk Eğitim Müdürlüğü'nde daire müdürlerinin katıldığı toplantıda konuşan Kaymakam Su, hizmet çıtasının yükseltilmesini istedi. Su "Vatandaşa hizmet sunmada ölçü şu olmalı; vatandaşın müracaatı güler yüzle alınacak, değerlendirilecek, en hızlı şekilde sonuçlandırılıp kendisine neticesi bildirilecek. Diyelim ki kendimiz, bir kamu dairesinde işimiz var ve gittik. Nasıl karşılanmak ve nasıl hizmet almak istiyorsak, gelen vatandaşımıza da öyle hizmet verelim" diye konuştu. İskenderun Kaymakamı, şöyle devam etti:

"Bu bizim en birinci ilkemiz olmalıdır. Çünkü vatandaş memnuniyeti esastır. Şeh Edebali'nin meşhur sözüdür Osman Gazi'ye vasiyetinde 'İnsanı yaşat ki, gör devlet yaşasın!' o yüzden hedef insandır. İnsanımıza, vatandaşımıza hizmettir, bu anlamda kamu dairelerinde vatandaşımızın talep ettiği hizmetler en hızlı bir şekilde yapılarak sonucu vatandaşımıza bildirilecektir."

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)

(5.2.2013 FOTOĞRAFLI)

///////////

Çiftçilerden DSİ'ye su uyarısı

ADANA Çiftiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, narenciyede ağaçların çiçeklenme öncesi gübrelenmesi gerektiğini belirterek, bu nedenle DSİ'nin şubat ayı sonu veya mart ayı başında bölgedeki kanallara su bırakması çağrısında bulundu.

Tüm meyve ağaçlarının, çiçek açmadan önce bazı gübrelere daha fazla ihtiyaç duyduğunun altını çizen Özekici, bunların başında da fosfor ve azotlu gübrelerin geldiğini vurguladı. Özekici, şöyle devam etti:

"Çiçeklenme öncesi bahçelere fosforun tümünün, azotun üçte birinin ve potasyumun da bir miktarının uygulanması lazım. Hem bölgede, hem de tüm Türkiye'de devletin doğru ve akılcı teşviği ile damla sulamaya hızlı bir geçiş yapıldı. Bu yöntemin en büyük üstünlüğü; damla sulama ile birlikte gübrenin uygulanması sonucu gübrenin tüm ağaçlara eşit bir şekilde dağılmasıdır. Böylece gübre tasarrufu sağlandığı gibi çevresel kirlilik de azalıyor."

Bölgedeki sulama sisteminin hala açık kanal sistemi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özekici, sulama kanallarına ancak nisan ayı sonu, mayıs ayı başında su bırakılmaya başlandığını hatırlattı. Bu zaman diliminin gübrenin uygulanacağı dönem için çok geç olacağını vurgulayan Özekici, "Bu nedenle ağaçlar uyanmadan önce yani şubat ayının sonu, mart ayının başı gibi bir dönemde DSİ'nin 15 günlük bir dönemde, kanallara su bırakması ve böylece damlama ile gübreleme imkanının sunulması gerek" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

///////////

2012 çiftçinin 'kabus yılı' oldu

GAZİANTEP' in İslahiye İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, geçtiğimiz yıl çiftçiler için zor geçtiğini belirterek "Ürünlerde verim düşüklüğü ile birlikte fiyatların beklenenin altında kalması, üreticimize kabus dolu bir yıl yaşattı" dedi. Köse, İslahiye'nin üzüm ve kırmızı biber üretiminde Türkiye de söz sahibi olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

"İlçe ekonomisinin lokomotifi olan ve Altınüzüm, Yeşilyurt ile ve Boğaziçi beldelerinde 100 bin dekarda alanda yapılan üzüm hasadında yaklaşık 80 bin ton rekolte gerçekleşti. Zincirli, Elbistan Höyüğü, Örtülü, Yelliburun, Akınyolu, Yeşilova, Karakaya, Şahmaran, Ortaklı ve Yesemek Köyü'nden ise çiftçimiz 12 bin top biber topladı. Yaklaşık 8 bin kişi bu ürünlerden geçimini sağlıyor. Ancak, gerek rekoltedeki düşüklük, gerek fiyatların beklenenin çok altında olması nedeniyle çiftçimiz kötü bir yıl geçirdi."

İslahiye Ziraat Odası'na kayıtlı yaklaşık 5 bin çiftçinin banka borçlarını ödeyemediklerini vurgulayan Köse, "Devletin güç durumda kalan insanlara yardım elini uzatmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE, (Gaziantep) (DHA)

(5.2.2013 FOTOĞRAF)

///////////

Mersin'in tarihi yapıları ilgi bekliyor

MERSİN kent merkezindeki tarihi yapıların birçoğu restorasyon yapılmadığı için kaderine terk edildi.

Kentte başlatılan çeşitli restorasyon çalışmalarına rağmen, çok sayıdaki tarihi yapı zaman karşı direnmekte zorlanıyor. Çatıları çökmüş, duvarları yıkılmış binaların bir bölümü de tinercilerin mekanı haline gelmiş durumda. Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Tütüncü, Mersin Valiliği tarafından başlatılan 'Tarihe Gülümseyen Mersin' adlı projenin sorunun çözümü için önemli bir adım olduğunu söyledi. Tütüncü "Tarihi yapıların bir an evvel kente ışık tutması için proje tüm hızıyla devam ediyor. Valiliğin haricinde de Akdeniz Belediyesi restore edilmemiş binaları onarma aşaması içersindeler. Herkes üstüne düşen görevi yapmaya çalışıyor" dedi. Tütüncü, özel mülkiyetteki yapıların, sahiplerinin sorumluğunda olduğunu hatırlarak, bu kişilerin kendi olanakları ile de restorasyon yapabileceğini kaydetti.

Serkan AVCI / MERSIN, (DHA)

(5.2.2013)

/////////

Büyükşehir yasasını muhtarlara anlattı

MERSİN'in Tarsus İlçe Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yeni çıkan Büyükşehir Yasası'nı muhtarlara anlattı.

Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya başkan ardımcıları, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Özcan ve köy muhtarları katıldı. Tarsus'a bağlı 129 köy bulunduğunu söyleyen Başkan Kocamaz, yeni yasayla nüfusu 500'ün altında olan köylerin ortadan kalkacağını, mevcut köylerin de mahalleye dönüşeceğini söyledi. Kocamaz, "Her şeye rağmen bu yasa çıktı. Yasa çıktıktan sonra yapacağımız iş yasanın gerekleri ne ise onu bir an önce yerine getirmek. Bu yasayla birlikte birçok değişiklikler söz konusu" dedi.

KÖYLERE KÜTÜPHANE

Bütün köylerde kütüphane oluşturacaklarını belirten Başkan Kocamaz "Bu arada uzun süredir hazırladığımız kütüphane projemiz var. Fırsat bulup bugüne kadar köylerimize teslim edememiştik. Bunları arkadaşlarımız bize daha önce müracaat eden köy muhtarlarımıza teslim edecekler" diye konuştu. Başkan Kocamaz'ın konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Kerim Tufan yeni yasayla ilgili bilgi sundu. Toplantı sonunda Başkan Kocamaz, köy muhtarlarının sorunlarını dinledi.

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin), (DHA)

(5.2.2013)

//////////////////////////////

Ülgen: En iyi atık su arıtma bizde

MERSİN Büyükşehir Belediyesi MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin, Türkiye'de benzerleri içerisinde en iyilerden olduğunu söyledi. Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ahmet Akkurt ve Yönetim Kurulu üyelerine çalışmalar hakkında bilgi veren Ülgen, "İşletmeyi de en iyi şekilde sağlıyoruz. Ayrıca ilk deşarj izni alan su idaresiyiz. Geçen yaz İl Sağlık Müdürlüğü ve idaremiz tarafından yapılan deniz suyu ölçümlerinde çok iyi değerler aldık. Arıtma tesisinin hizmete girmesi ile birlikte deniz kirliliği problemini çözdük. Artık çok rahat bir şekilde vatandaşlarımız denize girebilmektedir" dedi

Batıda yapılması planlanan Atıksu Arıtma Tesisi için yer ve kredi sorununu çözdüklerini ifade eden Ülgen, şöyle devam etti:

"Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan temin edilen 20 milyon Avro tutarındaki dış kredi ile yapılacak Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi'nin, Mühendislik İhale Desteği ve İnşaat Kontrollüğü Müşavirlik Hizmetleri ihalesini yaptık. Müşavirlik ihalesinin yanı sıra Mezitli'de yapılması planlanan, azot ve fosfor giderimli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinin inşaat ihalesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir. Temmuz- Ağustos ayı içerisinde inşaat çalışmalarına başlamayı planlamaktayız. Batıdaki arıtma tesisimizi hizmete aldıktan sonra sınırlarımız dahilindeki arıtma sorununun tamamını çözmüş olacağız. Tece, Davultepe ve Kuyuluk kanalizasyon yapımı işine de bu yıl içinde başlanılacaktır."

MERSİN, (DHA)

AEŞ(EŞ)(5.2.2013)

////////////////////////////

Sankopark'a 30 milyon ziyaretçi

GAZİANTEP'deki Sanko Park AVM'yi 3 yılda 30 milyon kişi ziyaret etti. Sanko Park AVM Müdürü Necati Ufuk Toydemir, Gaziantep'in sosyal hayattaki popülaritesin artırmanın yanı sıra, çağdaş bir alışveriş merkeziyle bölgede önemli olanaklar sunduklarını söyledi. Sanko Park AVM'de yaklaşık 60 bin metrekarelik kiralanabilir alanda ulusal ve uluslararası mağazalar, dünya ve Türk damak tadına hitap eden fast food işletmeleri, süpermarket, 3 boyutlu sinema salonları ve sosyal aktivite alanları bulunduğunu anlatan Toydemir "Özellikle hafta sonunda Kilis ve Kahramanmaraş'tan çok fazla ziyaretçi ağırlıyoruz. Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve İskenderun'dan da ziyaretçilerimiz oluyor" dedi. Toydemir, şöyle devam etti:

"Hem yaşam, hem de eğlence alanı olarak tüketimi keyifli kılacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İmza günleri, söyleşiler, çekilişler, şenlikler, şiir dinletileri, şovlar gibi birçok etkinlik yapıyoruz. Yaptığımız etkinliklerden son derece pozitif geri dönüşler alıyoruz. Diğer bir ifade ile ziyaretçi memnuniyeti odaklı çalışmalarımızın sonucunu alıyoruz."

Türkiye genelinde geçen yıl AVM sektöründe yükselişin devam ettiğini vurgulayan Toydemir, şu değerlendirmeyi yaptı: "Harcamaları kategoriler şeklinde incelediğimizde giyim, aksesuar, teknoloji artışları dikkat çekiyor. Bu artış sektörü mutlu ediyor. Çünkü, gıda dışındaki harcamalar artarsa sektörün tezi; 'kriz yok' demektir. Tüketicinin krizden tamamen çıktığını görüyoruz. 2012 hedefimiz 10 milyon ziyaretçi ağırlamaktı, bunu aştık."

Ahmet KAYA / GAZİANTEP, (DHA)

(AK/EŞ)(5.2.2013 FOTOĞRAF)

//////////

Serginin geliri ÇYDD'ye

TARSUS'ta geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'e bağışlanacak olan Sevtap İnal'ın "Hayatın penceresinden" konulu fotoğraf sergisi, Mehmet Bal Sanat Galerisi'nde açıldı. Açılışa, Mersin Vali Yardımcısı Metin Borazan, Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı ve çok sayıda sanatsever katıldı. Serginin açılışını Mersin Vali Yardımcısı Metin Borazan ve Kaymakam Orhan Şefik Güldibi birlikte yaptı. 42 fotoğraftan oluşan serginin açılışında konuşan Kaymakam Güldibi, ilçede yapılan sosyal ve kültürel etkinliklerin Tarsus'un kültürel ve sanatsal zenginliğini ortaya koyduğunu söyledi. Tarsus'ta sanatçıların kendi dallarındaki uğraşlarını sergi şekline dönüştürmesini ve sergi açmasını dilediklerini belirten Güldibi, "Bu faaliyetler, tarihi 10 bin yıllık geçmişe dayanan Tarsus'un kültürel ve sanatsal zenginliğini ortaya koyuyor. Böylesine önemli bir geçmişe sahip olan Tarsus'a üniversite kurulmasını bu nedenle istiyor ve üniversitenin gerekliliğini bir kez daha ifade ediyoruz" dedi. Mersin Vali yardımcısı Metin Borazan da yaptığı konuşmada, "Sanat yaşamımızın her evresinde karşılaştığımız bir olgudur. Her kes fotoğraf çekebilir ama herkes sanatçı olamaz sanatçının çektiği fotoğraflar sanatın ortaya çıkmasına vesile oluyor" diye konuştu.

Sergi 20 Şubat 2013 tarihine kadar Mehmet Bal Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin), (DHA)

(5.2.2013) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel
title
Close