Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri
Aeş(eş)(30.1.OSMANİYE Belediye Başkanı Kadir Kara, Kastabala Vadisi içerisinde bulunan ve bazı bölümlerine çöp ve atık su dökülen Kırmıtlı Kuş Cenneti için kalıcı temizlik kampanyası başlatacaklarını söyledi.)
Aeş(eş)(30.1.2013)
//////////////
kırmıtlı Kuş Cenneti için temizlik kampanyası
OSMANİYE Belediye Başkanı Kadir Kara, Kastabala Vadisi içerisinde bulunan ve bazı bölümlerine çöp ve atık su dökülen Kırmıtlı Kuş Cenneti için kalıcı temizlik kampanyası başlatacaklarını söyledi. Başkan Kara, 'Kuş cenneti çöp cenneti oldu' başlıklı çıkan haberler üzerine yaklaşık 200 kuş türünün bulunduğu Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin bazı bölümlerine çöp döküldüğünü öğrendiklerini kaydetti.
Osmaniye Belediyesi temizlik ekiplerinin doğa harikası Kırmıtlı Kuş Cenneti ya da belediyeye ait çöp döküm sahası haricindeki herhangi bir yere çöp dökmediğini ifade eden Kara, yazılı açıklamasında şöyle dedi:
"Kuş Cenneti'ne dökülen çöplerle ilgili İl Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Kırmıtlı Kuş Cenneti Osmaniye için önemli bir doğal alandır. Mücavir alan sınırlarımız dışında olmasına rağmen bu konuda yakın bir zaman içerisinde, belediyemizin öncülüğünde ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte bölgede kalıcı bir temizlik kampanyası yapacağız."
Yalıçapkını, İzmir Yalıçapkını ve Alaca Yalıçapkını gibi yaklaşık 200 kuş türünün Türkiye'de bir arada rahatlıkla gözlemlendiği tek yer olan Kırmıtlı Kuş Cenneti çevresine bazı çöp kamyonları tarafından çöp döküldüğü ve Konaklama tesisindeki atık suların da bu bölgeye bırakıldığının belirlenmesinden sonra bölge halkı bu durumun düzeltilmesi için yetkilileri göreve çağırmıştı.
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
(30.1.2013 FOTOĞRAFLI)
//////////
Gaziantep'in başarısının sırlarını anlattılar
ANADOLUJET Türkiye Uçuyor Buluşmaları kapsamında düzenlenen panelde konuşan GSO Başkanı Adil Konukoğlu ve OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu Gaziantep'in başarısının sırlarını anlattı.
Şehitkamil Kültür Merkezi'nde Anadolujet Başkan Vekili İbrahim Doğan'ın başkanlığında düzenlenen "Türkiye Nasıl Uçar" konulu panele konuşmacı olarak Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, PwC Türkiye Direktörü Mehmet Karakurt, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Cahit Nakıboğlu, KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğan ve Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu katıldı.
Panelde konuşan Adil Konukoğlu, "Gaziantep'in ihracatla, ticaretle, sanayiyle olan bağı genlerinde var. Hem şehrin hem de buradaki insanların DNA'larında yatıyor. Gaziantep anlatmayla bitmeyen bir şehir" dedi. Ocak ayında gerçekleştirilen ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.8 fazla olduğunu açıklayan Adil Konukoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Antep'te bugüne kadar hiçbir sanayicinin 'Şu kadar para kazandım' dediğini bilmem, 'şu kadar makinem var' der. Gaziantep'in başarısını anlatmaya ne kalem yeter, ne kağıt yeter.. Bu şehir gerçekten ülkenin yüz akı. Her zaman ilklere imza attık. Bu şehirde esas olan bir şey var; bu şehirde her zaman yöneticilerimizle beraber, ortak akılla, birlik beraberlik içinde yaşıyoruz. Birbirimizi kösteklemek için değil birbirimize nasıl destek oluruz diye çalışıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir anlayış yoktur. Çünkü bu şehirde; ne kadar fazla ürün üretirsek, ne kadar fazla ihracat gerçekleştirirsek, ne kadar dış ticaret fazlası verirsek bizim için başarı bu."
5'İNCİ OSB'DE 50 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Cahit Nakıboğlu da 5'inci OSB'nin 2 ay içinde hizmete gireceğini kaydetti. Dört organize sanayi bölgesinde 100 bin işçi istihdam ettiklerini kaydeden Nakıboğlu, 5'inci OSB'de 50 bin kişinin daha çalışacağını vurguladı. Nakıboğlu "Organize sanayi bölgelerimizde 2012 yılında 3 milyar 600 milyon kilovat saat elektrik, 6.5 milyon ton su ve 360 milyon metreküp doğalgaz harcandı" dedi.
Panelde konuşan PwC Türkiye Direktörü Mehmet Karakurt ise Türkiye'nin 2023 ve daha büyük hedeflerine ulaşması için aile şirketlerinin sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çekti. Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu da Türkiye'nin gidişatının ve hedeflerinin potansiyeline göre yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Türk girişimcisi krizlerden dolayı, fırtınalı havada gemiyi yönetmeyi çok iyi öğrendi. Dönem, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin dönemi" diye konuştu.
KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğan Gaziantep'in bölgenin 'ağabeyi' rolünde olduğunu vurguladı. Panelde iletişim uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Markalaşma" konulu sunum yaptı.
Toplantının sonunda Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'e, kentin ekonomik gelişimine katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.
Ahmet KAYA / GAZİANTEP, (DHA)
(AK/EŞ) (30.1.2013 FOTOĞRAF)
///////////
Özgür: 7 Adanalının adı caddelere verilsin
İŞADAMI Fatih Özgür, Adana'nın geçmişinde önemli hizmetleri olmuş bazı kişilerin adlarının cadde ve bulvarlara verilmesini önerdi. Özgür, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne konuyla ilgili bir dilekçe vererek; Mustafa Özgür, Nuri Has, Nuh Naci Yazgan, Seyit Tekin, Arifzade Asım Özbilen, Hacı Derviş Ağa ve Hacı Cumali Öztürk'ün adlarının cadde ve bulvarlara verilmesini talep ettiğini açıkladı.
Talebinin gerekçesini açıklarken; Mustafa Özgür, Nuri Has, Nuh Naci Yazgan ve Seyit Tekin'in 927 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Adana'daki ilk özel sektör sanayi kuruluşu Milli Mensucat Fabrikasını açan kişiler olduğunu belirten Fatih Özgür, "Bu kişiler, Türk ekonomisine ve Adana'ya katkıda bulunmuşlar, yarattıkları katma değer, ödedikleri vergi, sağladıkları istihdam, ihracat yoluyla kazandırdıkları döviz" ile Türkiye, Adana ve Adanalılara fayda temin etmişlerdir" dedi. Özgür, adlarının verilmesini istediği diğer kişilerden Arifzade Asım Özbilen'ın Adana'nın 500 yıllık geçmişine uzanan yerlilerinden olduğunu, bugünkü askeri hastanenin yerinin ailesi tarafından devlete bağışlandığını anlattı. Hacı Derviş Ağa'nın ise 1798 yılında Napolyon Bonapart'ın Mısır'ı işgali olaylarında, Osmanlı Padişahına 'bin deve' ile lojistik destek veren köklü bir Adana ailesinin lideri olduğunu vurguladı. Özgür, Hacı Cumali Öztürk'ün de Adana'nın kurtuluşunda İbo Osman çetesinde çarpışmış kahraman bir Adanalı olduğunu, bir vakıf kurarak bütün malını hayır işlerine adadığını anlattı.
ADANA,(DHA)
///////////
Biyolojik domates
MERSİN'in Erdemli ilçesinde zirai ilaç kalıntılarını yok etmek amacıyla yararlı böceklerle üretimi gerçekleştirilen 'biyolojik mücadeleli domates' hasadı yapıldı. İlçeye bağlı Kocahasanlı beldesinde Şemsettin Uğuz (33) adındaki çiftçiye ait 3 dönüm serada uygulanan üretiminin Erdemli'de yaymak için çalışmalar başlatıldı. Konu ile ilgili bilgi veren Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, şunları kaydetti:
"Erdemli domates üretimi ile en büyük geçim kaynaklarının başında geliyor. İlçemizde 23 bin dönüm arazide 120 bin ton domates üretimi yapılmaktadır. Domates üretimi her geçen yıl daha da gelişerek kalitesini arttırmaktadır. Şu anda ilk defa biyolojik üretimi gerçekleştirilen domates hasadı yapıldı. Domatesin üzerinde hiçbir ilaç kalıntısı bulunmamakla birlikte çok az kullanılan koruyucu ilaçlar dahi domatesin üzerinde hiçbir etkisi kalmıyor. Bu tür domateslerin üretilmesi ve ilçe geneline yayılması için üreticilerimizi bilgilendirip, kalitemizi daha da geliştireceğiz."
Biyolojik domates üretim danışmanı Ziraat Mühendisi Burak Gökçebuzhan ise, şu bilgileri verdi: "İlk defa Antalya'da kullanılan biyolojik domates üretiminin ardından, Kocahasanlı beldesinde 3 dönüm serada bu deneme yapıldı. Deneme yüzde 100 başarı ile sonuçlandı. Biyolojik mücadelenin en büyük özelliğini böcekler oluşturuyor. Domates fidelerinin dikiminde üzerine bırakılan faydalı böcekler domatesin üzerinde tehdit oluşturan Tuta yumurtası, kırmızı örümcek ve beyaz sinek ile besleniyor. Bu zararlı böcekleri yiyerek beslenen faydalı böcekler domates üzerinde hastalığı önlüyor. Zirai ilaç kullanımını yüzde 80 azaltan bu böcekler sayesinde üreticiler hem ekonomik yönden hem de kalite yönünden büyük kazanç sağlıyorlar."
Serasında biyolojik korumalı domates yetiştiren Şemsettin Uğuz ise şunları söyledi: "Ben 20 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Her zaman klasik yöntemle domates üretimi yapıyorduk. Bu yıl biyolojik domates yetiştirmek için 3 dönüm serada deneme yaptım. Zirai ilaç kullanımını yüzde 80 azalttı. İlaç kalıntısı yok. İlk hasadımızı yaptık. Gelecek yıl 7 dönüm domates seramın hepsinde bu tarzda üretim yapacağım."
Mehmet DOĞANER / ERDEMLİ(Mersin), (DHA)
(30.1.2013)
////////////////////////
Gaziantep kalesinde çökme önlemi
GEÇTİĞİMİZ aylarda aşırı yağışlardan dolayı çökme yaşanan Gaziantep Kalesi'nde çalışma başlatıldı. Gaziantep İl Özel İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin başkanlığında 10 Ocak 2013'de yapılan toplantıda, sorunun çözümü için bilim adamları ve uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturuldu. Ankara Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nimet Özgönül, Gaziantep Kalesi rölöve restorasyon ve restitüsyon projeleri müellifi yüksek mimar Kemal Nalbant ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Özcan'ın yer aldığı kurul, Gaziantep Kalesi ve çevresinde ortaya çıkan yapısal sorunların çözümü için çalışma yapacak.
GAZİANTEP, (DHA)
(30.1.2013)
//////////
Samancılar'ın Silifke turu
SİNEMA sanatçısı Menderes Samancılar, Mersin'in Silifke ilçesinde ziyaretlerde bulundu. Bir çok sinema filmi ve dizilerde rol alan Samancılar, Silifke'deki yerel gazeteleri ve yeğeni İbrahim Günay'ın eşi Sibel Günay'ın işletmeciliğini yaptığı mutfak malzemeleri mağazasını gezdi. Samancılar, gittiği yerlerde kendisine ilgi gösteren hayranlarıyla fotoğraf çektirdi. Ünlü sanatçı, Silifke'nin doğasıyla, deniziyle çok güzel ve yaşanabilir bir ilçe olduğunu söyledi. Kendisinin de Adanalı olduğunu hatırlatan Samancılar, "Adanalı olduğum için buraların değerini ve kıymetini çok iyi biliyorum. Bundan dolayı fırsat buldukça Adana, Mersin, Silifke ve bu yöreleri geziyor, buradaki akrabalarımla, dostlarımla görüşme fırsatı buluyorum" dedi.
Mehmet OKUR / SİLİFKE(Mersin),(DHA)
(30.1.2013)
/////////////
'Gönül Elçileri' polis eşlerine tanıtıldı
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan 'Gönül Elçileri' projesi Niğde'de emniyet personeli eşlerine tanıtıldı. Polisevi'nde gerçekleştirilen toplantıya Niğde Valisi Alim Barut'un eşi Miyase Barut, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ'ın eşi Fatma Uludağ ve polis teşkilatında görevli yönetcilerin eşleri katıldı. Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin Mercan, devletin yurtlarında kalan cocuklara aile ortamı sunmayı amaçlayan Gönül Elçileri projesi hakkında bilgi verdi. Mercan, şöyle konuştu: "Devletin sosyal devlet anlayışı içerisinde çocukların Sevgi Evlerinde ve Yetiştirme Yurtlarında tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Ancak bir aileye, anneye, babaya ihtiyaçları var. Hep birlikte duyarlılık gösterelim. Girdiğiniz toplumlarda çevrenizde bunu anlatın. Hepinizi 'Gönül Elçisi' olmaya davet ediyorum. Devletimizin himayesinde yetişen çocuklarımıza aile şefkati ve sıcaklığını sağlayacak koruyucu aile ortamının sağlanmasının çocuklarımızın gelişimi açısından önemlidir."
UĞUR MART/ NİĞDE
(30.1.2013 FOTOĞRAFLI) - Adana