Devrekani Ormanlarındaki Saklı Cennet
Semih Yüksel - Kastamonu'nun Devrekani ilçesindeki sisli ve gizemli mağara görenleri hayran bırakıyor.
Semih Yüksel - Kastamonu'nun Devrekani ilçesindeki sisli ve gizemli mağara görenleri hayran bırakıyor.
İlçeye 19 kilometre uzaklıktaki Alçılar köyünde ormanlık alan içerisinde bulunan ve adını doğal yapısından alan "Sisli ve Gizemli Mağara", barındırdığı sarkıt ve dikitlerle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.
Mağarayı gezmek için gelenlere rehberlik yapan Devrekani Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Yüksel Aydın Şatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaranın adını içerisindeki sis tabakasından ve gizemli yapısından aldığını söyledi.
Şatır, mağaraya ulaşmanın yorucu olduğunu ancak içeriye girildiğinde ise insanın tüm yorgunluğunu attığı belirterek, şöyle konuştu:
"Mağara, dağın içine gizlenmiş saklı bir doğal hazine. Girişinden itibaren 300 metrelik bir gezi alanı mevcut. Sarkıt ve dikitlerle doğal su kaynağı ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Mağara doğal yapısını koruyarak bugünlere kadar gelmiş. Burayı gezenler bir daha geleceğini söyleyerek mağaradan ayrılıyor. Ayrıca mağaranın zeminindeki cam macunu şeklindeki toprağın da bir takım deri hastalıklarına iyi geldiği anlatılıyor"
Alçılar köyü muhtarı İsmail Usluer ise köy halkının sisli ve gizemli mağaranın turizme kazandırılmasını istediğini dile getirerek, "Bu konuda Devrekani Kaymakamlığı'nın bir takım çalışması var. Geçtiğimiz günlerde mağaraya ulaşımın rahat sağlanabilmesi için ölçüm çalışması yapıldı" diye konuştu.
-"Oluşumu binlerce yıl süren doğal güzellikleri kaybetmeyelim"-
Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK) Üyesi Turgay Baş da mağaraların turizme kazandırılırken çalışmaların mağara oluşumlarına zarar verilmeden yapılması taraftarı olduklarını kaydetti.
Mağaraların turizme kazandırılması konusunda şimdiye kadar karşılaşılan örneklerin pek iç açıcı olmadığını kaydeden Baş, "Mağaraların içinde kendine özgü bir ekosistem var. Mağaraların turizme açılmasıyla ilgili bilinçsizlik ve dikkatsizlik bu doğal yaşama ciddi şekilde zarar veriyor" ifadesini kullandı.
Mağaraların turizme açılması esnasında mağara içine yapılan yürüyüş yolları ve mağara içi ışıklandırma çalışmalarının doğal güzelliğe zarar verdiğini vurgulayan Baş, "Bu nedenle mağaraların doğal haliyle bırakılması, korunması ve gerekiyorsa korunarak ziyarete açılması konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Bu tür çalışmaların konuyla ilgili uzmanların danışmanlığı eşliğinde yürütülmesi telafi edilemeyecek zararların önlenmesi adına önem arz etmektedir" diye konuştu.
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - KASTAMONU