Devlet Hastanesi Kemoterapi İçin Düğmeye Bastı
Kastamonu Dr.Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi, Kastamonu bölgesinde büyük eksikliğini hissettiği Kemoterapi Ünitesinin kurulması için ihale sürecini başlattı.
Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi, Kastamonu bölgesinde büyük eksikliğini hissettiği Kemoterapi Ünitesinin kurulması için ihale sürecini başlattı. Hastane bahçesinde bulunan kafeteryanın 6 Mayıs'ta sözleşmesinin bitmesi üzerine burayı yaklaşık olarak 800 bin TL'ye mal olacak 10 koltuklu kemoterapi ünitesinin kurulacağı belirtildi.
Mayıs ayında kafeteryanın sözleşmesinin yenilenmeyeceğini belirten Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Atilla Özdemir, "Çünkü kemoterapi olayı bölge için ihtiyaç olan bir şey. Buradan birçok hasta ilaç verilmesi için, bu ünitelerinde olmadığı için il dışına Ankara'ya, İstanbul'a gönderilmek zorunda kalıyor. Biz de bunun önüne geçmek açısından insanların işini kolaylaştırmak, tedavilerini burada yapmak için bu ünitenin burada kurulmasının ihtiyacını hissettik" dedi.
KEMOTERAPİ, HASTALAR İÇİN BÜYÜK BİR KÜLFİYET
Kemoterapi ünitesinin kurulması için uzun zamandır uygun bir yer arayışların bulunduğunu belirten Özdemir, hastanenin fiziki şartlarının yeterli olmamasından dolayı ellerindeki her metrekareyi verimli bir şekilde değerlendirmek istediklerini ve bu yüzden kafeteryanın uygun bir yer olduğuna karar kıldıklarını söyledi. Kafeteryanın donanımını sağlayarak kemoterapi ünitesini açacaklarını vurgulayan Özdemir, "Burada takip edilen onkoloji hastaları tedavi görecek. Mesela bir kişinin akciğer kanseri tanısı var veya başka kanser tanısı var. Bu insanlarımız üniversitelerde onkoloji bölümlerinde takibe alınıyor. Genelde ilk dozlarını tanı olan tedavi edilen yerlerde yapıyorlar. Ama devamlarını belirli aralıklarla küle halinde çağrılıyor. Örneğin ortalama bir hastanın kemoterapi tedavisi 6 küldür. Bu 6 kül bir hastanın belirli aralılarla gidip bu ilaç tedavisinin alınması anlamına geliyor. Bunun için vatandaş buradan kalkıyor 6 kül için 15 günde bir, ayda bir gidip bu tedavisini görüyor. Bu da vatandaş için büyük bir külliyet oluşturuyor" diye konuştu.
HALKIMIZ İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK
Hastaların sıkıntılı hastalar olduğuna dikkat çeken Özdemir, Kastamonu'dan il dışına çıkıp muayene olmaları hem hastalara hem da hasta yakınlarına problem oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Çünkü bunlar kanser hastaları. Genel durumları iyi olmayan hastalar. Ayrıca gidip tek orada yapılacak ilacı vermek. Toplasan 2 saatlik işi var. Yanlarında ayrıca refakatçisi gidiyor. Maddi ve manevi hastalar için bir sürü sıkıntı doğuyor. Biz de dedik ki neden biz yapmayalım bu tedaviyi. Vatandaş neden bu hastalığın önemi açısından kolaylık olmasın. Bu yüzden elimizi taşın altına koyduk. Gerekli donanımı hastanemiz döner sermayesi olarak kendi çabalarımızla yapacağız. Kafeteryayı güzel bir kimyasal tedavi ünitesi yapacağız. Bu tedaviyi inşallah en kısa zamanda Kastamonu'da başlatacağız"
ÜNİTENİN KURULMASI 800 BİN TL'Yİ BULACAK
Kafeteryada kemoterapi koltuklarından oluşan 10 tane koltuğun bulunacağını ve bununla ilgili ihale aşamasını başlattıklarının altını çizen Özdemir, şöyle konuştu: "İlgili firmalardan teklif bekliyoruz. Koltuk, kabin, aparatlar gibi her şeyi olacak. Bu yüzden 800 bin TL'yi bulacağını düşünüyoruz. Bu farklı bir iş, farklı bir uygulama, farklı bir branş istiyor. Bu işi bölgede özel olsun, devlet olsun henüz yapan yok. Biz de bu işi devlet ayağı olarak üstlendik. Elimiz taşın altına koyduk. Dahiliye uzmanı ile ilgili branş uzmanı kontrolleri altında olabiliyor. Hasta göğüs hastasıdır. Bu yüzden hasta göğüs hastalıkları uzmanının gözleminde yapılabilir. Dahiliye uzmanı gözetiminde olabilir. Bu konuda eğitim almış sertifikalı teknik bir hemşiremiz var. Bunun yanında sertifikasyon konusunda ileriki günlerde gerekli alt yapıyı hazırlayacağız. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok"
(Vİ-
01.05.2012 09: 58: 38
TSI
NNNN - KASTAMONU