Haberler

Deva Öğrencilerinden Engelli Robot Arabası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel Deva Okulları’ndan 4 lise öğrencisi bir araya gelerek, engellilerin daha rahat bir hayat sürdürebilmeleri için, engelli robot arabası yaptı.

Özel Deva Okulları'ndan 4 lise öğrencisi bir araya gelerek, engellilerin daha rahat bir hayat sürdürebilmeleri için, engelli robot arabası yaptı.

Gaziantep Üniversitesi'nin organize ettiği ARGETİ 2016 Proje Pazarına Özel Deva Okulları'ndan lise öğrencileri katılım gösterdi. Proje pazarında tasarımlarıyla öne çıkan Eda Nur Tahmazoğlu, Nilsu Çelebi, Fatma Gül Demir ve Serkan Kılıç isimli öğrenciler, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve katkıda bulunmak için 6 tekerlekli bir engelli robot arabası yaptı. Deva öğrencileri tarafından tasarlanan robot arabanın ivme sensörü yerleştirilen eldiven ile kontrol edilerek ileri, geri, sağa ve sola kolayca hareketi sağlandığı belirtildi. Birbirinden yetenekli proje sahibi Deva öğrencileri, tasarladıkları araba sayesinde engelli vatandaşların yalnızken bile kolayca hareket edebileceklerini gösterdiler. Aynı zamanda robot arabanın yapım aşamasının ve geliştirmelerin devam ettiklerini de ifade etti. Engelleri ortadan kaldırmaya yönelik projede başarı gösteren Özel Deva Okulları öğrencilerinden Fatma Gül Demir, "ARGETİ Proje Pazarına Deva Okulları adına katılıyoruz. Engelli robotu tasarladık. Öncellikle, omurilik felci olan bir insan düşünerek projemize adım attık. Omurilik felci olan insan bacaklarını kullanamaz, tekerlekli sandalye kullandığı için, her zaman bir başkasına bağlı olarak yaşar. Yani bir yerden bir yere hareket edebilmek için tekerlekli sandalye ile birlikte bir başkasına da ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç her zaman giderilemeyebiliyor. Yani engelli olan insanın yanında bazen kimse olmayabiliyor. Böyle durumlarda eliyle hareket edebileceği bir robot tasarladık. Bu robota entegre olmuş bir eldiven tasarladık ve bu eldivende gördüğünüz gibi ivme sensörü var. İvme sensörü dediğimiz şey, el hareketlerini algılayan bir sensördür. İvme sensörü ile sağ, sol, ileri ve geriye hareket ettirebiliyoruz. Dolayısıyla robotun hareketi de kolaylıkla sağlanabiliyor. Yani bunu kullanacak engelli bireyimiz robotu kendi eliyle kolaylıkla hareket ettirebilecek, başkasına bağlı olmadan rahatlıkla yaşayabilecek. Engebeli alanlarda, daha rahat gidebilmesi için, robotu tasarlarken, 6 tane tekerlek kullandık. Programlamasını ve tasarımını kendimiz yapıyoruz. Başta kuvvet analizlerini de yaparak, projenin her aşamasında adım adım ilerledik. Dört kişiden oluşan ekibimizle yaptığımız projeden keyif duymaktayız. Engelli robotumuzu biraz daha geliştirerek daha kullanışlı hale getireceğiz" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close