Haberler

Dershanelerin Özel Okula Dönüştürülmesinin Kolaylaştırılması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KTO Eğitim Komitesi Başkanı Köksal: "Dershaneler bir alternatif eğitim modeli değil fırsat eşitliği noktasında çözüm paydaşıdır" "Dershaneleri kapatma dayatmasından bir an önce vazge...

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Eğitim Komitesi Başkanı Ali Köksal, dershanelerin özel okula dönüştürülmesiyle ilgili olarak, "Dershanelerimiz bir alternatif eğitim modeli değil, fırsat eşitliği noktasında çözüm paydaşıdır" dedi.

Köksal, düzenlediği basın toplantısında, bir ülkenin büyüklüğünün eğitim sisteminin gelişmişliğiyle birebir orantılı olduğunu, dünyada gençlerinin eğitimine önem vermeden ekonomisini düzeltmiş, gelişmişliğini tamamlamış bir ülke olmadığını söyledi.

Üniversite kontenjanlarının genç nüfusa yeterli gelmemesi ve ülke içerisindeki eğitim imkanlarının homojen olmamasından dolayı birçok öğrencinin kendi inisiyatifleri dışında yıllarca mağdur olduğunu anlatan Köksal, "Bu sorunu çözebilmek adına arayış içine girildi. Bu eşitsizliği ortadan kaldırması, sosyal eşitliği sağlaması için dershaneler kuruldu. Dolayısıyla dershaneler bir alternatif eğitim modeli değil fırsat eşitliği noktasında çözüm paydaşıdır" diye konuştu.

Köksal, son günlerde kamuoyunda dershanelerin dönüştürülmesiyle ilgili bir tartışma olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Teşebbüs hürriyetine, anayasanın eşitlik ilkesine, çalışma ve sözleşme hürriyetine zıt olan bu düşünceyi, yasaklamacı bir zihniyet olarak değerlendiriyoruz. 'Kapatma veya dönüştürme' adı ne olursa olsun ülkemizin geleceği adına yeniden düşünülmeli ve her fırsatta özgürlük vurgusu yaptığımız ve yeni Türkiye'yi dünyaya lanse ettiğimiz bir süreçte ulaştığımız seviye heba edilmemelidir. Hükümetin ısrarla değiştirmeye (kapatmaya) çalıştığı dershanelerle ilgili öğrenciler ve veliler de tedirgin. Ortaokul 7'nci sınıfta ve lise11'inci sınıfta okuyan öğrenciler ve velileri, mevcut sınav sistemi devam ederken önümüzdeki yıl dershane olmazsa durumlarının ne olacağını merak ediyorlar. Açıkçası eğitimin onca problemi varken hiçbir noktası düşünülmeden oldu bittiye getirilerek böyle bir sürecin yaşanmasını anlamakta zorluk çekiyoruz."

"Özel okulların kontenjanlarının yüzde 40'ı boş durumda"

Köksal, dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin düşünüldüğünü ancak şu an özel okulların kontenjanlarının yüzde 40'ının boş olduğunu kaydetti.

Her kente bir özel okul açılamayacağına dikkati çeken Köksal, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 4 bin dershanenin yüzde 5'inin özel okul olabilecek nitelikte olduğu ifade ediliyor. Eklenecek yeni özel okullarla yeniden bir fırsat eşitsizliği ve özel ders furyası başlayacak demektir. Ayrıca halen lise mezunu olup da önümüzdeki yıl üniversite sınavına girmeyi bekleyen 500 binden fazla öğrencimiz bilgilerini nasıl tazeleyecek, eksikliklerini nasıl giderecek. 50 binden fazla dershane öğretmenimize gelince büyük çoğunluğu maalesef işsiz kalacak. Dershane öğretmenlerinden pedagojik formasyon belgesi istenmediği için bu öğretmenlerin çoğunluğu bu belgeye sahip değil. Onlara siz özel okulda çalışamazsınız denilecek. Atanamayan yeni mezunlarımızın hüzünlü hikayelerine her geçen gün yenisinin eklendiğini çok iyi biliyoruz." - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel
title
Close