Dershanelerin Özel Okula Dönüştürülmesinin Kolaylaştırılması
GİAD Başkanı Yavuz: "Eğitim sisteminde gerçekleştirilmeye çalışılan değişimlerin, öğrencilere cevap veremez hale gelmesinden kaygı duyuyoruz"
Gümüşhane Genç İş Adamları Derneği (GİAD) Başkanı Abdullah Yavuz, eğitim sisteminde gerçekleştirilmeye çalışılan değişimlerin, öğrencilere cevap veremez hale gelmesinden kaygı duyduklarını söyledi.
Yavuz, GİAD binasında düzenlenen basın toplantısında, 16 sivil toplum kuruluşundan oluşan Sivil Dayanışma Platformu adına yaptığı açıklamada, dershanelerin toplumsal ihtiyaçtan doğduğunu, kimsenin ihtiyaç hissetmediği, faydasına inanmadığı bir yere ücret ödemeyeceğini savunarak, bilginin okullarda öğretilmesi başarıldığı zaman, dershanelerin kendiliğinden kapanacağını vurguladı.
Eğitim sisteminde dershanelere olan ihtiyacın giderilmeden dershanelerin kapatılmasının yanlış olacağını ileri süren Yavuz, "Bu teşebbüs hürriyetine aykırıdır. Çocuğunu dershaneye gönderme konusunda herkes hürdür. Kapatmak, çare değildir. Kanunla kapatırsanız bu iş ya merdiven altına iner ya da insanlar evlerine özel öğretmen getirmek zorunda kalır. Kaldı ki dershane öğretmenlerinin sınavsız kadroya alınması da yanlış olur" dedi.
Yavuz, dershanelerin kapatılabilmesi için eğitim sisteminin, böyle bir ihtiyaç kalmayacak şekilde iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bazı bölgelerde özel okula gidemeyen, özel ders alamayan, orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatifi dershanelerdir. Anadolu'nun ücra köşelerinden dershaneye ve okuma salonlarına giden çocuklar, en iyi okulların burslu bölümlerini kazanmışlardır. Eğitimde fırsat eşitliği varsa eğer bu hak çocuklarımızın elinden alınmamalıdır. Dershaneleri kapatmakla eğitim sistemi kendiliğinden düzelmeyecek, sistemdeki boşluk daha da açılacaktır. Özel ders ihtiyacı ortadan kalkmayacak ve kapatmak kontrolsüz oluşumlara yol açacaktır. Eğitim sisteminde gerçekleştirilmeye çalışılan değişimlerin, öğrencilere cevap veremez hale gelmesinden kaygı duyuyoruz." - Gümüşhane