Derik'te "Çatışma Yönetimi" Semineri
Derik ilçesinde OHAK DER tarafından "Çatışma Yönetimi" semineri düzenlendi.
Mardin'in Derik ilçesinde Ortadoğu Halklarının Birliğini Koruma Kalkındırma ve Strateji Araştırmalar Merkezi (OHAK-DER) tarafından "Çatışma Yönetimi" semineri düzenlendi.
İçişleri Bakanlığı destekeli "Kendini Öldürmek" adlı proje kapsamında Derik Kültür Salonunda düzenlenen "Çatışma Yönetimi" seminerinde, Mardin'de kan davalarının sebep ve sonuçları ele alındı.
Seminerde konuşan OHAK-DER Başkanı M. Burhan Hedbi, kan davasının, toplu cezalandırmanın, bir kişinin işlediği suçun cezasını tüm bir aileye, akrabaya, hatta dostlarına ödeten sistemin adı olduğunu söyledi.
Kan davalarına dur denmesi için çağrıda bulunan Hedbi, şöyle konuştu:
"Başta suçu bir kişi işliyor. Öldürülen kişinin aile yahut aşiret reisleri cinayeti isleyen suçlunun cezalandırılmasına, intikam alınmasına karar veriyorlar. ve böylelikle maktullere yeni maktuller, katillere yeni katiller, ölümlere yeni ölümler ekleniyor. Yine de ilkin öldürülen geri dönmüyor. Bir tarafın mağduriyetini bir başka tarafın mağduriyetiyle giderme kültürüne, hayır demektir. Ne olur, toplumumuzda yeni dul ve öksüzlerin olmaması için gelin hep beraber, 80 yıl önce bu hakikati haykıran insanlara kulak verelim ve bu ilkel töreye dur diyelim."
Seminerde sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Nurettin Beltekin ise, çatışmada farklılıklar üzerinde durulduğunu ve ortak noktaların ihmal edildiğini belirtti.
Beltekin, "Birey gerçek duygu ve düşüncelerini anlatabilir ve böylece kendini daha rahat hissedebilir. Bu da toplumda daha iyi ilişkilerin oluşmasına yardımcı olur. Başkalarının düşüncelerini ve yaklaşımlarını dinleme, kabul edebilme ve daha az ben merkezli olmalarını sağlayarak psikolojik olgunluk sağlar" dedi. - Diyarbakır